Децата и техните пространства в Дълбок дол

* Основната ни цел - осигуряване на добро качество на живот и социално включване на децата и младежите в естествената за тях среда чрез индивидуална грижа и подкрепа
Социално
Менекше Мехмедалиева
КОМПЛЕКСЪТ за социални услуги в с. Дълбок дол, община Троян, съществува от  2005 г. От началото на 2014 г. се управлява от Сдружение „Дете и пространство”. В екипа му са лекари, психолози, логопеди, педагози, кинезитерапевти, социални работници и други специалисти в областта на грижи и услуги за деца. От началото на 2015 г. управител на Комплекса е Менекше Мехмедалиева.

ПРЕДОСТАВЯМЕ три вида услуги:

 - Център за настаняване от семеен тип за деца и младежи без увреждания от 2- до 29-годишна възраст с капацитет 14 деца. Тук те разполагат с дневна и пет спални помещения с прилежащи бани и тоалетни. Всяко дете има шкафче за личните си вещи. Така те живеят в среда, близка до семейната. Ежедневно посещават училище или детска градина.

- Защитено жилище за хора с физически увреждания на възраст от 18 до 35 години, капацитетът е 6 места. Стаите на младежите, ползващи услугата, са обзаведени с по две легла, гардероб, бюро и маса. Баните са адаптирани за лица с физически увреждания. Разполагат и с  голяма  модерно оборудвана дневна.

- Дневен център за възрастни с увреждания с капацитет 10 места – за младежи на възраст от 18 до 32 години. Намира се в новопостроена сграда в двора на Комплекса, която функционално е съобразена за младежите с физически и ментални увреждания.

ЕКИПЪТ от специалисти подпомага децата и младежите да придобият навици и умения, свързани с личната хигиена, социалното включване, търсене на работа, развитие на творчески умения и заложби, участие в живота на местната общност. В свободното си време децата и младежите участват в ателиета по приложни дейности и изработват сувенири от керамика, текстил, дърво, рисувано стъкло. Децата и младежите редовно участват и печелят в параолимпийски игри за хора с увреждания. На състезанията те играят тенис на маса и на корт, шахмат, бадминтон, хвърляне на топка и гюле, надбягване с инвалидни колички.

В Комплекса за социални услуги, с. Дълбок дол, община Троян
ОСВЕН финансиране от държавата, Сдружение „Дете и пространство” успя с помощта на дарения да ремонтира отоплителната система и да смени дограмата, кухненското обзавеждане и спалното бельо в Комплекса, осигури се зъболечение и почивка на море за децата и младежите.

Екипът, който се грижи за децата и младежите в Комплекса
ОСНОВНАТА цел на предоставените социални услуги в Комплекса в Дълбок дол е осигуряване на качество на живот, което гарантира пълноценно физическо, емоционално и познавателно развитие. И социално включване на децата и младежите в естествената за тях среда чрез осигурена индивидуална грижа и подкрепа, така че всеки да има своето пространство.

Менекше Мехмедалиева,
управител на Комплекс за социални услуги, с. Дълбок дол

Още по темата:

3 коментара:

Unknown каза...

Не ви ли е срам така да лъжете? Съсипахте комплекса, над един милион лева инвестира СДРУЖЕНИЕ ОБЩЕСТВО ЗА ВСИЧКИ чрез проекти и собствени приходи с председател доц.д-р Румяна Кралева. Тя създаде комплекса и изгради парната инсталация, за която говорите, подмени дограмите, буквално всичко беше слънце и чисто ново, когато поехте управлението г-жо Айше или както там ви беше името. Лъжкиня!

Анонимен каза...

Аз също съм свидетел на съсипването на Центъра след поемането на управлението от Дете и Пространство. Въпросният център е оставен без никакъв контрол и грижа и децата и младежите биват хранени и обгрижвани като прасета. Уволниха целият свестен персонал. Центърът се е превърнал в публичен дом! Срамота и грехота! Засрамете се!

Unknown каза...

Без коментар...

Публикуване на коментар

Коментар от FIREFOX не успях да пусна! Използвайте Chrome!Моля, пишете на кирилица и използвайте големи и малки букви! Препинателните знаци също са желателни. Коментарите са разрешени само за потребители с профили в Google от 02.05.2018! Всеки има профил в Гугъл на телефона си - използвайте ги.
(Т21 - Вашият сайт и Вашият форум - мястото, където се чува Вашето мнение!)

 

©2009 Троян 21 - статии | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |