Десетият крос „По стъпките на Васил Левски“

* Победителите в елитната група: Милен Ковачков (Велико Търново) и Ясна Петрова (Русе); сред участниците – навършилият наскоро 71 Стефан Генков-Лимона (Троян) * „Няма да съм сам, с мен е Левски!“
Традиции
Символичният старт бе от мястото, където се е намирал ханът на Василчо Спасов
Стефан Генков (вляво) и участникът със знамето и портрета
Помагачът от централата на БФО Константин Койнов
Съотборници преди старта
ЗА 10-ТИ ПЪТ (началото е през 2009 г.) се проведе традиционният троянски крос „По стъпките на Васил Левски“ (17 февруари), организиран по обичайния си маршрут. Обичаен и неслучаен – тръгващ от мястото, където се е намирал ханът на троянския комитетски човек Василчо Спасов, в който на няколко пъти при общо десетината си пощения в Троян е гостувал и Левски (сега там има паметна плоча, а улицата носи името на ханджията), през махала Райковска, Дрянската махала (където Левски е играл ръченица в кръчмата на дядо Аким Дренски) и финал в Троянската света обител „Успение Богородично“, където Апостола също е пребивавал неведнъж, откъдето тръгва за къкринската си Голгота и където е бил основан единственият изцяло монашески революционен комитет начело с бунтовния поп и по-късно игумен на манастира архимандрит Макарий. И по едно и също време – около тъжната и славна дата 19 февруари, когато геният на българската революция увисва на бесилото.

ЧУДЕСНО бе времето за юбилейния крос – слънчево, топло, сухо, предлагащо отлични условия за добро бягане и резултати. Масовостта също бе добра, 177 участници от цялата страна (най-големи бяха групите от Русе, Велико Търново и от Военноморското училище във Варна, чийто състезател е нашето троянско момиче Виктория Комитова, студентка по медицина в морската ни столица). Сред участниците тази година нямаше големи имена от професионалния спорт (помним, че в предишни издания тук са бягали Кирил Николов-Дизела, Иван Сираков, други национали по ориентиране, лекоатлети); но за сметка на това, и което е по-важното, този път доста повече бяха „обикновените“ участници, дошли да се разходят по специалния маршрут и да отдадат почит на Апостола. Радват и многото участници в най-малката възрастова група – до 12 години, където на старт застанаха общо 45 малчугани (31 момчета и 14 момичета).
 
С калпак, знаме и портрет: "Няма да съм сам, с мен е Левски!"
СРЕД „обикновените“ бе и един необикновен нашенец от възрастовата група над 70, пременен в шаячна народна носия (с потури и калпак), веещ националния трибагреник и носещ голям портрет на Апостола; попитахме го няма ли да му е трудно в тази носия и да остане сам по пътя, а отговорът бе запомнящ се: „Няма да съм сам, с мен е Левски!“.

Венелин Иванов (вдясно) – без него трудно би се получило
"Диригентът" на кроса – Васил Станев (в средата)
ОРГАНИЗАЦИЯТА бе според обичайните стандарти – на добро ниво, като отново основната тежест (и отговорност) падна върху домакините от троянския клуб по ориентиране СКО „Хемус“, начело с председателя Мариан Данчев, всеотдайния доайен на троянското ориентиране и треньор в клуба Венелин Иванов и вещия диригент на кроса Васил Станев. Сериозна подкрепа организаторите имаха в лицето на генералния секретар на Българската федерация по ориентиране (БФО) Константин Койнов, който се занимаваше с техническата обработка на резултатите. Тук трябва да споменем и партньорите – Община Троян, която осигури наградите, общинския комитет „Васил Левски“ и, разбира се, братята от Троянския манастир и лично игумена Велички епископ Сионий, посрещнал кросистите и участвал в награждаването.

Награждаване на Ж20 и М20, нашите Виктория Комитова и Вяра Данчева – със злато и сребро
Награждаване на призьорите в най-малката възрастова група – до 12 години
ТРУДНО ще изредим имената на победителите във всички възрастови групи, затова ще споменем само най-добрите сред най-добрите – победителите при елитните бегачи (М21Е и Ж21Е). При мъжете спечели Милен Ковачков („Браун тим“, Велико Търново), следван от Христо Кавалски („Вежен“, Тетевен) и Мартин Аргиров („Истрос“, Русе). При дамите първа стана Ясна Петрова („Истрос“), а призовата тройка допълниха Елеонора Николова („Узана“, Габрово) и Мария-Софи Милева („Браун тим“). Но за наша (на Т21) чест и слава най-атрактивен участник бе спортният коментатор на вестника ни и дългогодишен професионален треньор по баскетбол Стефан Генков-Лимона. Стефан преди месец и нещо навърши 71 и бе доайен в своята група (М35) и изобщо, което по никакъв начин не му попречи да бие немалко състезатели, по-млади от него с 30 и горница години; както се казва, който си го може, го може (разказа на Стефан Генков от „мястото на събитието“ публикуваме отделно).

Т21
Снимки: Мариян Каридов и Т21 

Още по темата:

5 коментара:

Анонимен каза...

Мечта ми е да участвам и аз, но за съжаление от година на година ставам все по-зает. Браво на участвалите, спечелилите и организаторите!
Вечна му памет на Дякона!
Дано поне 10 като него вдигнат на крака тази злощастна държавица!

Анонимен каза...

Кажете две думи по желание за най - малките учатници, а г-н лимона да си пише отделно че ни вкиселява от време на време от неговите дългописи...

Анонимен каза...

лимоната тренирал за кроса затова няма информация за баскетболистите бият ли падат ли и как завършиха в варна таз неделя

Анонимен каза...

Генчо`пак залиташ защото в групата имаше около 25 човека от ТД `Амбарица 1912 `които минаха пеш по стъпките на Левски .но кой да ги види .?

Троян 21 каза...

До №4: Поздравления за многобройното ви участие, споменато е и браво! Но тук говорим основно за кросистите, а не за туристите. Събитието е национален крос "По стъпките на Васил Левски".

Публикуване на коментар

Коментар от FIREFOX не успях да пусна! Използвайте Chrome!Моля, пишете на кирилица и използвайте големи и малки букви! Препинателните знаци също са желателни. Коментарите са разрешени само за потребители с профили в Google от 02.05.2018! Всеки има профил в Гугъл на телефона си - използвайте ги.
(Т21 - Вашият сайт и Вашият форум - мястото, където се чува Вашето мнение!)

 

©2009 Троян 21 - статии | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |