Нова крачка напред – контейнери за зелените отпадъци

*  Правилната употреба на новите съдове за разделно събиране на зелените отпадъци е гаранция за доброто и ефективно функциониране на новата компостираща инсталация
Придобивки
ТРОЯН, в случая заедно със съседно Априлци, прави поредна крачка към модерното управление на отпадъците. От миналата седмица в двете съседни общини бяха поставени и вече са в употреба специални метални съдове за разделно събиране на зелените (градинските) отпадъци – общо 120 съда, от които 88 са в града и селата на община Троян, а останалите 32 в Априлци и трите села на малката съседна община.

НОВИТЕ
метални съдове са осигурени по мащабния съвместен проект на Троян и Априлци за управление на отпадъците, финансиран с европейски средства по Оперативна програма „Околна среда“ – 6.2 млн. лв.  По който проект бяха изградени две модерни инсталации за третиране на отпадъците (виж „Прерязаха лентата на новите инсталации за отпадъците“ – бел. ред.), управлявани от новосъздаденото дружество „Хемус ресурс - Троян и Априлци“ ООД – сепарираща за предварително третиране на смесено събраните битови отпадъци (с капацитет 6300 тона годишно) и компостираща за преработка на разделно събраните зелени отпадъци (с капацитет 2200 тона годишно). В новите метални съдове ще се събира „материалът“ за захранване на компостиращата инсталация, която ще произвежда компост, който пък се използва за наторяване на зелени площи (част от компоста ще е за нуждите на двете общини, друга част ще се продава).

КАКТО споменахме, новите съдове за разделно събиране на зелените отпадъци вече са факт. Но от Община Троян изрично напомнят, че те трябва да се използват само по предназначение, т. е. в тях трябва да се слагат единствено зелени отпадъци – цветя, трева, листа, клони, части от храсти; и по никакъв начин да не се пълнят/смесват с друг вид отпадъци – храни, найлонови торбички, стъкло, метал, хартия, химикали, гума и др. Защото правилната употреба на новите съдове за разделно събиране на зелените отпадъци е гаранция за доброто и ефективно функциониране на компостиращата инсталация.

С НОВИТЕ съдове се прави поредна крачка и в разделното събиране на битовите отпадъци в община Троян след вече осигуреното разделно събиране на дрехи, обувки и текстилни отпадъци (виж „Бели контейнери за друхи, обувки и други текстилни отпадъци“ в бр. 22 на Т21 от 16 юни 2021 г. – бел. ред.) и разширеното разделно събиране на стари батерии и акумулатори (виж „Още една крачка напред в управлението на отпадъците“ – бел. ред.). Разбира се, до цялостното разделно събиране на битовите отпадъци в община Троян, което е една от големите ни цели в управлението на отпадъците, трябва да се извърви още много път.

Т21

Още по темата:

3 коментара:

Unknown каза...

ПАК Е НАМЕРИЛ ВРАТИЧКА КМЕТЪТ КРАДЕЦ,ПАК ЩЕ ПАДА КРАДЕНЕ

Дон Педро каза...

Тука не е кметът!Тука са намесени други !

Unknown каза...

Не мога да повярвам,крадец да пропусне далавера,или възможно е той крадеца за жълти стотинки няма да се занимава,милиони краде КРАДЕЦА

Публикуване на коментар

Коментар от FIREFOX не успях да пусна! Използвайте Chrome!Моля, пишете на кирилица и използвайте големи и малки букви! Препинателните знаци също са желателни. Коментарите са разрешени само за потребители с профили в Google от 02.05.2018! Всеки има профил в Гугъл на телефона си - използвайте ги.
(Т21 - Вашият сайт и Вашият форум - мястото, където се чува Вашето мнение!)

 

©2009 Троян 21 - статии | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |