Троянецът кап. Мартин Станчев с възлова задача в „Единен тризъбец“

* Двата български взвода са приобщени към канадската бригада в състава на Северната армия, настъпваща срещу врага в най-голямото военно учение на НАТО след Студената война
На нож
Кап. Мартин Станчев даде интервю за БНТ от Норвегия, 2 ноември 2018 г.
ТРОЯНЕЦЪТ кап. Мартин Станчев е командир на сапьорската част в българската група от 41 войници и офицери, участваща в провеждащото се в Норвегия натовско учение „Единен тризъбец 2018“. Двата български взвода са приобщени към канадската бригада в състава на Северната армия, настъпваща срещу врага в битката за Норвегия. Нашите имат за задача радиационно и химическо разузнаване и обезвреждане на невзривени боеприпаси, като кап. Станчев пряко ръководи сапьорските действия, в които се използва и специален робот с шест бронекамери.

„ЕДИНЕН ТРИЗЪБЕЦ 2018“ е най-голямото военно учение на НАТО след края на Студената война и в него са включени военни части от всичките 29 натовски държави. Основните военни действия са в централна  и източна Норвегия, с военноморски маневри в Северния Атлантик и Балтийско море и въздушни рейдове над три държави. В учението участват 50 000 войници, 250 самолета, 65 кораба и плавателни средства и над 10 000 машини и автомобили. Разиграва се фиктивен сценарий за възстановяване суверенитета на държава съюзник (Норвегия), след като е била нападната.

30-ГОДИШНИЯТ кап. Мартин Станчев е роден в Троян, учил е в троянското СУ „Васил Левски“, а през 2011 г. завършва Националния военен университет „Васил Левски“ във Велико Търново със специалност „Инженерни войски“. Служи в инженерния полк в Белене (военно формирование 28880) и е командир на сапьорна рота; той е единственият български военен, квалифициран да управлява робот за откриване и взривяване на невзривени боеприпаси. Има специализации в Италия и Германия, а през 2013/14 г. изкарва 7-месечен курс „Капитанска кариера“ в САЩ. През 2017 г. участва в 14-дневното натовско учение в Латвия. Женен е за свищовлийката Мариела и има дъщеричка на няколко месеца.

Т21

0 коментара:

Публикуване на коментар

Коментар от FIREFOX не успях да пусна! Използвайте Chrome!Моля, пишете на кирилица и използвайте големи и малки букви! Препинателните знаци също са желателни. Коментарите са разрешени само за потребители с профили в Google от 02.05.2018! Всеки има профил в Гугъл на телефона си - използвайте ги.
(Т21 - Вашият сайт и Вашият форум - мястото, където се чува Вашето мнение!)

 

©2009 Троян 21 - статии | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |