Разделно събиране на отпадъците в Троян – може би, или… друг път?

* „Ефективната експлоатация на инсталациите е възможна само в комбинация с разделно събиране на отпадъците при източника, което предполага поетапно поставяне на контейнери за разделно събиране“

инж. Мариян Данчев
Позиция

Проблемът с управлението на отпадъците – който е проблем не само на екологията, но и на икономиката (в отпадъците има сериозен ресурс и пари), пък и двете са много тясно свързани, още повече след „зелената“ посока, която са поели Европа и развитият свят – виси над Троян от десетилетия. И решението му става все по-належащо. С новите сепарираща и компостираща инсталация и основаното дружество за стопанисването им „Хемус ресурс - Троян и Априлци“ ООД, започналото изграждане на трета клетка на троянското депо за твърди битови отпадъци, закупуването на още техника за общинското предприятие по чистотата ОП „Комунални услуги - Троян“ и предстоящия старт на новата дейност за събиране на текстилни отпадъци (дрехи и други) се прави крачка напред. Следващата крачка е намирането на механизъм за разделното събиране на битовите отпадъци от източника, т. е. още при изхвърлянето им в кофите за смет – за което много се говори, но все още е мираж за Троян. Това е темата на настоящия материал – негов автор е общинският съветник инж. Мариян Данчев, който от дълго време проучва проблема с отпадъците, конкретния за разделното събиране и изобщо, и е сред и най-ангажираните и подготвените по него в местния троянски парламент. Т21

В ЕВРОПА

Челният холандски опит – разделно и подземно събиране на отпадъците

В ПОСЛЕДНИТЕ години преходът към кръгова икономика залегна като основен приоритет в стратегията на Европейския съюз (ЕС) за опазване на околната среда. Рециклирането, основно на пластмасови отпадъци, генерирани от икономиката и бита, се явява важно предизвикателство за държавите от целия свят. Европа си поставя амбициозната, но и отговорна цел да играе водеща роля  при преодоляването на този проблем.

Разделно и подземно събиране вече прилагат и в Габрово

„АКО НЕ ПРОМЕНИМ начина, по който произвеждаме и използваме пластмасите, до 2050 г. в океаните ни ще има повече пластмаса, отколкото риба. Трябва да спрем навлизането на пластмаси във водата, в храната ни и дори в телата ни. Единственото дългосрочно решение е да се намалят пластмасовите отпадъци чрез рециклиране и повторно използване в по-голяма степен. Това е предизвикателство, с което гражданите, промишлеността и правителствата трябва да се справят заедно. Със стратегията на ЕС за пластмасите даваме тласък и на един нов и по-кръгов бизнес модел. Необходимо е да инвестираме в иновативни нови технологии, които опазват безопасността на нашите граждани и нашата околна среда, като същевременно поддържат промишлеността ни конкурентноспособна.“ Думите са на първия заместник-председател на Европейската комисия (ЕК) Франс Тимерманс, в изказването му след приемане на стратегията през януари 2018 г.

БЪЛГАРИЯ като държава членка също поема ангажименти да участва в програмата за рециклиране, като залага достигане на определени проценти от генерираните отпадъци, които да бъдат разделени и използвани за вторична преработка. Категоричното е мнението на експерти в областта, че ефективно оползотворяване на битовия отпадък може да бъде постигнато само при прилагане на метода „Разделяне още при източника“. Много от нас сме виждали в страните от Западна Европа грижливо подредените един до друг контейнери за разделно събиране, виждали сме и отношението към проблема на гражданите на тези общества. Щем, не щем, когато сме там и ние спазваме правилата, хвърляме отпадъците разделно, защото там има ред и….солени глоби!

В ТРОЯН И НАОКОЛО

КАКВА е ситуацията и къде се намира Троян и общината ни относно процесите, касаещи тези проблеми? За общините Троян и Априлци, които участват заедно в регионално сдружение за управление на отпадъците, годината 2021 е особено важна, на приключване са дейностите по изграждане и пускане в експлоатация на инсталациите за компостиране и предварително третиране (сепариране) на битови отпадъци. В ход е и изграждането на новата трета клетка от депото за твърди битови отпадъци (ТБО) обслужващо двете общини. От една страна това са изключително важни и необходими придобивки! Заслужават похвала всички, взели участие в осъществяването им, както от страна на местната администрация и власт, така и от страна на държавата. От друга страна обаче, ефективната експлоатация на инсталациите е възможна само в комбинация с разделно събиране на отпадъците при източника, което предполага както поетапно поставяне на контейнери за разделно събиране, така и възпитаване на  самосъзнание и отговорно гражданско отношение.

Контейнери за разделно събиране има и в съседния Ловеч

ЛИЧНАТА ми позиция е, че общината ни изостава в тази посока. В почти всички околни нам общини могат да бъдат видени разноцветни контейнери за разделно събиране, някои от тях се обслужват от частни фирми, други са общински, но така или иначе ги има и хората лека-полека се приучават да ги използват. В Плевен от няколко години, редом до общинските контейнери за общ отпадък, са поставени пластмасовите контейнери на фирма „Екопак“, в Ловеч на доста места се забелязват зелени контейнери за стъкло, както и жълти за пластмаса. Габровците ни удрят в земята с изградени чисто нови контейнерни площадки за подземно разделно събиране! 

Разделно събиране по троянски – време е за промяна

В ТРОЯН все още разделното събиране се извършва по примитивния и противозаконен начин на вадене от контейнерите за общ отпадък! Както ние, така и гостите на града ни, продължаваме да бъдем свидетели на нелицеприятни картини. Проблемът съществува години наред, но общинската управа не може или не желае да се справи с него. Подхранват се и съмнения за лични задкулисни договорки. Логично е, ако една община няма сили да се справи с проблема за разделното събиране на отпадъци, да използва услугите на частни фирми, но нека това става чрез ясни договорености и ангажираност за осигуряване на цивилизовани начини за организиране на този процес.

НУЖНАТА ПРОМЯНА

НАЧЕНКИ за промяна има, добър пример в тази насока е новината за поставяне на контейнери за събиране на дрехи и обувки, обслужвани от габровската фирма „М-текс рециклиране на текстил“ ООД. Също така, при завършване на проекта за изграждане на компостиращата инсталация, общините Троян и Априлци трябва да се сдобият със специални контейнери за събиране на зелени биоразградими отпадъци, както и с техника за тяхното обслужване.

КОРЕКТНО е да се каже, че разделното събиране на отпадъци в Троян започва от по-отдавна, още от времето на кмета инж. Дилян Енкин, когато бяха поставени метални контейнери за разделно събиране. Повечето троянци знаят историята на случилото се тогава и ако някой иска, може да я разкаже.

С уважение:  инж. Мариян Данчев,
общински съветник от коалиция „Глас народен“


Още по темата:
 
Още от и за същия автор:

0 коментара:

Публикуване на коментар

Коментар от FIREFOX не успях да пусна! Използвайте Chrome!Моля, пишете на кирилица и използвайте големи и малки букви! Препинателните знаци също са желателни. Коментарите са разрешени само за потребители с профили в Google от 02.05.2018! Всеки има профил в Гугъл на телефона си - използвайте ги.
(Т21 - Вашият сайт и Вашият форум - мястото, където се чува Вашето мнение!)

 

©2009 Троян 21 - статии | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |