За паметника на Левски в Троян?

* От Инициативния комитет призоваха гражданите да дадат своите оценки и препоръки, след което ще бъде направен изборът – който трябва да стане с пълно единодушие
Тема с продължение   
Проектите за паметник на Левски в Троян на четиримата участници в конкурса, отляво – Борис Борисов, Иван Чолаков (два), Стефан Стоянов и Цветослав Христов
ТРОЯНСКАТА идея за паметник на Левски в града ни има над 100-годишна история. Идеята не е самоцелна и има своите обективни основания – Апостола е бил в Троян 20-ина пъти, има немалко троянски сподвижници, основал е комитет тук и в Троянския манастир, откъдето тръгва към къкринската си Голгота. Но все нещо й пречи да се осъществи. Преди две години Инициативен комитет, в основата на който бяха местното гражданско сдружение Комитет „Васил Левски“ и Ротари клуб Троян, се зае с реализацията, разбира се в партньорство с Община Троян: нает бе изпълнител, и не кой да е, а най-добрият днешен български скулптор Георги Чапкънов-Чапа, подета бе резултатна дарителска кампания за набиране на средства, определено бе и мястото – на централния градски площад пред читалището (НЧ „Наука – 1870 г.“).

НО ЗА ОГРОМНО съжаление Чапа заболя и не бе в състояние да изпълни ангажимента си. Тогава Инициативният комитет организира конкурс за проект за паметник на Левски в Троян, на избраното място, и резултатът вече е налице – пет проекта, дело на скулпторите Борис Борисов, Иван Чолаков (с две предложения), Стефан Стоянов и Цветослав Христов-Цупи, които ви представихме в миналия брой (виж „Левски в Троян ще има, но няма да е на Чапа“ – бел. ред.), а до 21 юни умалените модели/макети могат да се видят във фоайето на Община Троян. От Инициативния комитет пък призоваха гражданите да дадат своите оценки и препоръки, след което ще бъде направен изборът – той трябва да стане с пълно единодушие, и е възможно да няма одобрен проект.

ПО-ДОЛУ ви представяме становищата, изпратени до вестника ни, на двама известни троянци – бившия управленец Мичо Генковски, автор на десетки статии и две книги за Троян и галеристката Мариела Шошкова, която неведнъж е доказвала гражданската си активност и смелост. Готови сме да дадем думата и на всеки друг, който иска и има какво да каже. Защото този паметник не е шега работа и без консенсус няма да стане, и не бива!

Т21
 
Още по темата:
 

3 коментара:

Дедо Спас каза...

Първият вариант става за нещо , но със сериозни ремонти, вторият - Амон Ра излиза от саркофага, третият - може и да стане нещо свястно в съчетание с първия, четвъртият - ако го плати светия синод или поне игумена на манастира (малките букви са знак на неуважение), петият - да не говорим за лицето, ама коя точно тоалетна хартия рекламираме.

Димитър Костадинов каза...

Явно тия скулптори са пропуснали доста часове обучение...нито един не струва. То бюст да направят ще е най добре,но да забият бюста върху едно парче мрамор не става .

Донка Михайлова каза...

.....ех,ех ...,доживях тройенски бахури с маникюрчета на кутретата да правят конферанс на художествени проекти за градска среда...... Мисля най сериозно,че най-добрият вариант за града е да се направи общинска комисия по избор на композиция. Неин председател да е Младен Мондешки. Смятам ,че това е най-подготвения из между всички . Той има поглед върху проблемите и тенденциите на българската скулптора.! .....ех,ех..помня преди години,още батко му не се беше "хванал за шлифера".... Старият бай Петко го оставяше на едно столче на полянаката зад монумента на разклона за Априлци.... Младенчо по цял ден гледаше паметника и пасеше коня на брат си и козите на комшийката...

Публикуване на коментар

Моля, пишете на кирилица и използвайте големи и малки букви! Препинателните знаци също са желателни. Коментарите са разрешени само за потребители с профили в Google от 02.05.2018! Всеки има профил в Гугъл на телефона си - използвайте ги.
(Т21 - Вашият сайт и Вашият форум - мястото, където се чува Вашето мнение!)

 

©2009 Троян 21 - статии | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |