Откриха Центъра за лица с умствена изостаналост

* След четири десетилетия занемара Новата поликлиника възкръсна, предстои откриване и на втори социален център и преместване тук на социалната служба * Кметът Михайлова: „Само за 7-8 години броят на социалните услуги в Троян нарасна значително“
Добрата новина
Кметът Донка Михайлова (вдясно) и ръководителката на центъра Снежка Паймакова прерязаха лентата, Троян, 13 септември 2022 г.
МИНАЛАТА седмица (13 септември) се случи нещо важно за Троян – възкръсна за живот забравената и пустееща от четири десетилетия сграда на т. нар. Нова поликлиника. Една чудесна за времето си модерна сграда, която по думите на проектанта й арх. Георги Бачев, който сега работи по реновирането й, продължава да пази своята модерност – и като визия, и като функционалност и потенциал. А до това „възкресение“ се стигна благодарение на амбицията на общинската администрация, и лично на кмета Донка Михайлова, и европейското финансиране. осигурено чрез спечелен проект от Община Троян.

Гледка към възкръсналата Нова поликлиника
арх. Георги Бачев
КАКВО точно се случи на 13 септември. Тържествено бе прерязана лентата, а церемонията включваше и протоколната заключителна пресконференция по проекта, на новия Център за лица с умствена изостаналост – поредната социална услуга в община Троян, с капацитет за 15 души, разположена на втория етаж (в двуетажния корпус Г на Новата поликлиника). На първия етаж ще се помещава друга сходна социална услуга – Център за подкрепа на лица с увреждания за 30 души, осигуряващ дневна и полудневна/почасова заместваща грижа за лица с увреждания, който е пред откриване. Двете услуги оформят един общ социален комплекс, който ще бъде допълнен/дозавършен с предстоящото преместване във високата част на сградата на троянската социална служба (Дирекция „Социално подпомагане“, Троян).

„НАИСТИНА се вълнувам в този ден, защото днес откриваме поредната социална услуга. Само за 7-8 години броят на социалните услуги в Троян нарасна значително, от една в с. Дълбок дол до няколко социални комплекса – в с. Добродан, с. Дълбок дол и сега в Троян, предлагащи множество услуги. Нашата идея е повече групи граждани на територията на общината да получават адекватни социални грижи, съобразени с техните потребности, грижи, които им позволяват да се чувстват равностойни граждани“, заяви в словото си при откриването кметът Михайлова.

А СРЕД ПРИСЪСТВАЩИТЕ
бяха областният управител Светослав Славчев, председателят на Общинския съвет инж. Петко Пенков и група общински съветници, ресорният зам.-кмет Розалина Русенова, бившият социален зам.-министър Иван Кръстев, оказал сериозно съдействие на троянския проект, Вяра Емилова, оглавявала парламентарната социална комисия и също оказала ценна помощ, новосформираният обслужващ екип на Центъра за лица с умствена недостатъчност начело с ръководителката Снежка Паймакова (екипът е попълнен, като единственото затруднение е с осигуряването на рехабилитатор), директорката на социалната служба Даниела Петкова със свои колеги, началничката на отдел „Социално подпомагане“ в общинската администрация Марияна Николова (която в последвалата редовна кметска пресконференция даде допълнителни подробности за новата социална услуга), медицински и социални работници, представители на медиите; разбира се, и човекът с възлова заслуга всичко да се случи по план – ръководителят на проекта за изграждане на новия център инж. Полина Павлова от общинската администрация.

Инж. Полина Павлова лисна менче с вода за късмет и успех
ПРОЕКТЪТ на Община Троян за изграждане на Център за лица с умствена изостаналост получи финансиране по европейската Оперативна програма „Региони в растеж“ 2014-2020 (приоритетна ос 5 „Регионална социална инфраструктура“). Общата проектна стойност е 555 хил. лв., от които 472 хил. лв. са безвъзмездна субсидия по програмата и 83 хил. лв. е съфинансиране от държавата. Договорът бе подписан през м. май 2020 г., строителството стартира през м. юни същата година, а крайният срок за реализацията е 19 септември 2022 г. Строителните дейности се изпълняват от столичната фирма „НСК София“ ЕООД; работила  паралелно с фирмата строител на Центъра за лица с увреждания, финансиран по друга европейска програма – ОП „Развитие на човешките ресурси“. „Съвместната работа по две оперативни програми, няма да ви лъжа, беше изключително трудна, но крайният резултат е удовлетворяващ. С взаимни усилия, компромиси и действия успяхме да създадем това, което виждате днес“, сподели инж. Павлова.

Марияна Николова
„ДЕЙНОСТИТЕ в Центъра за лица с умствена изостаналост ще се финансира по ОП „Развитие на човешките ресурси“ (а след изтичане на срока на проекта ще се осигуряват като делегирани дейности от държавата – бел. ред.). Услугата е от резидентен тип (на място в центъра) и е нова за община Троян, потребителите са пълнолетни лица с умствена изостаналост. Ще се предоставя 24-часова грижа в среда, близка до семейната, което е и основна цел на тази социална услуга. Сред персонала има социални работници, трудов терапевт и доста санитари. В рамките на услугата ще има и постоянно медицинско наблюдение, а храната ще се осигурява чрез кетеринг фирма. Тази услуга ще се допълва от комплекса в Дълбок дол, където ще се настаняват лица с психични разстройства“, очерта същината на работата г-жа Николова. 
 

0 коментара:

Публикуване на коментар

Коментар от FIREFOX не успях да пусна! Използвайте Chrome!Моля, пишете на кирилица и използвайте големи и малки букви! Препинателните знаци също са желателни. Коментарите са разрешени само за потребители с профили в Google от 02.05.2018! Всеки има профил в Гугъл на телефона си - използвайте ги.
(Т21 - Вашият сайт и Вашият форум - мястото, където се чува Вашето мнение!)

 

©2009 Троян 21 - статии | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |