За паметника на Левски в Троян

* До 11 март от дарителската кампания са събрани 38 хил. лв., нужни са около 70 хил. лв. * Цанко Спасовски: „Много хора помогнаха – кой с колкото може, очакваме и още, Общината също е обещала подкрепа, ще съберем цялата сума“
Тема с продължение
Георги Чапкънов: „Аз искам да направя такъв Левски,
че като го видят хората, да се поклонят. Това е!“
ПРОДЪЛЖАВА набирането на средства за изграждането на паметник на Васил Левски в Троян, съобщиха от Инициативния комитет. Монументът на „едничкия син на България“ се изработва от най-големия днешен български скулптор, живия класик Георги Чапкънов-Чапа (в екип с арх. Светослав Константинов). А защо Левски в Троян е излишно да казваме – Апостола многократно е посещавал нашия град (според историците – поне 20-тина пъти), основал е Троянския местен революционен комитет, имал е немалко троянски съмишленици и оттук (Троянския манастир) тръгва към своята къкринска Голгота, районът ни е осеян с материални и духовни знаци за неговата памет и троянци заслужаваме своя паметник, идея, която има над 100-годишна история.

РЕШЕНИЕТО Чапа да прави троянския паметник бе взето лесно – това е шанс и чест за нас, а големият автор, който досега не се е захващал с Левски, имаше своите творчески и лични предизвикателства и се съгласи без уговорки. Известен проблем имаше с мястото на паметника, но в крайна сметка бе възприето най-логичното – монументът на най-великия българин да е на най-личното троянско място, на централния троянски площад, в близост до читалището и музея, в началото на редицата величествени борови дървета (едно от които падна поради безхаберието и печалбарските интереси на някои, но това е друга тема – бел. ред.).

Отчет за събраните средства от началото на кампанията (20 януари 2020) досега – 11 март 2021

НУЖНИТЕ средства за паметника са около 70 хил. лв., като до този момент са събрани повече от половината – 38 хил. лв., от които са платени 7 хил. лв. авансово на автора (виж отчета от 11 март т. г.). „Много хора помогнаха – кой с колкото може, очакваме и още, Общината също е обещала подкрепа, ще съберем цялата сума“, коментира един от най-дейните от Инициативния комитет, бизнесменът ротарианец Цанко Спасовски, който заедно с председателя на местния граждански комитет „Васил Левски“ адв. Венелин Ангелов е сред инициаторите на делото.

ДА ПРИПОМНИМ и нещичко от казаното от Чапа в интервю за Т21, когато стана ясно, че той ще прави троянския Левски (2019 г.). На въпроса ни защо чак сега се захваща с Апостола, отговорът на големия скулптор бе: „Защото кой ли не тръгна да прави Левски, но това не е лесна работа. И общо взето, откровено да го кажа, се страхувах да не се изложа. Това е цялата работа. Излязла е цяла една книга с паметниците на Левски в България – ами много от тях са отвратителни. И какво, и аз ли да вляза сред тях, не! Искам да направя такъв Левски, че като го видят хората, да се поклонят. Това е!“ (виж „Георги Чапкънов: Кой ли не тръгна да прави Левски, но това не е лесна работа“ – бел. ред.).  

ПРЕДВАРИТЕЛНИТЕ планове бяха паметникът на Левски в Троян да е готов през 2020 г., но кризата и епидемичните мерки забавиха процеса. Да се надяваме, че през настоящата година делото ще бъде завършено.

Т21


Още по темата:

0 коментара:

Публикуване на коментар

Коментар от FIREFOX не успях да пусна! Използвайте Chrome!Моля, пишете на кирилица и използвайте големи и малки букви! Препинателните знаци също са желателни. Коментарите са разрешени само за потребители с профили в Google от 02.05.2018! Всеки има профил в Гугъл на телефона си - използвайте ги.
(Т21 - Вашият сайт и Вашият форум - мястото, където се чува Вашето мнение!)

 

©2009 Троян 21 - статии | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |