Две важни новини за управлението на отпадъците

* Пред завършване е сепариращата инсталация, машините вече са монтирани * Започна строителството на новата трета клетка на троянското сметище
Инфраструктура

ПРЕЗ миналата седмица кметът Донка Михайлова съобщи две важни свързани новини – линията за предварително третиране на битови отпадъци (сепариращата инсталация) вече е монтирана, а седмица по-рано започна изграждането на новата трета клетка на троянското депо за твърди битови отпадъци (което се ползва и от община Априлци). Две сериозни инфраструктурни придобивки, даващи по-добри възможности за управление на отпадъците в следващите години; както и нужната сигурност в този изключително важен и труден сектор. Да припомним как се случиха нещата.

Поглед към новата сепарираща инсталация

• ДВЕТЕ нови инсталации – сепариращата за предварително третиране на смесено събраните битови отпадъци (с капацитет 6300 т годишно) и компостиращата за преработка на разделно събрани зелени и биоразградими отпадъци (с капацитет 2200 т годишно), са в рамките на съвместен проект на общините Троян и Априлци. Проектът е по ОП „Околна среда“ (ОПОС) 2014-2020 г., наименованието му е „Допълнителна инфраструктура за развитие на регионалната система за управление на отпадъците на регион Троян“ и основен бенефициент е Община Троян. Реализацията започна преди три години, през м. декември 2017 г., когато кметът Донка Михайлова и тогавашният й априлски колега Младен Пелов подписаха административния договор с Министерството на околната среда и водите, управляващ орган на ОПОС за България.

ОБЩАТА проектна сума възлиза на 6,2 млн. лв., от които 3,9 млн. е безвъзмездната европейска субсидия, 689 хил. лв. също безвъзмездна държавна субсидия, 689 хил. лв. собствен принос на двете общини и 1 млн. лв. ДДС. С изграждането на двете инсталации ще се постигне чувствително намаляване на количеството на депонираните отпадъци и увеличаване на дела на рециклираните отпадъци. Строителната площадка бе открита на 8 април 2020 г., срокът за изпълнение е 16 октомври 2021 г.

• НОВАТА трета клетка на троянското депо за твърди битови отпадъци бе повече от наложителна, тъй като капацитетът на сметището ни е пред изчерпване. Но реализацията на настоящия етап стана възможна след спешно отпуснатата с решение на Министерския съвет целева държавна субсидия от 2,56 млн. лв. Това се случи на 24 април т. г., ден преди посещението на премиера Бойко Борисов и група възлови министри, сред тях вицепремиерът Томислав Дончев, в Троян. „Изключително важно бе да получим това финансиране, защото нямаме собствен ресурс да построим третата клетка, а обемът на депото се изчерпва“, заяви тогава кметът Михайлова. „Вчера гласувахме, днес-утре парите ще са при вас“, бе репликата на премиера; а заместникът му подчерта: „Община Троян си е свършила отлично работата и строителството може започне веднага“. „Оценяваме, че реакцията Ви бе толкова бърза – на практика броени дни след като подадохме искането си, получаваме средствата и ще можем да започнем работа“, се чу в кметския отговор.

При посещението на премиера Борисов в Троян, 25 април 2020 г.

СРОКЪТ за изпълнението на строителните работи е двугодишен и третата клетка на троянското депо за твърди битови отпадъци трябва да е готова до м. ноември 2022 г.

Т21


Още по темата

0 коментара:

Публикуване на коментар

Коментар от FIREFOX не успях да пусна! Използвайте Chrome!Моля, пишете на кирилица и използвайте големи и малки букви! Препинателните знаци също са желателни. Коментарите са разрешени само за потребители с профили в Google от 02.05.2018! Всеки има профил в Гугъл на телефона си - използвайте ги.
(Т21 - Вашият сайт и Вашият форум - мястото, където се чува Вашето мнение!)

 

©2009 Троян 21 - статии | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |