Скандалната глава на Радой Ралин в Троянския музей

* „Главата на Радой“ била набедена, че се надсмива на правешкия сатрап Тодор Живков, случило се на „Шипка“ 6 през 1976-та * При скорошното си посещение в Троян авторът Георги Чапкънов специално
 отиде да я види

"Глава(та) на Радой", авт. Георги Чапкънов
Усмивки от старите ленти

ПРИ СКОРОШНОТО си работно посещение в Троян – за избор на място за бъдещия паметник на Васил Левски в Троян, световноизвестният скулптор Георги Чапкънов-Чапа, който ще прави монумента, е направил любопитно посещение във фондовете на троянския Музей на занаятите. Научихме го от домакина на срещата адв. Венелин Ангелов, председател на троянския граждански комитет „Васил Левски“ и голям радетел за паметника на Апостола и за авторството на Чапа.

А ЗАЩО казваме любопитно? Именитият творец пожелал да види една своя работа – скулптурна глава на приятеля си, големия български писател и непоправим волнодумец Радой Ралин, откупена преди много години (през 70-те години на миналия век) от Троянския музей. А преди това предизвикала национален „дисидентски“ скандал на Обща художествена изложба на Съюза на българските художници в галерията на „Шипка“ 6 в столицата.

РАБОТАТА на Чапа не била от представителните и организаторите на изложбата логично поставили главата на присмехулника Радой в някакъв ъгъл, централното място било запазено за бюст на тогавашния ни пръв партиен и държавен ръководител Тодор Живков (нямаме информация кой е бил авторът му). Дотук всичко си било по соцканона – ликът на правешкия сатрап най-отпред, а на критикаря, недолюбван от властта, в ъгъла. Но за беля някакъв чуждестранен фотограф заснел главата на Радой така, сякаш се надсмива над Живков. Снимката била тиражирана из медиите, имало коментари, че цялата работа е умишлено направена, партийните фактори и слугите им се разлютили, а на Чапа започнало да му пари под краката. Но се разминало без последствия.

Чапкънов при своята "Глава на Радой" в Музея на занаятите, Троян, 5 март
И ТОГАВА добилата неочаквана популярност глава на Радой Ралин, дело на приятеля му Георги Чапкънов, попада в Троянския музей  – дали по волята на случайността или заради находчивостта на някой от тогавашните музейни хора, не е ясно. Със съдействието на музейния директор Елеонора Авджиева и уредничката Мария Минковска научихме и подробности от инвентарната книга; скандалният артефакт е заведен през м. май 1976 г.: „Инв. №I 11, „Глава на Радой“, автор Георги Чапкънов, материал: шамот, височина 40 см, откупена от Обща художествена изложба 1976 г., София“.

Т21

Още по темата:

0 коментара:

Публикуване на коментар

Коментар от FIREFOX не успях да пусна! Използвайте Chrome!Моля, пишете на кирилица и използвайте големи и малки букви! Препинателните знаци също са желателни. Коментарите са разрешени само за потребители с профили в Google от 02.05.2018! Всеки има профил в Гугъл на телефона си - използвайте ги.
(Т21 - Вашият сайт и Вашият форум - мястото, където се чува Вашето мнение!)

 

©2009 Троян 21 - статии | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |