Център за подслон на бездомници в Добродан

* Услугата се финансира изцяло с общински средства и е предназначена за местни хора * Донка Михайлова: „Този Център бе създаден от болката на хората” * Губернаторът отбеляза, че Центърът е първият в областта
Социално
Кметът Донка Мипхайлова връчва благодарствена грамота на дарителя инж. Марин Радевски
С МИЛО тържество, важен гост – областния управител Милко Недялков, водосвет, отслужен от отец Станимир и вдъхновената свирня на младежката духова музика „Заедно” бе открит новият Център за временно настаняване в с. Добродан, поредната социална услуга в нашата община (24 септември). Центърът, който ще приютява хора, останали без дом и закрила, е в съседство с функциониращия от края на 2012 г. модерен Дом за стари хора и прехвърления наскоро в същата сграда общински Социален патронаж и заедно оформят „един цялостен социален комплекс за възрастни и нуждаещи се хора”, както подчерта в словото си преди да пререже лентата кметът Донка Михайлова. 

Кметското слово на откриването
НОВОТКРИТИЯТ Център за временно настаняване е първият в Ловешка област и първата такава услуга, която е изцяло общинска отговорност (т.е. финансира се с общински средства). Изграждането пък е осъществено чрез спечелен проект към фонд „Социална закрила” на Министерството на труда и социалната политика (МТСП) и струва 24 хил. лв., от които 90% (22 хил. лв.) се осигуряват от фонда, останалото е съфинансиране от общинския бюджет. Оборудването е основно чрез дарения от местни бизнесмени. 

КАКТО вече казахме, издръжката на Центъра ще е с общински средства, а не делегирана държавна отговорност, както е на повечето места в страната. Което пък осигурява предимство на ползвателите от нашата община. „Благодарна съм на Общинския съвет, че подкрепи нашите усилия Центърът да бъде финансиран с общински (троянски) средства, за да може да отговори на потребностите само на хора от нашата община, без да ги включва в дълги листи на чакащите”, поясни г-жа Михайлова.

Водосветът, вляво - областният управител Милко Недялков
Отец Станимир благослови и свирачите от "Заедно"
Местни хора сред присъстващите на откриването
ЦЕНТЪРЪТ разполага с две стаи с по две легла, санитарен възел, стая за социалния работник и склад. Капацитетът му е за 4-ма души, които могат да пребивават непрекъснато максимум до 3 месеца. Центърът ще се управлява от Сдружение „Хуманност и дълголетие”, с което Община Троян си партнира успешно и за други социални дейности. Това партньорство бе откроено и в приветственото слово на г-н Недялков, определил го като „перспективна европейска форма за оказване на тези услуги”. Областният управител похвали Община Троян за практиката да отдава изпълнението на социалните услуги на „сдружения, които могат да подобрят тяхното качество”. В приветствието си губернаторът отбеляза още два важни момента: че Центърът за временно настаняване в Добродан е първият в Ловешка област и че в Троян нещата се създават, защото има нужда от тях, а „на много други места се правят социални услуги, за които след това се търсят хора (ползватели)”.

„ТОЗИ Център бе създаден от болката на хората на територията на нашата община. В изминалите години не веднъж се сблъсквахме с проблемите на хора, които трудно можем да решим – дете, напуснало Дома в с. Дълбок дол, което няма къде да бъде настанено, хора с изгорели къщи, които няма къде да посрещнат студената нощ, възрастни, преживели тежки семейни проблеми, които нощуват в Общината, в Полицията, само за да бъдат под покрив. Така се роди идеята за създаване на Център за временно настаняване на бездомни хора тук, в Добродан. Когато човек се сблъсква с болките на хората, разбира колко бързо животът на всеки един от нас може да се преобърне – за един ден, за една нощ, за една седмица. И колко бюрократична и тромава е системата на социалната закрила, колкото и средства и усилия да се влагат в нейното реформиране”, обясни мотивите г-жа Михайлова.

Трима от дарителите: инж. Марин Радевски, инж. Владимир Хаджийски и Тошко Радулов
КМЕТЪТ връчи благодарствени грамоти на петимата основни дарители, помогнали за оборудването на Центъра за временно настаняване: Тошко Радулов („Елеганс Мебел“ ЕООД), инж. Марин Радевски („Калинел” ЕООД), инж. Владимир Хаджийски („Елма 13“ ЕООД), Тошо Гадевски („Гадевски“ ООД) и Тотка Качерилска („Тоникс-96“ ЕООД).

Т21
Снимки: Т21, Ганчо Чурков

Още по темата:

19 коментара:

Анонимен каза...

Свещеник, комунисти... Въобще-идилия...Няма да се учудя да изпишат др. Михайлова и сите комунисти на икона в троянската църква. И после да падне пак Божият гняв отгоре под формата на мълния, както преди време! Убеден съм също, че старите хора от дома и бездомниците вече са инструктирани как "правилно" трябва да гласуват за Партията унищожила България!

Анонимен каза...

...да бе, и Радевски сред тях като Господ Бог!

По Христо Ботев каза...

"Комунист е-душа дава да краде и управлява!"

Анонимен каза...

...Докато го подарят и него на някоя неправителствена неизвестна,както направиха със старческия дом...

Анонимен каза...

4-ти, какви глупости говориш, бре човек!

Анонимен каза...

Вместо да се засрамите, се радвате на открит дом за бездомници! Къде ви отидоха обещанията от 1975 година за живота през 2000 година? КРАДЦИ И ИЗМАМНИЦИ!

Анонимен каза...

Година и половина откакто няма кой да рекетира дребния и средния бизнес. За това време някой дребен бизнесмен стана ли среден? А някой среден стана ли едър? Похвалете се бе, що мълчите? Обещанията на Станишев помогнаха ли на нечий бизнес да се разрасне? Назначихте ли 250 000 нови служители? Купихте ли си апартаменти в Брюксел като Курумбашев? А замъци в Швейцария?

Анонимен каза...

Чудя се нещо. Асфалт не се яде, детски градини не се ядат, спортни зали не се ядат, паркове и градинки не се ядат, това е ясно.
А ядат ли се заменки? А ядат ли се областни управители на ДПС? А Делян Пеевски яде ли се? Ядат ли се "Цанков камък", Ахмед Доган, Хохегер и логото за не-знам-си-колко-стотин-хиляди? Яде ли се апартамента на Курумбашев в Брюксел? Братя Галеви и сестра им ядат ли се? Яде ли се министерството на инвестиционното проектиране? А някой да си е хапвал от макроикономическите показатели на Орешарски и от нечуваното доверие на инвеститорите му? Ядат ли се извинения на министри и депутати? Ядат ли се "Белене" и "Южен поток"? Яде ли се Р. Овч.?
И знаете ли кой е отговорен? Аз. Ти. Всички ние. Ако не разбирате това, значи такива неща ще има още.

Анонимен каза...

"Страхът се използва като аргумент за постигане на изборна победа, заплахата, че България ще рухне, ще се срине, ако няма стабилно управление.
Страхът кара хората да приемат каквото и да било. Типичен олигархичен похват, използван от всички диктатури. Уплашеният човек има много ограничен параметър на мислене и действа инстинктивно, казва политологът Антоний Тодоров в интервю за "Сега".
Ако изборите не бъдат допълнени с други практики, които истински ангажират гражданите и ги правят заинтересовани от политиката, ще се превърнат в един авторитарен олигархичен плебисцит.
Нищо ново няма да донесат тези избори, прогнозира Тодоров.

!!!!! Има нови конфигурации, нови коалиции, но фигурите, които представляват тези обединения, са все същите.!!!!

****************************************************************************
Нещо още по-съществено - те дори не обещават нищо ново.

Анонимен каза...

Мястото на тая Цона (или Дона, забравих) е на бунището на историята, заедно с цялата и престъпна сбирщина (БКП). Благодарение на тази кървава и антибългарска партия сме на това дередже. Я, вижте нормалните държави в които никога не е стъпвал пиян, миризлив болшевишки ботуш (или е стъпвал само за малко(Австрия!), че са на светлинни години пред нас! Тази няма ли срам от хората! Не говоря за страх от Бога, защото комунистите са дяволски изчадия, макар че въпросната другарка вече и Църквата започна да скверни с ПР-а, който си прави там. Ето, една Румъния прие закон забраняващ на комунисти да заемат каквато и да е ръководна длъжност. А нашите болшевици, понеже нямаше кой да им разстреля тарторите през 1989, са вирнали нагло глави!

Анонимен каза...

E 4e koe predpriqtie da poseti ako ne na mangala

Анонимен каза...

Скъпи съграждани! Бог ни дава знак! Бог ни предупреждава! Днес е ден на траур ! Утре е ден на размисъл! В неделя всички ние заедно ще решим съдбата си! Разум, Мисъл, Анализ, Разбор, Отделете чистото от мръсното! Всички мръсни партии застанаха срещу г-н Борисов! Страхуват се той да дойде на власт! Да помогнем страхът им да стане реален! Стига сме се страхували ние! Да смажем престъпността в България! Да изритаме БСП, ДПС, ББЦ, АБВ и златното пръстче на Сидеров, който взе милиони от ДПС и БСП за да съсипят България за 1,2 г.Да кажем край и да си стегнем Държавата и живота! Да не умираме заради 250 лева заплата, а собственика е получавал един милиард това е алчност! Стига ! Всички до един с номер 9 ! Заедно сме силни! заедно никой не може да ни победи! Заедно по правилният път, а той е само един! ГЕРБ! Номер 9 ! Разчитам на Вашия разум!

Анонимен каза...

12, ти не казвай на хората кое е добре и кое не. Не си ту най-големия умник. Всеки може сам да си прецени!!!

Анонимен каза...

милко недялков да помогне на измамените елпромци да си вземат парите от престъпника банев!

Анонимен каза...

Как така комунистът-масон Хаджийски го е страх от конкуренцията на концерни? Я Радевски да го илюминира тоя, да го светне на кого са притежание тези концерни и какви са техните цели, за да не дрънка глупости и лъже хората право в очите!

Анонимен каза...

15-ти, взе ми думите от устата. Бащата на братята Хаджийски-дърта комуняга, беше директор на училище в Троян. От големият брат беше пропищяло мало и голямо и го бяха интернирали да учи в Ч.Осъм, та да не срами баща си. Те такива бяха чадата на червената аристокрация, а сега отново се опитват да колят и бесят.

Анонимен каза...

Мои познати се чудят как да гласувят преференциално и дали си заслужава, защото никой от водачите на листи не разяснява това на срещите с избирателите.
Дори водачката на листата на ГЕРБ Корнелия Маринова е предупреждавала на събрания по селата, че преференциалният вот е неуважение на партийното решение?!?
Това е манипулация и лъжа.

Точно преференцията може да обърка сметките на водачите на листи, защото има реална опасност да не получат нужните 50% от гласовете на избирателите. Или да бъдат изместени от следващите в листата. Дори да бъдат елиминирани, ако не получат заветните 7%.
Единствено ВОДАЧИТЕ НА ЛИСТИТЕ печелят всеки Ваш глас, който е само за партия, без да сте посочили кандидат от листата.
Печелят и ако някой е гласувал за партията и е посочил 2-ма кандидати, но не водача.

Така че, уважаеми съграждани, ГЛАСУВАЙТЕ ПРЕФЕРЕНЦИАЛНО за конкретен кандидат- депутат, ако не сте съгласни с наложените Ви от партийните централи водачи на листи, които вече са доказали, че не защитават Вашите , а най-вече своите и нечии други корпоративни интереси!

Анонимен каза...

Да, преференциално само за един кандидат-депутат!!!

инж.Марин Радевски каза...

Скъпи граждани елате в калинел

Публикуване на коментар

Коментар от FIREFOX не успях да пусна! Използвайте Chrome!Моля, пишете на кирилица и използвайте големи и малки букви! Препинателните знаци също са желателни. Коментарите са разрешени само за потребители с профили в Google от 02.05.2018! Всеки има профил в Гугъл на телефона си - използвайте ги.
(Т21 - Вашият сайт и Вашият форум - мястото, където се чува Вашето мнение!)

 

©2009 Троян 21 - статии | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |