Открит бе Центърът за лица с деменция

* Капацитетът е 8 места, в момента са заети 7, услугата се изпълнява от столичната фирма „Хуманност и дълголетие“ ООД * Кметът Михайлова: Всяка година откриваме поне по една нова социална услуга
В Добродан
Кметът Михайлова лисна менче с вода – да й върви като по вода на новата социална услуга
В ДЕНЯ на хората с увреждания - 3 декември, бе открит новият Център за настаняване от семеен тип за пълнолетни лица с деменция в с. Добродан. На откриването наред с кмета на Троян Донка Михайлова и председателя на Общинския съвет инж. Петко Пенков присъстваха Петя Демирева и Росица Христова, управители на софийската фирма „Хуманност и дълголетие“ ООД, която е  доставчик на услугата, директорът на Регионалната дирекция „Социално подпомагане” (Ловеч) Снежанка Алексиева, Мариета Ковачева, главен експерт в Министерство на труда и социалната политика, директорът на Дома за стари хора в Добродан Невяна Балевска, директорите на Дирекциите за социално подпомагане в Ловеч и Троян – Красимира Катева и Даниела Петкова, началници на отдели и експерти от социалните институции в общината.

„РАДВАМ се, че в навечерието на празниците откриваме поредната социална услуга. Нашата община беше с недостатъчно добре развит сектор на социалните услуги, но в последните години всяка година откриваме поне по една такава услуга, с активната работа на Община Троян, много често, както е и в момента – без европейско финансиране. Решихме да го направим с пълното разбиране колко потребно е, защото услугите за възрастни хора, най-вече за лица с деменция и с ментални проблеми, продължават да са в остър дефицит“, заяви г-жа Михайлова. Като специално благодари за съмишленичеството и подкрепата на социалния зам.-министър Лазар Лазаров и на г-жа Алексиева и изрази надеждите си капацитетът на центъра да се разшири през следващата година. Кметът, както повелява традицията, лисна и менче с вода – да й върви като по вода на новата социална услуга.

ЦЕНТЪРЪТ се помещава в непосредствена близост до Дома за стари хора и е с капацитет 8 места. Изграждането му започна през 2017 г. с финансиране от общинския бюджет и от Фонд „Социална закрила“. Стаите за потребители са 6 с по едно и две легла, обзаведени с легло с матрак, гардероб, скрин, нощно шкафче за всеки и телевизор с включена кабелна телевизия. Клиентите разполагат с дневна стая за социални контакти и трудотерапия. В Центъра ще работят 10 лица на 7 щата, в това число медицински специалисти, болногледачи и социален работник. Към този момент са настанени 7 души и остава едно свободно място. Поради засиленото търсене на услугата през следващата година Община Троян ще кандидатства за разширяването ѝ. В момента в Добродан функционират три социални структури – Дом за стари хора, Център за подслон на бездомници и новият Център за настаняване на пълнолетни с деменция.

Т21, по информация на Община Троян

Още по темата:

0 коментара:

Публикуване на коментар

Коментар от FIREFOX не успях да пусна! Използвайте Chrome!Моля, пишете на кирилица и използвайте големи и малки букви! Препинателните знаци също са желателни. Коментарите са разрешени само за потребители с профили в Google от 02.05.2018! Всеки има профил в Гугъл на телефона си - използвайте ги.
(Т21 - Вашият сайт и Вашият форум - мястото, където се чува Вашето мнение!)

 

©2009 Троян 21 - статии | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |