Сигурно може, но ние не можем

* Защото подобни гледки в Троян не са екзотична рядкост, те са ежедневие, и никак не са весели
Хубава работа, ама троянска
КАДРОТО е съвсем прясно – от тази неделя, 4 ноември, изпрати ни го наш читател, щракнал го при велосипедната си разходка в централната част на Троян, близо до най-голямото троянско училище СУ „Васил Левски“. Картинката може да се възприеме и откъм веселата страна – като някаква градска арт инсталация, „инсталирана“ с много чувство за хумор от „инсталаторите“ (четириногия и мургавия му сайбия). И да гледаме на конското лайно на улицата, посочено от надписа на пешеходната пътека в съседство, с усмивка. Сигурно може, но ние не можем.

ЗАЩОТО подобни гледки в Троян не са екзотична рядкост, те са ежедневие, и никак не са весели. Защото са елемент от заливащата ни циганскокаруцарска агресия, на която най-после трябва да се сложи край. И не с усмивка, а с пълна забрана за движението на каруци по улиците на града ни. Разбира се, ако искаме Троян да е град – не формално, а наистина. Време е!

Т21

Бележка на редактора
Мъглиж беше пръв

* Вътрешният министър Младен Маринов заяви, че се обмислят „нови законодателни промени, с които да се забрани движението на каруци в населените места”

ДА СИ СПОМНИМ. През м. януари 2016 г. общинският съветник Николай Тодоров, тогава председател на Общинския съвет, внесе предложение за пълна забрана за движението на пътни превозни средства (ППС) с животинска тяга – иначе казано на циганските и други каруци, в рамките на град Троян. Формулирано бе като отделна точка в чл. 15 на общинската Наредба №2 за организация и безопасност на движението на територията на община Троян и гласеше: „Забранява се движението на пътни превозни средства с животинска тяга в град Троян, а в останалата част на общината – без регистрация по реда на тази Наредба”. Кратко и ясно. Тогава нарекохме предложението революционно и въпреки дълбинната троянска нереволюционност, консерватизъм и конформизъм имахме надеждата, че каруцарският „гордиев възел“ ще бъде разсечен и този наш „градски“ атавизъм най-после ще бъде преодолян. Не се случи не заради друго, а заради партийните сметки и игрички (виж „Без цигански каруци в Троян? Да, ама не!” – бел. ред.). Преди два месеца – през м. август 2018 г., съветникът обяви, че продължава битката срещу циганските каруци и че повторно ще внесе предложението си за пълната им забрана в Троян (виж „Отговора го дай ти, уважаеми троянецо” – бел. ред.).

НО ПРОБЛЕМЪТ не е местен троянски, проблем е на цяла България. А в последните дни и седмици ескалира със страшна сила: бунтове срещу гонките с цигански каруци в Мъглиж, безредици и протести заради циганските кушии в Стара Загора („Мъглиж беше пръв/Стара и Нова Загора...”, както е казал класикът), същото и в Казанлък плюс ден на траур заради двамата загинали младежи Вики и Цанко при катастрофа, предизвикана от циганска каруца, в Хасково на централно кръстовище две галопиращи цигански каруци без да зачитат червения светофар се забиха в лек автомобил и офейкаха и т. н., и т. н.
Гледка по най-натоварената троянска улица – ул. "Христо Ботев"
КАТО ОБОБЩЕН израз на случващото се: изключително остра петиция във фейсбук, адресирана до отговорните фактори в държавата, включително премиера, президента и председателя на Народното събрание, с искане за „Пълна забрана за каруците по главните пътища в цяла България!“; и признанието на вътрешния министър Младен Маринов, че „проблемът е на дневен ред не само в малките населени места, този проблем съществува дори в столицата” и че се обмислят „нови законодателни промени, с които да се забрани движението на каруци в населените места”. А дано!

Генадий Маринов

Още по темата:

3 коментара:

Unknown каза...
Този коментар бе премахнат от автора.
Unknown каза...

То проблема не е само с лайната на конете , забележете един хубав парк , като този до киното с детските площадки как троянските тарикати си разхождат кучетата и серат на всякъде , дори и в пясъчника на децата. Всяка сутрин Сашо анцунга (този който се опитва да прави климатици) доволно гледа как кучето му се изсира до паметника в градинката до Вила Вана.
Извинявам се за нецензурното изразяване.

Unknown каза...

Електората трябва да се защитава. Ами като дойдат избори?

Публикуване на коментар

Коментар от FIREFOX не успях да пусна! Използвайте Chrome!Моля, пишете на кирилица и използвайте големи и малки букви! Препинателните знаци също са желателни. Коментарите са разрешени само за потребители с профили в Google от 02.05.2018! Всеки има профил в Гугъл на телефона си - използвайте ги.
(Т21 - Вашият сайт и Вашият форум - мястото, където се чува Вашето мнение!)

 

©2009 Троян 21 - статии | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |