Бойко с отбор министри дойде в Троян

* „С Донка един месец преди изборите се караме и после четири години работим заедно – правителството на ГЕРБ и кметът от БСП“, заяви премиерът * Подписан бе акт 2 и тръгна строителството на новия троянски мост  * В „Калинел“: „Гледайте какъв голям завод,
 какъв хубав град“
Гости
Посрещането на премиера и министрите му в Троян, 25 юни 2020 г., 10:00 ч.
Премиерът Борисов и кметът Михайлова
„С ДОНКА един месец преди изборите се караме и после четири години работим заедно – правителството на ГЕРБ и кметът от БСП.“ Това заяви с пристигането си в Троян в четвъртък, 25 юни, министър-председателят на България Бойко Борисов. Придружаван при троянската си визита от солидна делегация, включваща вицепремиера Томислав Дончев, финансовия министър Владислав Горанов, МВР министъра Младен Маринов, регионалния зам.-министър Николай Нанков, шефа на Агенция „Пътна инфраструктура“ (АПИ) Георги Терзийски. „Ако е добър кметът, държавата не му пречи. Мога да кажа – браво, продължавайте напред, ние ще помагаме с каквото трябва“, каза още премиерът, което прозвуча като солидна похвала. Г-н Борисов не пропусна да сподели и специалните си пристрастия към Троянския манастир, като го нарече „едно от най-красивите места в света“. Домакини на ВИП гостите бяха кметът Донка Михайлова и председателят на Общинския съвет инж. Петко Пенков, сред присъстващите бе народният представител инж. Иван Миховски, областният управител на област Ловеч Ваня Събчева, кметът на община Априлци Тихомир Кукенски.

Позната гледка – премиерският джип се шофира от премиера
КАКЪВ бе поводът или по-точно поводите за премиерската визита в Троян?

ОСНОВНИЯТ – да се даде символичното начало на строителството на новия мост над река Бели Осъм (до бензиностанция „Лукойл“ в кв. „Велчевски“), който ще свърже трасетата на републиканските пътища II-35 (Троян – Ловеч) и път III-357 (Троян – Орешак). Една дългоочаквана транспортна връзка – за този мост се говори поне от две десетилетия, – която е важна стъпка към създаване на обходно трасе на Троян, поемащо трафика от и към Южна България през Беклемето и курортните селища Бели Осъм, Чифлик и Шипково и осигуряващо ускорен достъп в посока Орешак/Троянски манастир и Априлци; финансирана с държавни средства – 2,2 млн. лв., като строителството е организирано от АПИ (изпълнител бе избран още в края на миналата година и се очакваше първата копка да е преди три месеца, но кризата с коронавируса забави старта).

Началниците бяха ту с маски, ту без, но желание имаше, даже у премиера
ДРУГИЯТ важен повод – отпуснатите предния ден, 24 юни, с решение на Министерския съвет 2,56 млн. лв. за изграждане на трета клетка на троянското депо за твърди битови отпадъци, ползвано и от съседната община Априлци; „Изключително важно бе да получим това финансиране, защото нямаме собствен ресурс да построим третата клетка, а обемът на депото се изчерпва“, коментира кметът Михайлова. И „тематичното“ посещение на строителната площадка на двете нови инсталации за третиране на биоразградими и/или зелени отпадъци (компостираща и сепарираща), финансирани с европейски средства по ОП „Околна среда“, 6,2 млн. лв.

Журналистическият интерес бе много голям
И ОЩЕ: посещение в Община Троян и среща с общинското ръководство, което предварително се бе „заканило“ да търси подкрепа за решаването на няколко належащи троянски проблема (спортна зала, целогодишна проходимост на Троянския проход и др.); гостуване в „Калинел“ ЕООД, най-голямата фирма в Троян и района и водещ доставчик на мегаконцерна „Икеа“, чийто собственик инж. Марин Радевски е сред основните фигури на ГЕРБ в Троян и председател на групата общински съветници на партията; инспекция на възобновения ден по-рано ремонт на южния вход на Троян (чиято първа копка бе направена в края на миналата година, но последва замразяване на обекта), предвиждащ реконструкция на пътен участък с дължина 3,8 км, реализиран от АПИ и финансиран със средства от бюджета на агенцията, 2,9 млн. лв. Извън сценария г-н Борисов и придружаващите го посетиха местната пожарна (РСПБЗН - Троян) и полицейското управление (РУ на МВР - Троян), чиито две сгради са обновени по европейската програма за енергийна ефективност.

КАКВО се чу, видя и разбра при посещението на премиера в Троян?

На площадката, където се строят двете нови инсталации за преработка на троянския боклук
ПРЕМИЕРЪТ и групата му пристигнаха точно според обявения график в 10:00 ч. и каквато си е традицията, премиерският джип се шофираше лично от Борисов. Началото бе на строителната площадка на двете инсталации за третиране на отпадъците, като във въведението си домакинът г-жа Михайлова заяви, че с тези две инсталации и с вече финансираната нова трета клетка на депото, чието изграждане предстои, Троян и Априлци ще имат „една добре функционираща система за управление на отпадъците“. Тук се чу репликата на вицепремиера Дончев: „Община Троян си е свършила отлично работата и строителството може започне веднага“; като бе уточнено, че вече е проведена обществената поръчка и е издадено строително разрешение. „Вчера гласувахме, днес-утре парите ще са при вас“, допълни премиерът.*** „Оценяваме, че реакцията Ви бе толкова бърза – на практика броени дни след като подадохме искането си, получаваме средствата и ще можем да започнем работа“, бе кметската дуплика, с добавката, че след успешно реализирания воден цикъл в момента акцентът е върху организацията на отпадъците и енергийната ефективност, а последната публична сграда, чието саниране е завършено и след броени дни ще получи акт 16, е сградата на полицията. Последва нова реплика на г-н Дончев, и отново похвална: „Община Троян е абсолютен шампион по отношение на качеството на предлаганите електронни услуги“.

Акт 2 вече е подписан, строителството на моста започва и „връщане назад вече няма“
НОВИЯТ МОСТ. Преди с шефа на АПИ Георги Терзийски да подпишат т. нар. акт 2, който на практика даде старт на строителните дейности, кметът Михайлова направи кратко изявление: „Този мост е една предпоставка по-бързо да отидем към дълго мечтаното от троянци, ловчалии, карловци решаване на проблема – целогодишен достъп през Троянския проход. Аз водих разговори с вицепремиера Дончев и с председателя на УС на АПИ г-н Терзийски и много смеем да вярваме, че в рамките на новия програмен период в програмата на АПИ с европейски средства това би било постижимо. Мостът е с дължина 42,5 метра, 2,5 млн. лв. ще струва, съвъзложители сме АПИ и Община Троян. Общината досега има скромния си принос от 185 хил. лв., които бяха вложени в проучването на терена, проектиране, съгласуване, издаване на строително разрешение и наша е отговорността, след като строителят си свърши работата, да направим уличното осветление по моста за 80 хил. лв. На АПИ на г-н Терзийски остава „малкото“ задължение да построи моста. Радвам се, че това ще се случи – срокът е 1 година и догодина ще можем да преминаваме по моста“. А след подписването кметските думи бяха: „Вчера един журналист ми казва – аз не вярвам, че този мост ще тръгне. Е, връщане назад вече няма!“.

Посрещането в „Калинел“
Разходката из голямата фирма в малкия град започва
Премиерските шегички разсмяха боса на „Калинел“
Премиерът: „Дойдох, за да кажа едно голямо благодаря“
Собственикът обяснява някои производствени тънкости
ЗА СЛУЧИЛОТО се на следващата спирка от визитата – в Община Троян, на разговора на ВИП гостите с общинското ръководство, ще очакваме допълнителна информация. Срещата в „Калинел“ – една наистина световна фирма в малкия Троян, пък бе очаквано емоционална. Премиерът и придружаващите го бяха посрещнати на входа на новата административна сграда от собственика инж. Марин Радевски, двете му дъщери – вече част от мениджърския екип, и изпълнителния директор Красимир Крантовски; последва кратко представяне на фирмата и 20-минутна обиколка, която започна от модерната мострена зала и продължи през два от цеховете – за производство на олекотени завивки и за производство на градински възглавници и луксозни кучешки легла.

„ДОЙДОХ, за да кажа едно голямо благодаря за маските - по 65 000 на ден“, се обърна Борисов към ръководството и работниците на предприятието. И лично им благодари, че по време на кризата не са почивали, за да може държавата да се справи с епидемията. Кметът Михайлова пък похвали собственика, че и в най-тежкия период на кризата фирмата му е правила дарение след дарение, включително за преоборудване в двете троянски болници. От своя страна г-н Радевски изтъкна, че в „Калинел“ работят над 1600 души, а сред работниците има група от Киргизстан и Виетнам, че основната производствена база е в Троян, но предприятието разполага с производствени центрове и в Червен бряг и Враня (Сърбия) и че за последните 10 години оборотът на „Калинел“ е нараснал почти три пъти. „Гледайте какъв голям завод, какъв хубав град“, каза още премиерът, докато се разхождаше из цеховете и бе отрупван с подаръци – завивки за него, възглавници за внучетата, специален подарък за дъщеря му, огромно легло за любимото куче. И тук последва премиерска шегичка в характерния стил, препращаща към неотшумелия все още снимков скандал; премиерът се обърна към г-н Радевски с думите: „Ако си познаеш някъде завивката или чаршафите, да знаеш, че е твоята, а аз вече не знам как спя и къде ме снимат“. С шегичка в подобен стил бе удостоена и г-жа Михайлова: „Ако имаш есемес (от мен), трий, че виж какво става, да не лъснеш с някой есемес“.

Сърдечно ръкостискане с колегите огнеборци от троянската пожарна
Премиерът разглежда прясно санираната полицейска сграда
ИЗКЛЮЧИТЕЛНО сърдечно и колегиално бе посрещането на г-н Борисов – бивш огнеборец и бивш полицай, в полицията и пожарната на Троян. Не липсваха и похвали в двете посоки – на премиера към троянските полицаи и огнеборци и техни към него. Тук има и поет премиерски ангажимент към РСПБЗН - Троян, за което съобщи, но без да конкретизира, началникът на службата гл. инсп. инж. Петър Петров. В РУ на МВР премиерът бе посрещнат от троянския полицейски шеф гл. инсп. Радостина Петкова и на шега или пък не съвсем (му) бе намекнато, че в Троян „жените командват“ – кметската власт, полицията и съдът са в женски ръце, и то от години. Южният вход на Троян отпадна от програмата, но този съвсем немаловажен троянски обект влезе в коментара във фейсбук на ресорния зам.-министър Николай Нанков: „Днес (25 юни – бел. ред.) започва и активната работа по ремонта на южния вход на Троян, северният пак с държавни средства бе ремонтиран през 2018 г.“.

Т21
*** В Троян тръгнаха слухове, че премиерът Борисов и правителството тъй бързо откликнали на троянското искане и отпуснали средствата за разширение на троянското депо за отпадъци, защото имало завера тук да се изсипват… италиански отпадъци. В заверата била набъркана и местната власт. Подобна глупост със сигурност не заслужава внимание, просто съобщаваме „слуховия“ факт. А дали освен глупостта в слуха има и опит за някаква провокация, възможно е.

Още по темата:

0 коментара:

Публикуване на коментар

Коментар от FIREFOX не успях да пусна! Използвайте Chrome!Моля, пишете на кирилица и използвайте големи и малки букви! Препинателните знаци също са желателни. Коментарите са разрешени само за потребители с профили в Google от 02.05.2018! Всеки има профил в Гугъл на телефона си - използвайте ги.
(Т21 - Вашият сайт и Вашият форум - мястото, където се чува Вашето мнение!)

 

©2009 Троян 21 - статии | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |