Грозното пате се превръща в лебед

* Започнаха строителните дейности в крило „Г“ на Новата поликлиника, изграждат се два нови социални центъра * Кметът Михайлова: „Недостроената поликлиника ще се превърне в модерен социален комплекс“
Строителство
В ПАРИЖ има един мост на над четири века, открит е през 1607 г., но му казват Пон Ньоф (Новия мост). В Троян има нещо подобно – една сграда, строена преди четири десетилетия, през 80-те години на миналия век, на която й викаме Новата поликлиника. Разликата е, че Пон Ньоф е в отлична форма, архитектурна и функционална, даже българинът Кристо през 1985 г. го опакова за радост на местните и многобройните туристи. А нашата Нова поликлиника, основната й част (високата, крило „Г“), от десетилетия стои недостроена и тъне в занемара и разруха (добре все пак че по-ниското крило преди години бе купено/спасено от частна фирма и днес там са настанени кабинетите на повечето троянски джипита, медицинска лаборатория, аптека, физиотерапевтичен център). Но нещата се променят и се очертава след година-две Новата поликлиника да има друг, завършен облик и важна нова функционалност, за което трябва да поздравим общинското ръководство и лично кмета Донка Михайлова.

КАКВО се случва? Вече сме ви информирали, че миналата година два нови социални проекта на Община Троян бяха одобрени за финансиране с европейски средства – за изграждане на Център за подкрепа на лица с увреждания за 30 души и на Център за лица с умствена недостатъчност с 15 места, които ще бъдат базирани в недостроената част на Новата поликлиника, съответно на първия и втория етаж. Строителството вече започна, като Центърът за лица с умствена недостатъчност трябва да бъде завършен до 19 юни 2022 г. (финансирането е по Оперативна програма „Региони в Растеж“, 2014-2020, 555 хил. лв.), а Центърът за подкрепа на лица с увреждания – до 10 март 2023 г. (финансирането от близо 1 млн. лв. е по ОП „Развитие на човешките ресурси“, 2014-2020).

ОТДЕЛНО, съобщи го кметът в профила си във фейсбук, Община Троян работи за осигуряване на възможност в сградата да бъде настанена общинската дирекция „Социално подпомагане“. „По този начин недостроената поликлиника ще се превърне в модерен социален комплекс, който ще предлага ефективни, надявам се, услуги на хора в нужда“, коментира г-жа Михайлова. А оптимизмът не е неоснователен – с двете нови социални услуги, присъединеното административно звено за социално подпомагане и намиращия се в съседство и работещ отлично частен медицински център троянската Нова поликлиника има шанс да се превърне в модерен социален комплекс. Грозното пате да стане лебед – не само като сграден фонд и материална база, а и като функция и полезност.

Т21

Още по темата:

1 Коментара:

Unknown каза...

ПАК ЩЕ ПАДА КРАДЕНЕ

Публикуване на коментар

Коментар от FIREFOX не успях да пусна! Използвайте Chrome!Моля, пишете на кирилица и използвайте големи и малки букви! Препинателните знаци също са желателни. Коментарите са разрешени само за потребители с профили в Google от 02.05.2018! Всеки има профил в Гугъл на телефона си - използвайте ги.
(Т21 - Вашият сайт и Вашият форум - мястото, където се чува Вашето мнение!)

 

©2009 Троян 21 - статии | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |