Приеха актуализираната програма за отпадъците

* Донка Михайлова: „От това как ние ще си свършим работата, до голяма степен зависи каква такса битови отпадъци ще плащат гражданите на общината“ * Управлението на отпадъците – основното предизвикателство през следващите две години
Боклуци
С ПЪЛНО единодушие – 26 „за“, без „против“ и „въздържал се“, общинските съветници приеха Актуализираната програма за управление на отпадъците в община Троян за периода 2016-2020 г., внесена от кмета Донка Михайлова на последната сесия на местния парламент (24 ноември). Актуализацията, както бе записано в мотивите, се предлага във връзка с чл. 52, ал. 1 от Закона за управление на отпадъците (ЗУО), съгласно който „програмите се актуализират при промяна във фактическите и/или нормативните условия”. Пак там се пояснява, че обемният документ (164 страници) очертава всички бъдещи дейности, произтичащи от закона и подзаконовите актове, че е направен преглед на текущото състояние на управлението на отпадъците в община Троян и са поставени целите, конкретни и дългосрочни, и начините за изпълнението им.

СЪЩИНСКИЯТ дебат по тази, смело можем да я наречем стратегическа точка – тъй като от ефективното управление на отпадъците зависи какви отчисления ще плаща Троян по чл. 64 от ЗУО, а оттам какъв ще е размерът на таксата смет за троянци – започна с питане на съветника инж. Ангел Балев („Избор за Троян“). Да припомним – отчисленията по чл. 64 са по-големи, когато депонираните отпадъци са повече, с което се насърчава рециклирането, компостирането и изобщо оползотворяването и намаляването им; отчислените средства се събират в отделна сметка в РИОСВ - Плевен и се предоставят на съответната община целево за дейности по подобряване на управлението на отпадъците. Основният въпрос на съветника бе какви ще са конкретните дейности и приоритети по изпълнение на актуализираната програма, разположени във времето и какво ново ще бъде направено. А кметският отговор бе доста подробен, по същество и очерта цялостната „отпадъчна“ картина в община Троян – настоящото състояние и задачите.

Донка Михайлова
ЕТО КАКВО каза г-жа Михайлова, с незначителни съкращения:

„Въпросът с управлението на отпадъците е изключително сериозен. Аз бих казала, че темата, свързана с отпадъците, ще бъде основното предизвикателство за нашата работа, на местната власт, в рамките на следващите две години. А тя е от изключителна важност и значение, защото от това как ние ще си свършим работата, до голяма степен зависи каква такса битови отпадъци ще плащат гражданите на общината. Припомням, че вече три години таксата при нас не е вдигана въпреки чувствителното повишаване на отчисленията по чл. 64, които оказват много сериозен натиск върху сметките за чистотата в общинския бюджет.

Входът на Депото за твърди битови отпадъци, Троян
Темата е много сериозна. В понеделник (21 ноември) ние обявихме процедура по избор на консултант за подготовката на проектно задание по темата „Компостираща инсталация и предварително третиране на отпадъците“. Община Троян е включена като пряк бенефициент по Програма „Отпадъци“ (ОП „Околна среда“) на Министерството на околната среда и водите. Което означава, че ако си напишем домашното, ще получим гарантирано средства за предварително третиране на отпадъците и за компостиране – две инсталации, които би следвало да ни позволят да отделяме няколко 10-ки процента от отпадъците преди да стигнат до депото. Това означава, че в депото ще влиза по-малко количество отпадъци и гражданите ще плащат по-ниска такса с оглед отчисленията по чл. 64.

Задачата ни №1 – трябва да подадем проектно предложение до 1 април 2017 г. и дотогава трябва да свършим огромна по количество работа, свързана с технологията на двете инсталации, сериозен финансово-икономически анализ и решение как ще бъдат експлоатирани тези съоръжения. Имаме пълно разбирателство с Община Априлци – в постоянен контакт с кмета сме, имаме взети нужните решения на Общо събрание за управление на отпадъците в депото Троян – Априлци; тъй че оттук нататък предстои тежка и интензивна работа.

Втора клетка на депото в момента, м. декември 2016 г.
Панорамен поглед към втората клетка
Преди месец приключихме с актуализацията на проекта за изграждане на трета клетка на депото, предстои в рамките на около месец да бъде издадено строително разрешение и оттам нататък тръгваме да търсим пари. Вероятно третата клетка ще струва малко над 3,5 млн. лв. Почти единственият възможен източник за финансиране е от държавното Предприятие за управление на дейностите по опазване на околната среда (ПУДООС) – започваме да ги атакуваме за пари за трета клетка на троянското депо. Оттам нататък имаме вече проекти за рекултивация на 1-ва и 2-ра клетка на депото, заедно с едно решение за изграждане на диги, ограждащи тези две клетки, така че да се увеличи сегашният им обем. След което трябва да преминем към рекултивация на двете клетки и изграждане на новата трета клетка.

Нямаме много време, трябва да работим интензивно. Най-важното е да съумеем да привлечем средства от ПУДООС. За дигите на 1-ва и 2-ра клетка ще са нужни около 800 хил. лв. Очакваме промяна в Наредбата към ЗУО, която да ни позволи да теглим част от средствата, които години наред внасяме в РИОСВ – Плевен по чл. 60-64. Ако тази промяна се случи, както сме я поискали от Националното сдружение на общините в Република България (НСОРБ), ще можем да ползваме тези средства и на два етапа да изградим дигите“.

Т21 

Още по темата:

4 коментара:

Анонимен каза...

Управлението на отпадъците- предизвикателство за всеки комунист!Д.М.

Анонимен каза...

Поредната "Пара в свирката на троянския посткомунизъм". Някой знае ли коя е тази Програма по ред? А някой да знае да е изпълнена поне една приета програма от кой да е кмет и ОбС?
Поредната ода за възхвала от местната слугинска псевдожурналистика. Ама какво казала Михайлова, ама как го казала, ама в колко страници го казала, ама какъв голям проект направила, ама ох, ама ах....
*
Помните ли какво пъшкане беше, когато посткомунистическа община Троян прие Програма 2014-2020? Помните ли, че тази "Програма" бе направена от външни хора, които хабер си нямат за Троян, ама написаха едни близо 500 страници с клиширани и от безумни по-безумни схеми, объркани цели и още по-объркани стратегии? Проект "по калъп". А помните ли, че цялата тази Програма 2020 бе тотално обвързана с европроектите? А помните ли, че за разлика от сега, когато цари пълнои единодушие - тогава имаше макар и само двама души "против", които предупредиха, че Троян става тоталнo зависим от чужди интереси и капризи и че тази програма ще е поредния провал? Едва ли помните - троянските слугински на комунягите медии се постараха НИЩО да не научите за пореден път.
Та, защо го пиша това? Ами защото другарката комунистка Михайлова пробута поредната си "програма", а никой не се сети да я попита - "Др.Михайлова, КАК И КАКВО изпълнихте от програма 2014-2020, при положение, че вече мина половината от времето?“
А реално отговорът е - НИЩО!!! НИЩО не изшпълни др.Михайлова от тази програма, защото явно е заета да пише нови програми. НИЩО не е изпълнила, но ако случайно я попитат - със сигурност ще се оправдае, че няма еврофинансиране /което е факт/, но удобно ще забрави, че беще предупредена да не обвързва бъдещето и стратегията за развитието на Троян на 100% с еврофондовете.
Ерго, доказа се /за кой ли път/, че др.Михайлова е един напълно посредствен и елементарен кмет, който разчита единствено на медиите да си КУПУВА с общински пари позитивен ПиАр, както и на пословичната простотия на общинскуите съветници, които са от тъп – по-тъп – до „тъпото“.
Подобен крах беше и с Програма 2007-2013, където от заложените в Програмата 400 милиона, милиционерът и др.Михайлова реализираха около 40 млн, като близо 25 млн бяха по време на следващия Период. А от тези 15-на млн, от времето на милиционера бяхме глобени и санкционирани с над 5 млн. Помните ли? А помните ли как всички бягаха да отчетат този Период и как лъжеха и се криеха като мишки?
*
Колкото до "рециклирането". Ще припомня на малоумниците, че преди повече от 20 години в Троян се говореше за изграждане на Център за рециклиране, а Енкин можеше да кандидатства и да получи пари за такъв център. Ама пуста и комунистическа троянска простотия - в нея ще си пукнете. Преди с Енкин, след това с милиционера Акимов, днес с др.Михайлова.
Преди 23 години донесох от САЩ огромно количество материали как се изгражда и как функционира един такъв Център за рециклиране. На следващата година обаче комунягите се върнаха на власт /та до днес/ и всичко пропадна, а в Троян стартира големия срив на абсолютно всичко плюс масовото опростачване
Нищо друго не може да се очаква от тези днешни въздухари и политически смешници!!!

Анонимен каза...

Защо се плаща на външни хора да пишат тази програма? Общината има 120 служители, в комуналните сигурно повече! За какво вземат пари всичките толупи? Или пак трябва да уредим "едни хора" с "едни пари".
И не ми трийте коментара отново, правя скрийншот!

troyan21 каза...

До №3: Не знам дали си струва, но ще го кажа за n-ти път - не трием коментари, с изключение на драстично нарушаващите четирите правила, обявени от нашия админ (виж колонката вляво). Ако не искахме коментари, щяхме да сложим ограничителен режим (с регистрация и т. н.) или направо да премахнем тази опция, както е в повечето други сайтове. Нали?! Коментирането тук, в сайта на Т21, е максимално свободно, отстоявали сме тази си позиция и продължаваме да я отстояваме и сме убедени, че въпреки всичко (тролски атаки, комплексарски напъни на разни анонимници, неприкрита простотия и лошотия и т. н.) това е нещо добро. Свобода на словото, елемент от реалната демокрация!

С уважение: Генадий Маринов, гл. ред. на Т21

Публикуване на коментар

Коментар от FIREFOX не успях да пусна! Използвайте Chrome!Моля, пишете на кирилица и използвайте големи и малки букви! Препинателните знаци също са желателни. Коментарите са разрешени само за потребители с профили в Google от 02.05.2018! Всеки има профил в Гугъл на телефона си - използвайте ги.
(Т21 - Вашият сайт и Вашият форум - мястото, където се чува Вашето мнение!)

 

©2009 Троян 21 - статии | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |