В едно изречение (19)

 *  Коригираха „островчетата“ на новото кръгово при „Била“ * Летният джаз фест Jazz Art Eco Troyan Fest в Орешак направи своя прощъпулник, организаторите се заричат да стане традиционен * За много години и наздраве на боримци и кнежани

Ново Хубава работа, (ама) троянска

Рубриката на Т21 – „В едно изречение“, стартирала през м. февруари т. г., бе замислена само за печатното ни издание, но впоследствие решихме да я „прехвърлим“ и в сайта на вестника. Заглавието подсказва – кратки новини в едно изречение, разбира се, по значими троянски теми. И още нещо: по възможност преобладаващи добри новини, има ги (и тях). Надяваме се да ви е интересно, приятно четене.

  ПОЗДРАВЛЕНИЯ за случилото се – след сигнали (включително наши, виж „Без заобикалки (1) – бел. ред.) и анализ на ситуацията бе направена корекция на две „островчета“ на най-новото троянско кръгово кръстовище, построено от немския инвеститор „Била“/Billa, който вдига в съседство свой хипермаркет и подходът към него ще е именно оттук; по-точно – споменатите твърде големи за въпросното малко кръгово „островчета“, които допълнително стесняваха и затрудняваха автомобилната врътка, особено на камиони и тирове, бяха коригирани/смалени, сега остава са се „оберат“ и щетите по цветното островче, част от което е съсипана от неуспели да вземат завоя и изпраскали направо МПС-та, и това, без съмнение, също ще се случи.

ЕДНО ново начинание – летен джаз фест с длъшкото име Jazz Art Eco Troyan Fest, направи своя прощъпулник  в петък и събота, 14-15 юли, в двора на Националното изложение в с. Орешак, а организаторите (Община Троян, Националното изложение и частни съучастници) се заричат да стане традиционно; похвално, защото джазът е велика и мъдра музика, най-добрата противоотрова срещу чалгата и чалгализацията, и колкото повече джаз, толкова по-добре, друг е въпросът какво точно се крие зад комерсиализацията на събитието (билетчетата бяха от 30 лв. за вечер, 50 лв. двоен и 200 лв. ВИП, каквото и да значи този „орешашки ВИП“) и дали  комерсиализация е удачна, при добри примери по света и у нас за подобни събития по друга формула (безплатни), включително набралите популярност сериозни джаз събития наблизо – „Джаз под звездите“ на Деветашкото плато край с. Кърпачево (община Летница) и изключително мащабния неколкодневен Jam on the River на Вероника Тодорова край с. Дебнево (Троянско), и при рехавата публика на първото издание на Jazz Art Eco Troyan Fest.

ДВЕ троянски села празнуваха в събота, 15 юли – Балканец и Борима; в Балканец с общоселски купон на мегданя бе отбелязана 70-годишнината от преименуването на селото, известно дотогава като Кнежа, сгушило се в подножието на Троянския проход (Беклемето), и заедно с това 95-годишнината от създаването на местното Народно читалище „Творчество 1928 г.“, а в Борима – над 800 души празнуваха Деня на животновъда, като по думите на общинския кмет Донка Михайлова „в последните години животновъдството в селото се възроди и денят има своя особен смисъл за хората, чиято продукция е марка за качество в района“; и от нас – за много години и наздраве на боримци и кнежани (по старото име на селото).

Т21  
 
Още по темата:

0 коментара:

Публикуване на коментар

Коментар от FIREFOX не успях да пусна! Използвайте Chrome!Моля, пишете на кирилица и използвайте големи и малки букви! Препинателните знаци също са желателни. Коментарите са разрешени само за потребители с профили в Google от 02.05.2018! Всеки има профил в Гугъл на телефона си - използвайте ги.
(Т21 - Вашият сайт и Вашият форум - мястото, където се чува Вашето мнение!)

 

©2009 Троян 21 - статии | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |