Троянецът Цочо Бояджиев – с най-високото държавно отличие

* Големият български философ бе предложен за удостояване с орден „Стара планина“, първа степен, на заседанието на Министерския съвет
 на 4 август
Признание
Проф. Цочо Бояджиев на откриването на изложбата
 „Портрет на един град“, Троян, 2018 г.
ЗЕМЛЯКЪТ ни – именитият български философ и дългогодишен преподавател в Софийския университет проф. д-р Цочо Бояджиев, е предложен от правителството (4 август) за удостояване с най-високото българско държавно отличие орден „Стара планина“, първа степен. В мотивите се посочва, че проф. Бояджиев полага основите на известната българска школа по философска медиевистика и има изключителен принос за международния престиж на професионалната философия в България, авторитетното му участие в множество международни форуми и проекти и членството в редица авторитетни европейски академични институции, заслугата му за създаването на Европейския висш колеж за антична и средновековна философия, написаните книги, сериозната преводаческа дейност (негово уникално в световен мащаб преводаческо дело е преводът от латински на основното няколкотомно съчинение „Сума на теологията“ на италианския богослов и философ от Средновековието Тома Аквински – бел. ред.), впечатляващата академична кариера. Следващата стъпка е издаването на указ на президента и връчването на наградата, което вероятно ще се състои около датата 25 септември, когато лауреатът ще чества своята 70-годишнина.   

ЩЕ ДОБАВИМ, че големият учен и едно от емблематичните имена на съвременната българска хуманитаристика никога не е късал връзката с родния Троян. А че родният град е в сърцето му, си личи по много неща – запазените стари приятелства, новите троянски приятелства, любопитството към днешното троянско, фотографския интерес към нашия край и хората му, плод на който бе изложбата „Портрет на един град“ (показана в троянската галерия „Серякова къща“ през есента на 2018 г.), представените тук негови книги – научни, но не само (например стихосбирката „Книга на разкаянията и утешенията“), редовните от години „троянски повратки“ от по няколко месеца, съучастието и отзивчивостта към различни троянски събития (наскоро бе председател на журито на фотографския конкурс „Община Троян – природа, събития и култура 2021“, организиран от Тур клуб „РеМарк“) и т. н. И от нас – честито, г-н Професор!

Т21

0 коментара:

Публикуване на коментар

Коментар от FIREFOX не успях да пусна! Използвайте Chrome!Моля, пишете на кирилица и използвайте големи и малки букви! Препинателните знаци също са желателни. Коментарите са разрешени само за потребители с профили в Google от 02.05.2018! Всеки има профил в Гугъл на телефона си - използвайте ги.
(Т21 - Вашият сайт и Вашият форум - мястото, където се чува Вашето мнение!)

 

©2009 Троян 21 - статии | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |