Искаме Троян да е подреден и спокоен град

* „Към днешна дата неолитното обиталище (на Балабанския завой) продължава да съществува и да се разраства, хора и животни продължават да сънуват под общ покрив, водомерите и електромерите продължават да са незаконно прикачени към неузаконени постройки“

„Граждани за Троян“ 
  Платена публикация

Този материал е на гражданското сдружение „Граждани за Троян“, в момента в регистрация – сдружение на млади хора, троянци и съмишленици, заявили безкомпромисност към грешките на управляващите независимо от политическата им окраска и желание за промяна към по-добро в родния град. От сдружението обявиха, че веднага след юридическата му регистрация (която се забавила заради заявена промяна на името, сегашното не било удачно заради сходство с името на местна политическа коалиция) ще представят официално целите и задачите си и самите себе си. Редакцията на вестника не се ангажира със заявените позиции. Т21

Неолитното поселище на Балабанския завой си бе там и преди 10 години, 2011 г.
НА 12 ЮНИ 2020 Г., петък, привечер по светло (19:00 ч.), в централната част на Троян, на метри от полицейското управление – на кръстовището на улиците „Димитър Икономов-Димитриката“ и „Захари Стоянов“, се разрази брутален и кървав цигански екшън. Който като че ли сложи край на претенциите ни за подреден и спокоен град и си бе откровена гавра с всички ни. (…) По ирония на съдбата всичко това се случва на юбилейния рожден ден на шефа на РУ на МВР - Троян гл. инсп. Радостина Петкова.” (от публикация в Т21) Защо е това неуважение към обществения порядък?  Защо е тази арогантност и самочувствие за ненаказуемост? Защо  участниците в този грозен цигански екшън живеят и мислят, че са гости в града ни и домакините, щом сме ги приели, сме длъжни да се грижим за тях.

В НАЧАЛОТО НА 2019 Г. наши съграждани въстанаха и срещу циганския произвол на Балабанския завой. Битката на гражданите срещу незаконността и вонята започва през 2017 г., за да се стигне до безапелационния тон след двегодишното Ви бездействие, г-жо Михайлова. „С настоящата декларация ние не преговаряме, защото считаме, че времето за преговори вече е изчерпано. (…) Даваме времеви толеранс на властта, за да реши в кратки срокове проблема с незаконното циганско гето.” (из декларацията от 2019 г. на протестиращите) Спечелихте третия си управленски мандат с мотото „Заедно успяваме”. За съгражданите ни, живеещи до Балабанското гето, успяхте само Вие, защото отново сте кмет и защото ситуираното там неолитно селище, където хора и животни живеят под един покрив, отново е там, отново вони, отново е заринато с боклуци, отново се извива нискочела чалга.

Гетото на Балабанския завой бе показано по Нова телевизия, 14 януари 2019 г.
ОТНОВО Румен Варчев, главен експерт по сигурността в общинската администрация, признава, че „действително на територията на град Троян съществува проблем с незаконните постройки на ромите“. Но пояснява: „Общината постоянно търси най-правилното  и хуманно (каквото и да значи това) решение на въпроса. Отново инж. Николай Хитров, началник отдел „ТСУ, кадастър и регулация“ в Община Троян, самоотвержено докладва: „Още от миналата година е разработен технически план, който е приведен в действие конкретно по този казус. След като премахнахме стопанските постройки и освободихме (завзетите) частни имоти, целта, която си поставихме по втората част от плана, е да принудим хората, живеещи в тези незаконни постройки, да закупят имотите – така както прави всеки един от нас, да проектират и да изградят жилища“. Гордо и с блясък в очите подчертава и първия успех в борбата с гетото: „Постигнахме голям успех и вече е налице първият инвестиционен проект от човек от гетото (който иска да строи законно). Целта е всички да започнат да строят законно, да си закупят земята, а не някой да им я подарява“.

КЪМ ДНЕШНА дата неолитното обиталище продължава да съществува и да се разраства, хора и животни продължават да сънуват под общ покрив, водомерите и електромерите продължават да са незаконно  прикачени към неузаконени постройки. Кварталът продължава да е озвучаван от нискочела чалга. А големият успех с първия инвестиционен проект си остава само в главата и мечтанията на инж. Хитров. А вие с чувство на изпълнен дълг и постигнат управленски успех водите беседи с обитателите на незаконния бивак и ще продължавате да беседвате до пълната победа!? Държите се така сякаш гетото можем да го оставим да си ври в собствен сос. Това ваше управленско поведение е узаконяване на беззаконието. В гетото знаят, че всичко ще е в рамките на пъченето пред камерите и декларативната сериозност, които са за успокояване на протестиращите и ще се размие в удобното за вас безвремие на беседването със самозвани малцинствени лидери.

ЗАТОВА братята цигани се млатят на метри от Полицейското управление, без да им пука от нищо, сеейки смут, страх и ужас сред мирните граждани. Защото общинската администрация във Ваше лице, г-жо кмет, и общинските съветници предпочитате удобно да не забелязвате проблемите на циганските гета, да не се занимавате, да не предлагате никакви решения и да не планирате никакви или почти никакви подобрения. Проблемът със социалното поведение на голямата част от циганската общност не е въпрос само на МВР. То трябва да участва по-скоро странично. Не МВР е основният актьор. Основен актьор би трябвало да бъде Общината във Ваше лице, г-жо Михайлова. Вие като кмет трябва да инициирате не удобни за управленската Ви популярност дейности, а реални действия за решаване на проблемите: с движението на циганските каруци по улиците на Троян, със спазването и респекта от законите на болшинството от циганската общност, със закриване или узаконяване (където е възможно) на циганските обиталища.

ПО ОФИЦИАЛНИ данни в община Троян живеят 1700 цигани, което е около 6% от населението, а реалното е около 8,5%. Масовият бой от 12 юни и гетото на Балабанския завой са само малка част от проблема – защото незаконните цигански гета в Троян и Троянско са няколко и истинското решение не става „на парче“. Мерките трябвало да обхванат всички тях. Най-голямото и най-бързо разрастващо е след завоя за с. Белиш (между базите на фирмите „Ослар“ и „Елпром Троян“). Решаването на проблема задължително минава и през отговор на един тежък въпрос – как така на незаконни постройки са открити партиди за ток и вода и защо подобни постройки не се разрушават, както повелява законът. Узаконяването на беззаконието е  съществен стимул за разрастване на гетата и изобщо на циганското беззаконие!

ТОВА НЕ е конфликт между нас и циганите, нито между живеещите отдавна там цигани и новонастанилите се. Това не е проблем и на строителния надзор. Какво като съборят няколко незаконни постройки? Нали Общината ще трябва да намери жилища на тези хора. Какво – ще ги върнете откъдето са дошли ли? Че кой ги знае откъде са дошли? Това само по себе си не е решение. Очакваме от Вас, г-жо Михайлова, от общинските съветници, от народните представители г-жа Найденова и г-н Миховски идеи и предложения, за да ви подадем ръка, за да сме ви от полза ние, гражданите. Това е конфликт, който трябва да ангажира всичките замесени общности, които заедно да намерят решение.

Гетото на Балабанския завой днес – расте и „хубавее“, 20 юни 2020 г.
ОСНОВНОТО искане е всички да спазваме законите – да, това би било добре, стига всички да сме поставени в равна позиция спрямо тези закони. Някои са до такава степен отхвърлени от обществото, имаме предвид тъкмо тези маргинализирани общности, включително сред циганите, че как да им се обясни, че е редно да спазват нормите на това общество, което ги е отхвърлило. Защото редовното изплащане на социални помощи и детски е популистки удобно, но не е достатъчно.

ИСКАМЕ Троян да е наистина подреден и спокоен град, да се променя не само в съзнанието на управляващите и в кметските постове във фейсбук, а да се променя реално и да се променя така, че да стане различното място. Мястото, в което си струва да се върнеш и да останеш. Ние ще казваме, ще предлагаме, ще изискваме – за да получим!

Сдружение „Граждани за Троян“

Още от същия автор:

Още по темата:

6 коментара:

Троенец каза...

Липсва старата милиционерска палка,от там трябва да се започне!По "европейски"

Кирил Илиев каза...

Подкрепям напълно "Граждани за Троян".
А що се отнася до полицейската палка, с носталгия ще си спомняме за стария милиционер Семерджиев, който бе налучкал верния път.

ИСТИНАТА каза...

Каруците си вървят, а кучето си лае...

ИСТИНАТА каза...

А пък тези от "Граждани за Троян" са в регистрация от близо година. Да вземат да се покажат накрая, че станаха съмнителни анонимни писачи.

Unknown каза...

.... Никак не е зле уважаеми да направиш опит да концентрираш мозъчето си върху тезите и повдигнатите проблеми от въпросната група. Не, типично по "троенски" да лицемерничиш - кой е авторът, за да го обезличиш с изливането на смес от клюки, простотия и още нещо...... - тоа ли ба, иъз го знам, тоа. Неговата как са и беше като по млада.... Азе съм давал пари назаем на балдъза му той ша ми са прави на умен.... Видох го на пазара да иде питка с три кебапчеа, могу е лаком ша знаишш..

Unknown каза...

Преди да искате си сменете името на селяни за Троян щото в последните години върви усилена циганизация, профанизация и дълбокопровинциализация. И какво завръщане какви пет лева, чак толкова луди няма!

Публикуване на коментар

Коментар от FIREFOX не успях да пусна! Използвайте Chrome!Моля, пишете на кирилица и използвайте големи и малки букви! Препинателните знаци също са желателни. Коментарите са разрешени само за потребители с профили в Google от 02.05.2018! Всеки има профил в Гугъл на телефона си - използвайте ги.
(Т21 - Вашият сайт и Вашият форум - мястото, където се чува Вашето мнение!)

 

©2009 Троян 21 - статии | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |