Новото начало: ФК „Троян“

* В „обезфутболеният“ в последните години Троян бе създаден нов клуб – ФК „Троян“ * „Дойде време да кажем край на кърпенето, мишкуването и живуркането на Цар Футбол в родния ми град“, заяви в обръщение към троянци Таско Тасков * Дочува се за рамо от голям столичен футболен бос

Цар Футбол
 
В ТРОЯН – който буквално бе „обезфутболен“ в последните години и местният ФК „Чавдар“, някогашен фактор в националната Б група, пълнил до пръсване трибуните на градския стадион при все свой мач, на практика остана представителен мъжки тим и доби най-нисък аматьорски статут – се появи футболна светлинка. Може би е рано да възлагаме големи надежди и да пълним чашите с шампанско, помним през годините и други подобни „проблясвяния“, които бързо угаснаха. Но при всички случай новосъздаденият ФК „Троян“ е крачка напред, към по-доброто. Водещите фигури в новия клуб са бизнесменът, голям шампион в бойните спортове и човек с футболно сърце Преслав Кулеков, възпитаникът на троянската футболна школа и безкраен привърженик на великата игра Пламен Петков и Таско Тасков, бивш футболист, елитен футболен рефер и мениджър в екипите на два първодивизионни клуба („ЦСКА 1848“ и „Пирин“),  направил първите си футболни стъпки в родния Троян.

НА 14 ЮЛИ в клубната страница във фейсбук (ФК Троян) г-н Тасков, от името на клуба, отправи обръщение към местните фенове на футбола, като даде заявка за ново и различно (от „кърпежите, мишкуването и живуркането“) троянско футболно начало и още нещо изключително важно – безплатни тренировки, екипи, участие и т. н. за трениращите в клуба деца. 
 
Таско Тасков
Ето думите му: „Уважаеми съграждани, скъпи приятели на спорта и футбола в Троян, за мен е чест да обявя, че заедно с мои приятели основахме ФК „Троян“. Дойде време да кажем край на кърпенето, мишкуването и живуркането на Цар Футбол в родния ми град. Ние гарантираме, че нито едно дете, което спортува в нашия клуб, няма да заплаща такса за тренировки, такса за картотекиране, такса за участие в турнир или да си заплати екипировката. Ние искаме да дадем шанс на всяко дете в града ни, независимо от раса, социално положение и статус да тренира под ръководството на специализирани треньори и да расте като човек и спортист. Нашите амбиции са големи, но ние знаем, че трябва да започнем от най-малките, затова гарантираме нормален тренировъчен процес, обучение от квалифицирани специалисти и грижа към децата на града ни! Очакваме Ви на 29 август за първа официална тренировка!“. Ден по-късно, на 15 юли, ФК „Троян“ организира и първия си турнир – по мини футбол за Купа „Троян“.

КАКВО друго научихме, макар и по неофициални канали, за новосъздадения ФК „Троян“ и плановете му; и за това троянско футболно „раздвоение“, което може да се нарече и разцепление и което, като всяко разцепление, крие рискове. Преди време, не толкова отдавна, крамоли в редиците на ФК „Чавдар“ отпратиха немалко троянски футболисти във ФК „Балкан“ (с. Орешак), който започна да мачка в А окръжна група, а след това се ражда идеята за нов троянски клуб. В тази мечта за ново троянско футболно начало има и друго – орешашкият стадион не става и ремонтът му би бил много скъп, а прехвърлянето в Троян автоматично означава и право да играеш на градския стадион „Чавдар“, както и да получаваш от общинската субсидия за спортните клубове, колкото и недостатъчна да е тя. А пък най в основата е обещанието на голям столичен футболен бос да подкрепя финансово новия троянски клуб и да го превърне в клуб сателит на столичния; което е позната практика и не би било лошо, ще даде сигурност на прохождащия ФК „Троян“.

Отборът на ФК „Троян“, м. юли 2023 г.
„ЗА СЪЖАЛЕНИЕ към днешна дата футболът в Троян е колективният спорт с най-малък брой трениращи юноши. Смятаме да променим тази тенденция с изграждането на силен отбор, съставен главно от наши момчета, носещи гордо на гърдите си името на родния град“, е една от големите цели, заявени в програмната декларация клуба от 10 юли. Другата важна цел – влизане във В група и изкачване едно стъпало нагоре в надпреварите на БФС, на което сега попречила „липсата на достатъчен брой отбори в юношеските първенства“. Но какво точно ще се случи, предстои да разберем. Имаме уговорка за разговор с един от тримата главни във ФК „Троян“ – Пламен Петков, и очакваме от него, от първа ръка, да научим повече. 
 
И ЕДНА вметка накрая: винаги ни е било чудно защо футболният отбор на Троян, а преди това обединеното общинско спортно дружество, както и градският стадион носят името „Чавдар“, кой е този Чавдар, какво общо има с Троян, какво послание носи; и адмирации към управата на ФК „Троян“, че избра най-естественото и точно име.

Т21

0 коментара:

Публикуване на коментар

Коментар от FIREFOX не успях да пусна! Използвайте Chrome!Моля, пишете на кирилица и използвайте големи и малки букви! Препинателните знаци също са желателни. Коментарите са разрешени само за потребители с профили в Google от 02.05.2018! Всеки има профил в Гугъл на телефона си - използвайте ги.
(Т21 - Вашият сайт и Вашият форум - мястото, където се чува Вашето мнение!)

 

©2009 Троян 21 - статии | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |