Без заобикалки (3)

* Вместо с очакваните скосени/ниски бордюри нормалната достъпна среда към Медицинския център е осигурена по нашенски – с изсипан малко асфалт и „скулптиране“ на познатото тротоарно „троянско скосяване“
 Хубава работа, ама троянска

Идеята на новата ни рубрика „Без заобикалки“ е с красноречиви снимки, без много думи и, това е основното, без заобикалки да сочим разни неща из града и района ни, които бодат очите и главите. И плачат за оправяне. Пък дано побутнем/ускорим оправянето...
Онова прословуто „Но“

СИГУРНО си спомняте аплодисментите ни за случилото с ул. „Минко Радковски“ при Новата поликлиника (където са частният Медицински център и разкритите наскоро две нови и важни социални услуги – центрове за лица с увреждания и лица с умствена изостаналост) – цялостна реконструкция с оформяне на голяма нова зона за паркиране, нови тротоари със съответните нови бордюри, асфалтиране на участъка. И генералното – даване на линия за развитие на улицата до жк „Черногор“, започнало с продължението й от Кръговото при АИР-а нагоре към Новата поликлиника и оформянето на нова и много напречна транспортна връзка за града ни, много важна, отваряща и „разширяваща“ тази част на града ни, даваща му друг мащаб и перспектива. Не сме се отказали от аплодисментите си, напротив, преповтаряме ги!

Така бе след откриването на участъка, м. януари 2023 г.
НО И ТУК, за жалост, има едно „Но“, вечното и неизбежно нашенско „Но“ и при най-хубавите ни троянски, а и български работи. В случая става дума за качеството на строителните работи по ул. „Минко Радковски“ във въпросния участък при Новата поликлиника. Писали сме за това „качество“ (виж „Новият участък на ул. „Минко Радковски“ – хубава работа, ама…“ – бел. ред.) – за клопащите тротоарни плочки, зеешки като в бабешки зъби дупки в бордюрните извивки, калпавите асфалтови снадки; и, което бе „черешката на тортата“ – липсата на скорените/ниски бордюри на входа на Медицинския център, където са кабинетите на много троянски джипита и други лекари, няколко стоматологични кабинета, медицинска лаборатория, където ежедневно влизат и излизат болни и трудноподвижни хора, хора с инвалидни колички и където е задължително да е максимално достъпно, лесно, удобно, леко. Разбира се, високите бордюри бяха „коригирани“ веднага, явно от служителите в Медицинския център или от находчиви пациенти – с наслагани отпред малки бетонни блокчета, явно хартисали от строителите, с което в някаква степен достъпността се подобряваше; да се смееш ли, да плачеш ли, май по-скоро второто?! Поставихме въпроса и на пресконференция на кмета.
 
ПОЛУЧЕНИТЕ отговори и уверения – и от кмета г-жа Михайлова, и от строителния шеф в общинската администрация инж. Райковски – бяха, че въпросните грешки при строителството са установени и описани. А протоколът е връчен на изпълнителя (“НСК София“ ЕООД с управител Светлин Владимиров) и цялостното плащане към него няма да се извърши преди въпросните грешки да бъдат поправени. Месеци не се случи нищо, но преди няколко дни ремонтът бе извършен (макар половин година след „завършването“ на обекта, все пак по-добре късно, отколкото никога – бел. ред.), дупките в бордюрните извивки са запълнени, плочките не клопат (толкова) и т. н.

А така е днес, след „ремонта на ремонта“, м. юли 2023 г.
И ТУК идва онова прословуто „Но“. Вместо с очакваните скосени/ниски бордюри нормалната достъпна среда към Медицинския център е осигурена по нашенски – с изсипан малко асфалт и „скулптиране“ на познатото тротоарно „троянско скосяване“ (виж на снимката). Каквито „троянски скосявания“ са нацвъкани къде ли не из града ни, включително по новоремонтираните пътни участъци, включително на най-представителните градски улици, навсякъде, и все заради тези пусти липсващи скосени/ниски бордюри; а такива бордюри са изнамерени отдавна, има ги навсякъде, дори в Троян. Но едва ли тук липсата на подходящите бордюри е причината, по-скоро е нещо друго – претупване, липса на контрол, безотговорност, безхаберие…

ЧЕ НОВОТО „троянско скосяване“ на входа на Медицинския център е сравнително функционално, нищо че не колкото трябва – да. Но че е грозно, селско, жалко, смешно, неградско – също да. Ще припомним, че инвеститор в обекта е Община Троян, общата сума – 388 хил. лв.

Генадий Маринов
   

Още по темата:
 

1 Коментара:

r3d33ms каза...

А защо не намирате кусури на канарите,поставени върху тротоара до къщата на новия президент на ротари клуб,от самия него? Интересно дали в Чехия щяха да го търпят?

Публикуване на коментар

Коментар от FIREFOX не успях да пусна! Използвайте Chrome!Моля, пишете на кирилица и използвайте големи и малки букви! Препинателните знаци също са желателни. Коментарите са разрешени само за потребители с профили в Google от 02.05.2018! Всеки има профил в Гугъл на телефона си - използвайте ги.
(Т21 - Вашият сайт и Вашият форум - мястото, където се чува Вашето мнение!)

 

©2009 Троян 21 - статии | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |