За паметника на Левски в Троян?

* От Инициативния комитет призоваха гражданите да дадат своите оценки и препоръки, след което ще бъде направен изборът – който трябва да стане с пълно единодушие
Тема с продължение   
Проектите за паметник на Левски в Троян на четиримата участници в конкурса, отляво – Борис Борисов, Иван Чолаков (два), Стефан Стоянов и Цветослав Христов
ТРОЯНСКАТА идея за паметник на Левски в града ни има над 100-годишна история. Идеята не е самоцелна и има своите обективни основания – Апостола е бил в Троян 20-ина пъти, има немалко троянски сподвижници, основал е комитет тук и в Троянския манастир, откъдето тръгва към къкринската си Голгота. Но все нещо й пречи да се осъществи. Преди две години Инициативен комитет, в основата на който бяха местното гражданско сдружение Комитет „Васил Левски“ и Ротари клуб Троян, се зае с реализацията, разбира се в партньорство с Община Троян: нает бе изпълнител, и не кой да е, а най-добрият днешен български скулптор Георги Чапкънов-Чапа, подета бе резултатна дарителска кампания за набиране на средства, определено бе и мястото – на централния градски площад пред читалището (НЧ „Наука – 1870 г.“).

НО ЗА ОГРОМНО съжаление Чапа заболя и не бе в състояние да изпълни ангажимента си. Тогава Инициативният комитет организира конкурс за проект за паметник на Левски в Троян, на избраното място, и резултатът вече е налице – пет проекта, дело на скулпторите Борис Борисов, Иван Чолаков (с две предложения), Стефан Стоянов и Цветослав Христов-Цупи, които ви представихме в миналия брой (виж „Левски в Троян ще има, но няма да е на Чапа“ – бел. ред.), а до 21 юни умалените модели/макети могат да се видят във фоайето на Община Троян. От Инициативния комитет пък призоваха гражданите да дадат своите оценки и препоръки, след което ще бъде направен изборът – той трябва да стане с пълно единодушие, и е възможно да няма одобрен проект.

ПО-ДОЛУ ви представяме становищата, изпратени до вестника ни, на двама известни троянци – бившия управленец Мичо Генковски, автор на десетки статии и две книги за Троян и галеристката Мариела Шошкова, която неведнъж е доказвала гражданската си активност и смелост. Готови сме да дадем думата и на всеки друг, който иска и има какво да каже. Защото този паметник не е шега работа и без консенсус няма да стане, и не бива!

Т21
 
Още по темата:
 

2 коментара:

Дедо Спас каза...

Първият вариант става за нещо , но със сериозни ремонти, вторият - Амон Ра излиза от саркофага, третият - може и да стане нещо свястно в съчетание с първия, четвъртият - ако го плати светия синод или поне игумена на манастира (малките букви са знак на неуважение), петият - да не говорим за лицето, ама коя точно тоалетна хартия рекламираме.

Димитър Костадинов каза...

Явно тия скулптори са пропуснали доста часове обучение...нито един не струва. То бюст да направят ще е най добре,но да забият бюста върху едно парче мрамор не става .

Публикуване на коментар

Коментар от FIREFOX не успях да пусна! Използвайте Chrome!Моля, пишете на кирилица и използвайте големи и малки букви! Препинателните знаци също са желателни. Коментарите са разрешени само за потребители с профили в Google от 02.05.2018! Всеки има профил в Гугъл на телефона си - използвайте ги.
(Т21 - Вашият сайт и Вашият форум - мястото, където се чува Вашето мнение!)

 

©2009 Троян 21 - статии | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |