ПРАВО НА ОТГОВОР: Истината за Асен и разделното събиране на отпадъци

* „Ставаше дума, че не може да се осъществи разделно събиране тук, на тази позиция – в СОУ „Васил Левски”, а не в „целия гр. Троян” * „Оставаме с убеждението, че не той, а някой друг е автор на тези публикации”


ТЪЙ КАТО НИЕ НЯМАМЕ КАБИНЕТИ И БЮРА, на които „да спинкаме и да чакаме датата за заплата”, в изпълнение на служебните си задължения на 18 март се оказахме при въпросните контейнери в СОУ „Васил Левски” (става дума за реакция на писмото на нашия читател – 7-класника Асен Панайотов, озаглавено „Разделното” сметосъбиране в Троян” и публикувано в бр. 9 на Т21 от 10 март т.г., както и за последвалата „Дуплика без реплика” на същия автор в бр. 11 на Т21 от 24 март – бел. Т21).

КОНСТАТИРАХМЕ, че от общо шест контейнера четирите са празни, а контейнерите за пластмаса и стъкло са препълнени с битови общи отпадъци. Подобни констатации за тази позиция за нас са ежедневие, тъй като там просто няма наличие на други отпадъци, примерно – стъкло. Чудесно е да се учат подрастващите млади хора и да си създадат навици за разделно събиране на отпадъците – но в случая там просто няма такова разнообразие, за да стане това.

ПОТЪРСИХ ПО ТЕЛЕФОНА ВОДАЧА НА КОЛАТА за сметосъбиране в този район и го помолих да дойде с екипа си, за да натовари двата препълнени контейнера. В същото време там се появи административният зам.-директор на СОУ-то г-н Иван Ковачев с антуража си от 5-6 чистачки, които правеха оборка на района. Впрочем, преди около месец имахме пак там инициирана от нас среща със същите тези хора и с колегите им от Механотехникума във връзка с писмо от РИОСВ – Плевен за разделното събиране на отпадъците. Разисквахме има ли там разнообразие от видове отпадъци за разделно събиране. Всички те бяха на едно мнение – такова няма. Има битови и пластмасови отпадъци. Разбрахме се пластмасовите отпадъци да се събират в определения за това контейнер, а в останалите – битовите отпадъци.

НО ДА СЕ ВЪРНЕМ ПАК НА СЛУЧАЯ ОТ 18 МАРТ. Междувременно пристигна автомобилът за сметосъбиране и екипът си свърши работата. В това време г-н Иван Ковачев по своя инициатива доведе г-н Асен Панайотов, за да се убеди лично какво има в тези контейнери, на които пише „Пластмаса” и „Стъкло”. Легитимирахме се с колежката ми на г-н Панайотов и го заведохме до контейнерите и му ги отворихме един по един. Какво имаше в тях – битови отпадъци. Попитах Асен, като е писал публикацията си от 9 март, описвайки с възмущение (и с възмущението на десетките си съученици) изпразването на всички контейнери в една кола (на 25 февруари), дали си е направил труда да види преди това какво има във въпросните контейнери. Отговорът му беше – не. Казах му – каквото има сега в тях, същото е имало и тогава. Асен, смутен, призна грешката си и съвсем спонтанно, по детски искрено (защото за мен той е дете) се извини на екипа на „Комунални услуги” ЕООД и каза, че съжалява; и го каза няколко пъти.

ЕТО ТОВА БЕШЕ ЕДНА ИСКРЕНА РЕАКЦИЯ на детето Асен Панайотов, ученик в 7. клас на СОУ „Васил Левски”. За разлика от стройните и сложни (за един седмокласник) анализи и разсъждения на тема разделно събиране, такси, данъци и т.н.

ИСКАМ КАТЕГОРИЧНО ДА ЗАЯВЯ, че на този разговор с Асен ставаше дума, че не може да се осъществи разделно събиране тук, на тази позиция – в СОУ „Васил Левски”, а не в „целия гр. Троян”, както твърди той във втората си публикация. В този случай не е обективна и бележката на редакцията, защото не сме изразявали такова „революционно” становище. И още една неточност: колежката Стела Балева не е нападала Асен „в продължение на целия ни разговор”, а просто му предложи – като има желание да пише, да насочи перото си към горещия проблем с пушещите му съученици, които димяха масово наоколо в целия училищен двор.

АНАЛИЗИРАЙКИ ДВЕТЕ МУ ПУБЛИКАЦИИ и след срещата ни с Асен и впечатлението ни от него, оставаме с убеждението, че не той, а някой друг е автор на тези публикации. Перото на този автор описва събития, които не са се случили, думи, които не са казвани. Езикът и стилът, дори агресивността в тях, не съвпадат с представата за едно 13-годишно момче, колкото и интелигентно да е то. Съмнявам се дали Асен знае значението на думата „утроба” или дали може да състави списък на „десетките си съученици”, присъствали на случката от 25 февруари и дали те ще потвърдят неговите думи.

Г-Н МАРИНОВ КАТО ОПИТЕН ПУБЛИЦИСТ не може да не е бил впечатлен от тези факти, но в стремежа си да си „напълни” вестника, явно ги е пренебрегнал.

22 март 2010 г., Троян
Венцислав Монев,
Контрол по благоустройствени дейности” в Община Троян
Стела Балева,
инспектор „Екология” в Община Троян

*****

Бележка на редакцията

Приятно сме изненадани от пъргавия и подробен отговор на двамата служители от общинската администрация, занимаващи се с проблемите на чистотата. Така се прави в гражданското общество и тази реакция вдъхва оптимизъм. Въпреки нечистите намеци, че не 7-класникът Асен, а някой друг е писал двете му статии (Асен вече отговори на подобни подмятания в сайта на Т21 – в коментарите към единия от материалите си – бел. Г.М.). Още по-приятно ни е, че се разсея едно сериозно недоразумение – оказва се, че разделното сметосъбиране в Троян не е обречено (което би било нещо твърде сериозно и със сериозни, включително и финансови последици), обречено е само разделното събиране в СОУ „Васил Левски” (вероятно и тук ще има последици, но от локално естество). Приятно ни стана и от твърдението, че двамата общински служители са се държали много мило с момчето, позволило си да ги критикува публично (явно Асен не е разчел правилно реакциите им при срещата си с тях). Но не сме особено очаровани от опитите за стилистичен анализ на текстовете на 7-класника; развеселиха ни, обаче не ги приемаме на сериозно и дано въпросните опити не са плод на някаква сръдня. И още нещо – често ми се налага да си „пълня” вестника с подобни материали, ровичкащи в мръсотията и проблемите; може на някого да не му е приятно, но така ще е и занапред, пък и така трябва да бъде.

16 коментара:

Анонимен каза...

Тия двамата службари явно не разбират ,че в Троян няма разделно събиране,а ако има нека посочат къде се разтоварват пласмасата и стъклото-някъде на депо или цех за рециклиране .Инспектори по чистота-ха ха,то като ги видите ще Ви стане ясно ,че някой тях трябва да ги почисти. Йонкова

Анонимен каза...

Виждали сме ги и са чисти хора и в пряк и в преносен смисъл. Вие се замислете за душевната си чистота.

Анонимен каза...

И какво стана? Що е необходимо общинските служители да се обясняват като ученички? Че има проблем е видно и също така е необходимо в някаква степен да се реши. Имайки впредвид нежеланието на населението да събира разделно(мързел, недобросъвесност, що пък аз, като я виж тия?), би било редно общинските служители не да се обясняват, а да конкретизират- колко акта за административно нарушение са наложили на недобросъвестни граждани.Само така аз мога да си кажа:" да има контрол от общината", щото тя плаща на БКС и от моите пари.А, че българина разбира само от яки глоби съм категорично убеден. Не му ли бръкнеш в джоба, няма да си мръдне пръста. Така че уважаеми общински служители, насочете усилията си в тази посока, а не да се опитвате да ни убеснявате нещо кое и как било.
EM/SI

Анонимен каза...

EM/SI я ми кажете ако обичате, как общинските служители ще хващат хората които изхвърлят неправомерно боклуците си и как ще ги глобяват. Нали в общината има двама трима души на кръст и постоянно са заплашени от съкращения. На всеки гюм и на всяко място оформено, като нерегламентирано сметище да се сложи по един падар ли? Не, докато сами не се научим да пазим, да не гледаме другите какво правят и да ги съдим, а в същото време, когато самите ние лично вършим безобразия, ценностната ни система да се променя незабавно. Когато ние вършим безобразие, може, а когато другите не правят това което ни се иска, да съдим "как, може така, това е престъпление", няма нищо да стане. Иначе съм напълно съгласе с това, което казвате. Но с глобите въпроса е малко да не казвам, много труден. Не искам да съм на тяхно място и да съставям актове за налагане на глоби защото няма да успея да глобя никой. Нека се опитат да наложат няколко глоби и ще видите какво става! Какви атаки ще има към кмета и към началниците им, а и в съда най вероятно.

Анонимен каза...

Знам че не могат да огреят навсякъде служителите, но нека на първо време-ей тъй за разнообразие да "одрангустят" 3-4 човека, да го покажат в троянски дневник по кабелната и в троянски глас например. Тогава недобросъвестните пак ще си хвърлят както си знаят, но поне ще ги е страх и ще се оглеждат.
ЕМ/SI

Анонимен каза...

Тогава "като ги одрангустят", веднага одрангустените ще им заведат по някое дело в съда, за уронване на престижа, авторитета и достойнството им и ще докарат вода от девет дола в десети, за да докажат това си твърдение и ще стане една ...... Но като цяло е необходимо да се изгради обществена нетърпимост към нарушителите от този род, но това ще се проточи с години. Необходими са цели поколения за промяна на манталитета на хората в града ни. На този етап, само намираме и търсим кусури, не заставаме с лице към проблемите, които направо, някой път ни обстрелват и се стараем да не си създаваме излишни проблеми. За това търсим вината и то, винаги извън нашата персона. И това е обяснимо защото ни е обхванала онази безгранична, въздесъща, наобятна и неостаряваща любов до гроб към себе си. Възмущаваме се яростно, когато ни се наруши стереотипа на живот, но когато ние вършим нередности, не мерим със същия аршин. По презумция всички сме добросъвестни, почтенни, съвестни и идеални, вършим винаги това, което най добре можем и то така, както го разбираме, както сме възпитани. Това е "ХВАЛА НА ТАКИВИ ГРАЖДАНИ, КАТО НАС", както се казва в едно ТВ предаване -НЛО, мисля, че беше.

Анонимен каза...

само литекс!

Анонимен каза...

Глупости. Само ЧАВДАР Троян.

Нели Генкова каза...

Троян е пълен с прекрасни пролетни частни дворчета и с отвратителни тротоари и междублокови пространства, осеяни с битови боклуци. Кутии от цигари, шишета от боза, хартийки от вафли... Това се хвърля ежедневно от "будните троянци". Градът ни е такъв, каквито сме ние. И чистотата му, и управата му, и културният му живот, и общественият му ред...

Анонимен каза...

Това Нели е така защото за троянеца неговото е негово /неприкосновенно, скъпо и ценно/, а чуждото общо /вълци го яли/, общото ничие и не го ценим като наше. Знаеш ли какъв е основният девиз на троянеца. Той косвено е свързан с манталитета му.Ще ти го съобщя, ако поискаш ти или някой друг. А пък може и да Ви е известен.

Анонимен каза...

Какъв е основният девиз на троянеца?

Анонимен каза...

"ИМАМ ЩОТ НЕ СЪМ ДАВАЛ" В него има дълбока философия.

Анонимен каза...

абе мамицата Ви.Самичков стана милиопнер от отпадъци.Намерихте малкия и го награбихте.Мразя ви во главе с дъртия мошенник Събчо Събчев и неговия антураж.И Екологията в ОБнС е асъздадена само за да лапка.Еи че ми липсва напалм.Д. в...а.Товарят мангите и тва е.И Какво като го сортираме по контеинери.Някои да е видял долу какво е???Всичко вътре.газ то мизерията няма свършване.Номенклатури дърти.

Анонимен каза...

Ами станете милионер и Вие. В града ни бъка от боклуци. Може и да го изпреварите по богатство, но това начинание иска и ДУПЕ!!!!!

Анонимен каза...

много ме кефи това "частни дворчета",евала ти правим за речника ,нема такъв еснаф :)
частно,държавно,часпром,30 компота,15 кубика дърва(от хубавите),стотина килца прасе а агнето е 15-16,реното е с новата маска а голфа е с широки лайсни....

Анонимен каза...

Чета и се чудя!?!На едно 14 годишно момче му е направило впечатление как се прибират отпадъците от контейнерите.Изразява гражданската си позиция и вместо да получи похвала получава насмешка.Според мен факта ,че отпадъците в контейнерите не са били правилно сортирани НЕ омаловажава факта ,че служителите по чистотата не са си свършили работата КАКТО ТРЯБВА .Мисля ,че така се създава един омагьосан кръг-гражданите се оправдават с неправилното извозване ,а служителите по чистотата се оправдават с гражданите.
Познавам Асен ,защото сме съседи.Изключително интелигентно и възпитано дете е. И бих желала да поясня (в случай ,че някой ме обвини, че коментара ми е поръчков),че не познавам родителите, като изключим съседското кимване.
Интересно ми е дали това дете ще продължи да обръща вниманието на обществото към подобни абсурди и в бъдеще при положение ,че сега се реагира по този начин.Не ви ли е ясно ,че смазвате психически едно умно и будно дете, което според мен е абсолютно право.

Публикуване на коментар

Коментар от FIREFOX не успях да пусна! Използвайте Chrome!Моля, пишете на кирилица и използвайте големи и малки букви! Препинателните знаци също са желателни. Коментарите са разрешени само за потребители с профили в Google от 02.05.2018! Всеки има профил в Гугъл на телефона си - използвайте ги.
(Т21 - Вашият сайт и Вашият форум - мястото, където се чува Вашето мнение!)

 

©2009 Троян 21 - статии | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |