Центърът за обществена подкрепа отвори врати

* Лентата прерязаха заедно кметът Донка Михайлова и Снежанка Алексиева от РДСП - Ловеч * Работата ще се върши от 4-членен дамски екип – психоложка, двама социални работници и педагог
Социално
Кметът Михайлова и Снежанка Алексиева (РДСП - Ловеч) режат лентата
ТЪРЖЕСТВЕНО, навръх празника на Троян – Петковден, 14 октомври, бе открит новият Център за обществена подкрепа в града ни (ул. „Георги С. Раковски“ 17, в партерния етаж на блок „Къпинчо“). Лентата прерязаха съвместно кметът Донка Михайлова и Снежанка Алексиева, директор на Регионалната дирекция „Социално подпомагане“ (Ловеч). А сред гостите бяха Петя Демирева и Росица Христова, управители на столичното дружество „Хуманност и Дълголетие“ ООД, което ще изпълнява новата социална услуга, представители на строителната фирма „Елит - МХ“ ЕООД (Ловеч), извършила ремонта и преустройството на помещенията - управителят инж. Христофор Христов и техническият ръководител на обекта Стилиян Василев, цялото ръководство на Община Троян, ръководители на различни институции и др.

КАК СЕ СТИГНА до тази необходима за общината ни социална придобивка? Със свое решение от 24 септември 2015 г. Общинският съвет прие Анализ на ситуацията и оценка на потребностите от социални услуги в община Троян, изготвен на базата на анализ на съществуващите социални услуги, достъпа до тях и потребностите. В анализа бе идентифицирана необходимостта от разширяване на спектъра на социалните услуги, насочени към подкрепа на деца и семейства в риск; и бе подчертано, че най-близката възможност за получаване на такива услуги от троянци е в центровете в Ловеч и Тетевен, които работят на пълен капацитет и не могат да поемат всички нуждаещи се. Разкриването на Център за обществена подкрепа бе заложено и в Плана за развитие на социалните услуги в община Троян за 2016 г., гласуван на 30 април 2015 г.

В ИЗПЪЛНЕНИЕ на свое решение от 21 януари 2016 г. ОбС – Троян учреди безвъзмездно право на ползване за срок от 5 години на помещенията на бившия ресторант „Къпинчо” (частна общинска собственост) за изграждане на Център за обществена подкрепа. А в обекта, по спечеления от Общината проект „За децата на Троян“, бяха извършени ремонтни дейности със средства на Фонд „Социална закрила” към Министерството на труда и социалните грижи; за оборудването и обзавеждането бяха отпуснати допълнителни средства от общинския бюджет.

НОВИЯТ Център за обществена подкрепа в Троян ще предлага комплекс от социални услуги, предназначени за деца (от 0 до 18 години) и семейства в риск и ще работи в партньорство с отдел „Закрила на детето“ към Дирекция „Социално подпомагане“ Троян и Общинската комисия за борба с противообществени прояви на малолетни и непълнолетни. Целите са комплексни: да се предотвратява изоставянето на деца и настаняването им в специализирани институции; извършване на превенция срещу насилието над деца и отпадането им от училище; противодействие на деинституционализацията и реинтеграция на деца; създаване на умения за самостоятелен живот и социална интеграция на деца от институции; консултиране и подкрепа на семейства в риск; подкрепа на семейства с деца със специални потребности (аномалии, увреждания, отклонения); подкрепа на семейства, които не могат да се справят с проблемите и търсят професионална подкрепа за отглеждане и възпитание на детето; оценяване, обучение и подкрепа на приемни родители и осиновители; консултиране и подкрепа на деца с поведенчески проблеми и прояви.

Входът на новия Център за обществена подкрепа, Троян, ул. "Георги С. Раковски" 17
ВЕЧЕ Е ПОПЪЛНЕН и 4-членният екип от професионалисти, който ще работи в Центъра за обществена подкрепа (Троян). Това са психоложката Петя Кръстева, социалните работници Галина Кънчева и Александрина Иванова и педагожката Магдалена Шабанова. Те, наред с консултациите в центъра, ще извършват и посещения по домовете, като скоро за целта ще им бъде осигурен автомобил. Ръководителят на звеното ще бъде определен на по-късен етап от доставчика на социалната услуга „Хуманност и дълголетие“ ООД. Работата на центъра се финансира като делегирана държавна дейност (държавно финансиране).

Т21

Още по темата: 

12 коментара:

Анонимен каза...

Това,че общински имоти се стопанисват и обновяват е добре.
А това,че постоянно се създават нови служби и персонал и то във времето,в което живеем е пълен абсурд.
Все едно да си пуснеш чешмата в къщи,задръства се мивката,прелива.И вместо да спреш водата и да отдръстиш мивката,да си направиш служба да подсушава.И така,до края на света...

Анонимен каза...

Няма на къде да си по прав № 1. Сега 4 внучета на "активни борци" ще служат в новия център.
Това е най лесният начин да се получават отново спрените пенсийки на дядовците.

Анонимен каза...

А , кога ще има офис на ,,Група за обществен натиск" на Дончо Дунев и ,,Граждански Алианс" на Нина Гергова?.....Ай стига с тези партизански изпълнения!

Анонимен каза...

Дано заработи и дано хората си гледат съвестно работата! Ще се уверим в това, ако момичето, което се движи в същия район-ул."Г.С.Раковски" и явно не е добре психически намери подходящо място за лечение. Много пъти виждам как внезапно изкрещява зад някой гюм за боклук, или скрита зад магазинчето на моста към пазара и стряска хората. Знае ли човек дали проблема не е сериозен, и дали няма в един момент да нападне някой преминаващ!
А и много хора, на глед без проблеми имат нужда от специализирана помощ, разбирайте психическа.
Хубаво начинание, но закъсняло с има-няма 26 години, за почти целия народ е малко късно!

Анонимен каза...

Нобелова награда за градивен негативизъм за коментиращите в Т21!

Анонимен каза...

Поздравявам Кмета на Троян за стореното и най вече за ремонтите на техническата инфраструктура в Троян и селата.Госпожо Михайлова, мисля/а и това са добрите практики в администрациите/, че администрацията Ви би следвало да изпраща отговари на поставените от гражданите проблеми, които са входирани в деловодството било с молба , сигнал или жалба.Ще изчакам още няколко месеца, въпреки че от молбата ми/срок за отговор на молба е 1 месец, за жалба -2 месеца/вече изминаха 3 месеца.И тя е повторна по определен казус. Не вярвам да ми правите мълчалив отказ при положение, че се процедира ПУП и вещни права към ЧЕЗ.Отделно от това когато обявявате конкурс и го прекратявате, минималното уважение към кандидата подал набор от документи в деловодството е да му изпратите писмо с което го уведомявате кратичко за решението си/може и само номера на заповедтта Ви с която прекратявате конкурса/, а не служителката от човешки ресурси/г-жа Белева/ да го уведомява по телефона-"конкурс няма да има" без да знае мотивите за прекратяването на конкурса.

Анонимен каза...

Проба

Анонимен каза...

1,2,3 Проба, проба. Чуваме ли се? Проба, проба!

Анонимен каза...

Тя тая Белева освен да лапа като за последно, не може друго.
Но и нея ще я държат там до към 68-69години.

Анонимен каза...

Алооо, г-жо Кмет, няма ли да отговорите на № 6 или вече сте на по-високо стъпало от стълбата и започвате да не чувате и виждате тези които са Ви избрали?/виж "Приказка за стълбата" от Смирненски/.

В.Д каза...

Уважаеми коментиращи,
моля да имате малко повече уважение към труда на общинската администрация, която колкото и да ви изглежда странно, полага ежедневни усилия да създаде условия да живеете по леко,да имате работа, да ползвате услуги от които имате нужда. Вярно е, че голяма част от Вас все още не осъзнават, че именно Вие може да станете потребители на новата социална услуга "Център за обществена подкрепа", или не дай Боже Вашите деца. Ние сме за това да предвидим потребностите Ви, даже преди да сте ги почувствали. Дайте шанс на специалистите да работят и ги съдете по делата им, а не по инерцията на завистта и злобата. Подхвърляте неистини, всявате колебания и обезличавате нашата работа.
Вярвайте ми, създаването на една социална услуга е сложен процес, невидим за Вашите "критични" очи.
Негативизмът Ви, ме демотивира.
Признавайте успехите ни, за да имаме сили да продължим да работим за Вас.

Анонимен каза...

Дъжд, студ и мъгла. Жената цял ден обикаля улица "Раковски" под дъжда и на моменти изкрещява, на някой несъществуващ до нея!

Публикуване на коментар

Коментар от FIREFOX не успях да пусна! Използвайте Chrome!Моля, пишете на кирилица и използвайте големи и малки букви! Препинателните знаци също са желателни. Коментарите са разрешени само за потребители с профили в Google от 02.05.2018! Всеки има профил в Гугъл на телефона си - използвайте ги.
(Т21 - Вашият сайт и Вашият форум - мястото, където се чува Вашето мнение!)

 

©2009 Троян 21 - статии | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |