Европейска шампионка блести в Троян

* Запалването на елпромската Коледна елха бе придружено с пищна заря; а за всички присъстваше имаше класическа коледна почерпка –
 с греяно вино и наденички на скара * 24-метровата троянска красавица – национален медиен герой
Коледно
Елхата и зарята, Троян, 4 декември 2018 г.
ДНЕС, 4 декември, Троян бе сред главните герои в националния телевизионен ефир. Още в сутрешните новини синоптикът на Нова телевизия и наш земляк Ники Василковски подгря с новината за предстоящото запалване на най-високата жива Коледна елха в Европа, което ще се случи именно в Троян (и може да е нескромно, но ще си кажем, че Т21 съобщи рекордната вест няколко дни по-рано, виж „Грейва най-високата жива Коледна елха в Европа – елпромската“ – бел. ред.). Г-н Василковски обяви, че грейването на троянската коледна рекордьорка ще се излъчи на живо по Нова. Което бе спазено, даже на два пъти в централните новини и преповторено в по-късните, а новината бе подета отвсякъде – телевизии, радиа, вестници. „Троян юбер алес!“, се пошегува по повода наш приятел.

Ники Василковски (Нова ТВ) предава на живо от Троян
Поглед от Пачовия мост
СЕГА за събитието. Както бе обещано, в 17:00 ч. високата точно 24,60 м Коледна елха на „Елпром Троян“ блесна. Под аплодисментите на десетки троянци и гости на града ни, събрали се на кръстовището на ул. „Акад. Ангел Балевски“ и Пачовия мост – пред административната сграда на завода, където се извисява рекордьорката. А че с ръста си нашата красавица е европейски шампион, е факт, доказва го направената справка – на други места има и по-високи Коледни елхи, но те са отрязани и пренесени (например в Лондон), или пък изкуствени (в Париж), но такава исполинска жива Коледна елха като троянската/елпромската няма. Така бе и миналата година, когато същата елха беше нагиздена в същата коледна премяна и също получи национално медийно внимание – но като че ли тогава красотата й засенчи рекордния ръст. И вече сме го казвали, но ще повторим, че всъщност Троян подобрява собствения си европейски рекорд – в периода 2008/9 г. пак имахме най-високото живо коледно дърво, като „ролята“ тогава бе поверена на 23-метровата секвоя гигантея на централния троянски площад.

Като на кино
И ОЩЕ малко за събитието. Запалването на величествената Коледна елха бе придружено с непродължителна, но изключително пищна заря. А за всички присъстващи имаше класическа коледна почерпка (в традицията на немските коледни базари), осигурена от домакините от „Елпром Троян“ – марково греяно вино (глювайн), приготвяно в два големи медни казана и наденички на скара (вурстчета). И окъпаният в коледните светлини празник продължи до късно… Весели празници!

Т21
Начало

 Още по темата:

0 коментара:

Публикуване на коментар

Коментар от FIREFOX не успях да пусна! Използвайте Chrome!Моля, пишете на кирилица и използвайте големи и малки букви! Препинателните знаци също са желателни. Коментарите са разрешени само за потребители с профили в Google от 02.05.2018! Всеки има профил в Гугъл на телефона си - използвайте ги.
(Т21 - Вашият сайт и Вашият форум - мястото, където се чува Вашето мнение!)

 

©2009 Троян 21 - статии | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |