Отрязаха преференциите, защо (ли)?

* Не е трудно да се досетим – партийните началства се наплашиха от включването на нетехни хора на избираеми места и се презастраховат
Предизборно
НА НАПЕЧЕНО почти 15-часово заседание в петък, 15 февруари, депутатите гласуваха промени в Изборния кодекс. Като едно от важните нововъведения – предложено от ДПС и подкрепено от управляващите от ГЕРБ и част от коалиционните им партньори от „Обединени патриоти“ – бе драстичното увеличение на преференциалния праг до съответната изборна квота (за различните избори)***. Казано по-ясно, досега за участие в състезанието с преференциите в партийните листи трябваше да имаш: за националните парламентарни избори – 5% от гласовете от районната квота, за изборите за Европарламент – 7% от националната квота, и за местните избори за общински съветници – 7% от общинската квота; а отсега нататък ще са нужни гласове, колкото за един пълен мандат, т. е. 15-20 пъти повече.

ДА ДАДЕМ пример с Троян – на местните избори през 2015 г. за включване в надпреварата с преференциите в листите за общински съветници бяха нужни 31 гласа (7% от общинската изборна квота от 448 гласа), а на предстоящите през есента на 2019 г. местни избори ще са нужни гласове колкото е изборната квота, т. е. над 400. При парламентарните избори в нашия 11-ти Ловешки многомандатен избирателен район преференциалният минимум от около 600 гласа ще скочи на над 12 000. На изборите за Европарламент промяната ще е най-драстична – там преференциалният праг ще е около 150 хил. гласа.

ВСИЧКО ТОВА – очевидно е – ще направи изборния механизъм с преференциите фиктивен и неработещ; не че този механизъм даваше кой знае какви резултати и бе чист откъм спекулации (тук се сещаме за Местни избори 2015 и вкарването с преференции в 5-членната съветническа група на коалиция „Избор за Троян“ на 11-тия в листата земеделец Веселин Илиев, който впоследствие се обърна и гласува срещу своите – бел. ред.), но все пак бе някаква крачка да се чуе гласът на редовия гласоподавател. А защо бе приета поправката не е трудно да се досетим – партийните началства се наплашиха от включването на нетехни хора на избираеми места и се презастраховат. По-долу даваме думата за коментар по темата на политолога Свилен Андреев.

Т21

Прецаканите отново сме ние, но е за хубаво!

Свилен Андреев
* „Защото промяната (тази бленуваната) никога не идва и никога не е идвала от твърдите ядра. Промяната идва от периферията“

Авторът Свилен Андреев е на 30, троянец, бакалавър по политология и магистър по дипломация и национална сигурност от Великотърновския университет. Работи като координатор по проекти (главно образователни и социални) в неправителствения сектор и е лектор в обучения за развитие на гражданското общество. Председател е на троянската общинска структура на партия „Движение България на гражданите“ (ДБГ), която е част от местната коалиция „Избор за Троян“.

ВСЪЩНОСТ най-голямата загуба от обезглавяването на преференциите е предстоящата загуба на гласоподаватели от периферията. И всъщност управляващите целяха точно това. Така очакването за някаква промяна се концентрира в твърдите ядра, а те произвеждат „твърди” резултати. Такива, които дори и предстоящите скандали (а такива ще има в изобилие) не биха могли да пропукат. Защото промяната (тази бленуваната) никога не идва и никога не е идвала от твърдите ядра. Промяната идва от периферията. От същата тази все по-множаща се периферия от избиратели, които намираха парченце смисъл от гласоподаването в това да объркат тънките сметки на поредния неставащ за политиката велможа.

СЕГА ПРЕЦАКАНИТЕ отново сме ние, но е за хубаво! Защото така периферията остава свободна и необременена, което моментално я прави изключително важна. При благоприятни обстоятелства, породени от неблагоприятните действия на властта, тя ще намери смисъла на своето гласоподаване и днешните прецакващи ще станат прецакани. Горе главите!
16 февруари 2019 г., Троян
Свилен Андреев

*** Бел. ред. Изненадващо в понеделник, 18 февруари, само три дни след приемането на промените приелите ги от ГЕРБ са внесли проектозакон за отмяната им и връщането на предишните преференциални нива, съобщиха националните медии.

0 коментара:

Публикуване на коментар

Коментар от FIREFOX не успях да пусна! Използвайте Chrome!Моля, пишете на кирилица и използвайте големи и малки букви! Препинателните знаци също са желателни. Коментарите са разрешени само за потребители с профили в Google от 02.05.2018! Всеки има профил в Гугъл на телефона си - използвайте ги.
(Т21 - Вашият сайт и Вашият форум - мястото, където се чува Вашето мнение!)

 

©2009 Троян 21 - статии | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |