Мичо Генковски: Нито Левски, нито Троян се нуждаят

* „Предложените проекти нямат очаквания художествен заряд. Този паметник няма да възвеличае името и делото на великия карловец, а както вече казах, той не се и нуждае от това
Мнения
Мичо Генковски
Ползвам дадената от Инициативния комитет за издигане паметник на Васил Левски в Троян възможност за мнение. Възхищавам се и се прекланям пред упорития стремеж на членовете на Комитета да реализират тази несъмнено родолюбива идея. Поздравление. Думата ми обаче е за нещо друго.


ОЩЕ КОГАТО се заговори за паметник на Апостола в града ни, заявих, че нито Левски (той е достатъчно велик и известен и без нашия паметник), нито Троян (за разлика от съседния Ловеч градът ни не стои в центъра на национално-освободителните борби) не се нуждаят от такъв паметник. Васил Левски не е просто част от историята. Не е просто най-изявеният български революционер. Васил Левски е национален символ – на българската душевност, на жертвоготовност, на свободолюбие. Национален символ!

В ТОЗИ СМИСЪЛ
три града са заслужили правото да издигнат монументи в памет на великия българин – родното му Карлово, центърът на националната революция Ловеч и столицата на страната ни София. Когато една личност започне да се „тиражира“ чрез различни или по-скоро приличащи си паметни знаци из градовете, те неизбежно се превръщат от уникалност в площадна конфекция. Типичен пример и недавнашен спомен за такъв площаден ефект бяха множеството паметници на Ленин. Видя се, че с толкова много паметници Владимир Илич не стана нито по-велик, нито по-обичан. Съвсем закономерно в определен момент той просто напусна пожълтелите страници на историята и се прибра в гардероба на вехториите и забравата. Явно признателността и почитта към пролетарския вожд се оказа прекалена и дори досадна. Нали историята учи – поучете се!

ДА ИЗДИГНЕШ
паметник на Левски несъмнено е високо патриотична идея. Такава идея обаче не бива да бъде самоцел. Всяка скулптурна интерпретация на образа на  Апостола трябва да говори за величие, да поражда гордост, възхищение, признателност. Предложените за избор макети от проведения конкурс по-скоро не предизвикват подобно усещане. В единия макет българският герой е стъпил върху някаква форма, която само вече всеизвестния Ицо Хазарта може да определи каква точно е. На другия макет Апостола е пакетиран в някаква цилиндрична форма и човек се пита асоциация за какво е това внушение; въображението явно не ми достига, за да го определя... Не впечатляват особено и другите проекти.

Проектите за паметник на Левски в Троян на четиримата участници в конкурса, отляво – Борис Борисов, Иван Чолаков (два), Стефан Стоянов и Цветослав Христов
Е, КАЖЕТЕ МИ  -  ще тръгнат ли днешните българи от всички краища на страната ни към Троян с идеята освен Троянския манастир, Изложението на занаятите, Музея на занаятите, Художествената галерия, Природонаучния музей да видят и „възхитителния и неповторим паметник на Левски в града ни“. Опасявам се, че не – предложените проекти нямат очаквания художествен заряд (банално е да напомням, че всеки има своя собствена представа за личност като Левски). Този паметник няма да възвеличае името и делото на великия карловец, а както вече казах, той не се и нуждае от това.

10 юни 2022 г.
Мичо Генковски

Бел. авт. С изразеното мнение изобщо не поставям под съмнение дарованието и творческите възможности на нито един   от авторите участвали в конкурса. Желая им вдъхновение за нови творчески изяви. Чест прави на Чапкънов, че се отказа от творческата задача да пресъздаде образа на Левски. Той явно е осъзнал, че вече е излязъл от най-плодотворната творческа възраст. Наистина темата „Левски“ е трудна за всеки творец.

 
Още по темата:
 

0 коментара:

Публикуване на коментар

Коментар от FIREFOX не успях да пусна! Използвайте Chrome!Моля, пишете на кирилица и използвайте големи и малки букви! Препинателните знаци също са желателни. Коментарите са разрешени само за потребители с профили в Google от 02.05.2018! Всеки има профил в Гугъл на телефона си - използвайте ги.
(Т21 - Вашият сайт и Вашият форум - мястото, където се чува Вашето мнение!)

 

©2009 Троян 21 - статии | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |