Левски в Троян ще има, но няма да е на Чапа

* Въпреки поетите ангажименти, договорката и желанието и на възложителите, и на скулптора съдбата реши друго * Обявен е конкурс за паметника, явиха се четирима автори, а предложенията са пет – можете да ги видите във фоайето на Община Троян до 21 юни
Тема с продължение
Левски според четиримата участници в конкурса, отляво надясно – Борис Борисов, Иван Чолаков, Стефан Стоянов, Цветослав Христов
ЗА ЖАЛОСТ Троян няма да има паметник на Левски от най-големия днешен български скулптор – Георги Чапкънов-Чапа. Въпреки поетите ангажименти, договорката, до която не се стигна лесно и желанието и на възложителите (Инициативен комитет за изграждане на паметник на Васил Левски в Троян), и на скулптора превратностите на съдбата осуетиха делото; причината – заболяване на Чапа и невъзможност да довърши започнатото***. Но паметник на Левски в Троян ще има  в съвсем близко бъдеще, категорични са от Инициативния комитет, представляван от председателя на гражданското сдружение Комитет „Васил Левски“ (Троян) адв. Венелин Ангелов, ротарианеца от Ротари клуб Троян Цанко Спасовски и общинския съветник Николай Тодоров.

ВЕЧЕ е обявен конкурс за паметника и има пет предложения, които в края на миналата седмица бяха представени във фоайето на Общината (Община Троян също е ангажирана с проекта – логистично и финансово) и могат да се видят умалени макети, придружени с авторовите обяснения. А кандидатите да създадат троянския Левски са скулпторите, по азбучен ред – Борис Борисов, Иван Чолаков (с две предложения), Стефан Стефанов и Цветослав Христов-Цупи. Идеята е колкото се може повече троянци да се запознаят с предложенията и да се чуят техните оценки, забележки, коментари (мнения могат да се изпращат на имейл k_pametnik_v_levski@abv.bg). Защото както за Левски – най-безспорния, обичан и тачен българин, има всенароден консенсус, така и новият му паметник в Троян трябва да е максимално консенсусен, безспорен. Тук е мястото да кажем, че немалка част от предполагаемата сума (около 70 хил. лв.) е събрана, основно от дарения, като дарителската кампания за набиране на средства продължава, очаква се с по-сериозен дял да се включат Ротари клуб и Община Троян.

НАКРАТКО за проектите и авторовите идеи, според представените макети и обяснителните бележки към тях, отново по азбучен ред.

Автор Борис Борисов
Автор Иван Чолаков
Автор Иван Чолаков
Автор Стефан Стоянов
Автор Цветослав Христов-Цупи
БОРИС БОРИСОВ (негов е паметникът на Иван Хаджийски пред Музея на занаятите). Тук Левски е гранитен, като „детайлите на главата и ръката с пистолета, камата и Евангелието са от бронз“. Целта на авторския екип (скулпторът и арх. Пламен Цанев) е постигането на „максимална достоверност и познавателност, като основният акцент е върху психологията на образа“. Общата височина на паметника е 3,35 метра. Няма информация за цената и срока на изпълнение.

ИВАН ЧОЛАКОВ участва с две предложения: първото – Левски, представен в „завихрена поза, наклонена напред глава с твърдо и решително изражение, клетвено притиснал към сърцето ръка и развята като знаме дреха“, фигура, съчетаваща в себе си „характерната за Левски целеустременост, безстрашието, неумолимата решителност за победа в революционните борби“, фигурата е бронзова, върху каменен постамент; второто – паметникът напомня християнски кръст и се прави връзката с Христос. Обявената цена на първия проект е 50 хил. лв., а на втория е 71 хил. лв. (без ДДС), срокът за изпълнение и в двата случая е 150 работни дни.

СТЕФАН СТОЯНОВ представя Левски върху постамент с формата на камбана – „символ на будния дух и духовността, зов на революцията на праведните за свобода“, „личност-камбана за съвестта, паметта, съвремието и бъдещето на българите и българското“; фигурата е в цял ръст, въпреки че заданието е торс, общата височина на композицията е 4 метра, материалът е гранит за постамента и месинг за фигурата, общата стойност – 112 хил. лв.

ЦВЕТОСЛАВ ХРИСТОВ-ЦУПИ
. В неговия вариант Левски е върху постамент, наподобяващ спирала, която е „мощен символ още от времената на древното мегалитно изкуство“, а за траките и „символ на прага между света на човеците и този на боговете“; цялата композиция е с височина 3,5 метра, като главата портрет на Левски е изработена от троянска глина с глазура, подчертаваща русата коса, бледия лик и сините очи на героя, стойността на паметника е 23 хил. лв.   

МЯСТОТО на бъдещия паметник на Левски е на централния троянски площад „Възраждане“, пред сградата на читалището (НЧ „Наука - 1870 г.“). Тази позиция не бе избрана лесно – имаше и няколко други варианта, но в крайна сметка Инициативният комитет и Община Троян стигнаха до разбирателство троянският Левски да е на възможно най-централното градско място. А опасенията от претрупване с паметници и „скопиезация“ на центъра на Троян (където са още паметниците на ген. П. П. Карцов, Първомайските манифестанти, Димитриката, Захари Стоянов, Иван Хаджийски) бяха преодолени.

КАКВО следва? След приключване на представянето  – петте предложения ще бъдат изложени във фоайето на Общината до 21 юни – и последващо сумиране на мненията на гражданите Инициативният комитет трябва да направи своя избор. Възможно е да не бъде одобрен нито един вариант, но ако има избран, което трябва да стане с пълно единодушие (като при съдебните заседатели в американския съдебен процес – бел. ред.), на автора ще бъде възложено  изпълнението на паметника; разбира се, чрез сключване на договор за сроковете, цената и всички други задължения и отговорности.

Генадий Маринов

*** Бел. ред. Георги Чапкънов бе започнал работата по своя троянски Левски, но след дълго забавяне всичко приключи (с една керамична глава прототип). Художникът е получил 7000 лв. авансово според подписания договор. „Сумата не е малка, ще се опитаме да я компенсираме с няколко малки работи от ателието на Чапа. Но тази страница е затворена и вървим напред“, коментираха от Инициативния комитет. А от нас – жалко, защото изпуснахме шанса нашият паметник на едничкия син на България да е дело на световен майстор.


Още по темата:

0 коментара:

Публикуване на коментар

Коментар от FIREFOX не успях да пусна! Използвайте Chrome!Моля, пишете на кирилица и използвайте големи и малки букви! Препинателните знаци също са желателни. Коментарите са разрешени само за потребители с профили в Google от 02.05.2018! Всеки има профил в Гугъл на телефона си - използвайте ги.
(Т21 - Вашият сайт и Вашият форум - мястото, където се чува Вашето мнение!)

 

©2009 Троян 21 - статии | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |