На бой срещу незаконните строежи

* Кметът внесе в Общинския съвет проект на Наредба за принудителното премахване на незаконни строежи или части от тях
 * Сред очакваните резултати – ограничаване на практиката на незаконно строителство
А дано
Левият бряг на реката от въжения до Пачовия мост е осеян с подобни незаконни коптори
КМЕТЪТ Донка Михайлова е внесла в Общинския съвет (ОбС) проект на Наредба за принудителното изпълнение на заповеди за премахване на незаконни строежи или части от тях от компетентните органи на Община Троян; разглеждането и гласуването на Наредбата трябва да стане на предстоящата априлска сесия на местния парламент (проектът е публикуван в сайта на ОбС - www.obs.troyan.bg).

ЦЕЛТА е заявена недвусмислено – създаване на общински нормативен инструмент (подзаконов нормативен акт), определящ реда за премахване на незаконните постройки, компетенциите на служителите от общинската администрация, ангажирани с тази дейност и механизмите за физическо премахване на споменатите постройки.  Очакваният резултат от приемането на Наредбата е оптимизиране и по-голяма ефективност на действията по премахването на незаконните постройки и засилен превантивен ефект, т. е. ограничаване на практиката на строителство без строителни книжа или с отклонения от издадените строителни разрешения.

НАРЕДБАТА е насочена към „премахването на строежите от четвърта, пета и шеста категория или на части от тях, незаконни по смисъла на чл. 225, ал. 2 от Закона за устройство на територията (ЗУТ)”. С други думи – насочена е както към всевъзможните бараки, кемпи, стопански постройки и пристройки, ламаринени „гаражи”, допълващи строежи и други подобни, с каквито сме осеяни навсякъде (от 6-та категория), така и към незаконни жилищни и стопански сгради с ниско застрояване, вили, сгради и съоръжения за обществено обслужване с разгъната застроена площ до 1000 кв. м и производствени сгради с капацитет до 50 работни места (от 5-та категори) и по-големи жилищни и смесени сгради със средно застрояване, сгради и съоръжения с разгъната застроена площ до 5000 кв. м и производствени сгради с капацитет до 100 работни места (от 4-та категория).

В КМЕТСКОТО предложение се посочва, че новата Наредба предполага необходимост от допълнителни финансови средства, които са заложени в общинския бюджет за 2015 г.; средствата ще се осигуряват по реда на чл. 223, ал. 9 от ЗУТ – от събрани такси, глоби и имуществени санкции по този закон. И е подчертано, че проектът на Наредбата е разработен в съответствие със законодателството на Европейския съюз, конкретно -  Европейската харта за местно самоуправление, Европейската харта за регионално развитие и директивите на ЕС, свързани с тази материя.

Гледка от незаконните цигански коптори на Балабанския завой в Троян
ЕТО НЯКОИ от възловите моменти, залегнали в проекта на Наредба за принудителното изпълнение на заповеди за премахване на незаконни строежи или части от тях от компетентните органи на Община Троян. Към принудително премахване на незаконни строежи или части от тях се пристъпва, ако съответните заповеди не се изпълнят  доброволно от адресата/адресатите им и в определения срок (чл. 3). В 3-дневен срок след изтичане на срока за доброволно изпълнение (доброволно премахване на незаконните постройки) служители от отдела за контрол на строителството на Община Троян съставят констативен протокол (чл. 4, ал. 1); и в срок от 15 дни след съставяне на констативния протокол се извършва предварително проучване за начините на премахване, срока за изпълнение и нужните средства, а резултатите се оформят в протокол, който се изпраща на кмета (чл. 5, ал. 1); с оглед на констатираното в протокола изпълнението се възлага на ОП „Комунални услуги” или се избира изпълнител по реда на Закона за обществените поръчки (чл. 5, ал. 3).

Из целия град са нацвъкани подобни незаконни ламаринени "гаражи"
РАЗХОДИТЕ по принудителното премахване на незаконните постройки са за солидарна сметка на изпълнителя на строителните работи, отговарящия за строителния надзор, проектанта и възложителя на строителството (чл. 15, ал. 1). А когато извършителят на незаконния строеж е неизвестен, разходите за събарянето са за сметка на общинския бюджет (чл. 14, ал. 2). Посочено е и какво трябва да се разбира под „премахване на незаконен строеж” - пълното му разрушаване и/или разрушаването му до състояние на негодност за ползване (Допълнителни разпоредби, §1).

Т21   

Бележка на редактора
Летят ли циганските коне?

* Наредбите са хубаво нещо, но ако си останат само четиво без практическа изява – са празна работа, нищоправене

Генадий Маринов
ОБЩИНСКАТА наредба срещу незаконните постройки е нещо много хубаво. Защото градът ни и общината, пък и всички градове и общини в България, включително най-личните, са заринати с подобни постройки – стари, нови, всякакви. И не говоря единствено за самоделните бараки, гаражи, курници, капанчета и тем подобна ламаринена цигания (с други думи – хубава работа, ама българска – бел. Г. М.), това е едно на ръка. А и за всичко останало, например мутренските застроявания от всякакъв калибър, не само по морето, навсякъде, по всички атрактивни кътчета на милата ни родна страна, в Троян и Троянско – също, и т. н. Но има едно „но”, всъщност не е едно, което ме кара да съм недоверчив и скептичен.

СЕЩАМ СЕ, че съвсем наскоро – в края на м. ноември миналата година (2014 г.), бяха приети две хубави допълнения към възловата Наредба №1 за обществения ред на територията на община Троян. Едното забраняваше пашата и отчуването на селскостопански животни (коне, крави, овце, кози и др.) в градските и извънградските тревни площи, околоблоковите пространства, спортните обекти, дворовете на училища, болници, детски градини и други обществени заведения и т. н., другото забраняваше ровенето в контейнерите за смет. Хубави допълнения, даже много хубави, но само на книга и без грам практически ефект – идете в двора на модерната ни и ставаща все по-модерна общинска болница и вижте разнокалибрените добичета, пуснати там на воля; или спрете пред които и да са контейнери, включително в най-централната част, и ще видите какво ровене пада от мургави и не само събирачи на пластмаси и други отпадъчни богатства (казвам „богатства” без ирония, боклукът си е богатство, а боклукът в нашите контейнери си е наше богатство и никой няма право да ни го разхвърля и отмъква, но това е отделна тема – бел. Г.М.).

Обичайни троянски гледки
СЕТИХ СЕ и за една друга възлова наредба - Наредбата за организацията и безопасността на движението, дисциплината на водачите на пътни превозни средства и пешеходците на територията на община Троян (приета през м. юли 2013 г.). Тази троянска общинска наредба забранява движението на всякакви пътни превозни средства (ППС) с животинска тяга по ул. „Ген. Карцов” и ул. „Васил Левски” – в участъка от механа „Старата къща” до моста за „Елма”, а в пазарния ден (четвъртък) – и по ул. „Димитър Икономов” и ул. „Г. С. Раковски” от Автогара Троян до разклона за Къпинчо. Идеята е да се облекчи движението в тази особено натоварена градска част, поемаща и част от транзитния поток, и четвъртъчното струпване на хора и коли; и второ, но не по значение – да пресече циганските каруцарски изпълнения, по-точно изстъпления, в пазарния ден. Излишно е да се коментира има ли ефект от тази наредба по отношение на споменатите забрани; всички сме минавали и минаваме покрай  някогашната градска баня (при кръговото кръстовище срещу входа на Големия пазар) и всеки четвъртък гледаме неизбежните каруцарски сборища с всичките им допълнителни „екстри” – воня, фъшкии, олелия, мръсотия, цигания. По този повод преди време написах статията „Летят ли циганските коне?” (бр. 32 на Т21 от 14 август 2013 г. – бел. Г. М.), конете спряха да летят за месец-два и после пак политнаха, и си летят и до днес…

НАРЕДБИТЕ са хубаво нещо, но ако си останат само четиво без практическа изява – са празна работа, нищоправене.

Генадий Маринов


Още по темата:

27 коментара:

Анонимен каза...

А Генади как лети към парите от ГЕРБ

Анонимен каза...

При положение, че съм си декларирал ламаринения гараж, който е в добър вид, но ламаринен, и в двора на жилищната кооперация какво ще се случи? Защо, когато го декларирах не ме спряха? Плащам му данък вече 25 години.

Анонимен каза...

Общината сигурно работи по законите. Но в страната освен институции има и хора. Тук му е мястото някой журналист да пита в общината как се получава разрешително за строж, колко струва, как всичко да е по закон и ред. И да пита гражданите какви са им нуждите, доходите, чувстват ли се комфортно и някак си да се стигне до извод защо има "коптори", незаконни постройки и други нарушения.

Анонимен каза...

До № 2. Уважаеми, това че си декларирал ламаринения си гараж, който е в добър вид и му плащаш данък не го прави законен. За да е законно построен или поставен трябва да имаш разрешенише за строеж или разрешение за поставяне на преместваем обект. А сега по темата. Да разбирам ли, че ще се премахнат всички незаконни постройки или само тези покрай реката? Ами циганските бараки на изхода на Троян в посока Балабанското? Ами тези коптори до бившето топливо до ж.п. линията?Или закона и наредбата ще се прилагат избирателно?
Те циганите освен цигани са избиратели!!!
До № 3, как се получава разрешение за строеж? Първо трябва да си собственик и да имаш акт за собственост. Вадиш си скица.Второ отиваш при главния архитект на общината, и му искаш виза за проектиране-30лв. Ако е допустим строежа, той ти я дава/нарисува ти я на скицата/ и я имаш на актуалната си скица. След това отиваш при архитект който има право да проектира или в проектанско бюро. Изготвят ти проект който включва части-архитектурна, конструктивна, ел. и Вик, проект по ЗБУТ, може и други части-примерно план за управление на строителните отпадъци. Това ти струва около 25 лв. на кв. м. площ. /примерно 100кв.м. РЗП ще ти струва 2500лв./.После внасяш проекта в общината за разглеждане от ОЕСУТ/общински експертен съвет по устройство на територията-100лв./ Там те мотат и въртят, но в края на краищата ще получиш разрешение за строеж, това ще ти струва около 200лв.или повече в зависимост от РЗП-то.И....вече олекнал и горд собственик на мечтаното разрешение за строеж почваш да строиш.Ако го правиш всичко това сам вече си много зле. Ще си намериш общински служител който да ти изготви протокол № 2-това ти е началото на строителството защото разрашителното е със срок. Тук внимавай в картинката защото ако не построиш къщата в срока/3 години/ от разрешението за строеж то губиш разрешителното.Наемаш строителна фирма и ти построяват къщата. С това мъките ти не свършват. Трябва да я въведеш в експлоатация и отиваш при главния архитект. Но преди това си попълнил кадастър с фирма и в служба по кадастъра. След като извървиш целия този път ще си болен и отчаян и беден-навсякъде дерат кожи. Ако си баровец отиваш във фирма и те на инжинерингов принцип-проектират,строят и въвеждат в експлоатация, а ти само плащаш и си пиеш кафето.Та № 3 не е необходимо да питаш журналист как се получава разрешение за строеж, а питай някой патил! Гледай филма Баш майстора но умножи теглата на даскала който си строеше къщата по 5 защото лапачите са много. За това много хора си строят подобни кемпи които са показани на снимките без разрешение защото процедурите са тежки и скъпи. ЗУТ в Германия е наполовина дебела книга на този в България. Тук всичко е направено за пари, от процедура в процедура докато имаш пари и нерви.

Анонимен каза...

Те това щях и аз да попитам...за копторите на "Балабанския завой" и при "Вторични", тях кво ги прайм?!...А, забравих за ония под старите гробища, то и там е "майко мила".

Анонимен каза...

Т21, що няма снимки от циганските катуни из покрайнините на града?!...

Защото идете ли да снимате, може и да не се върнете читави! Ха, честит Ви празник на "римляните" на патерица...Днес в Троян, утре в цялата страна...гарантирано от ГЕРБ.

Анонимен каза...

Лесна работа било то да живейш с 500-600 лева на месец. Нито строиш, нито нищо. Я виж колко мъки си спестява човек. Е, идва въпросът къде ще живееш, но то там , такова, абе значи, гледай сега...

Анонимен каза...

Доцке ще си подадеш ли оставката както Колчо Кацаров.

Анонимен каза...

Колко сте прави за всичко написано от № 1 до №7.Аз отново ще питам:Като тези правила за застрояване не са сътворени от новото ни 25 годишно летоброене,а от много преди това, кой е извършвал от тогава до сега някакъв контрол? За какво си получават макар и смешни заплати така наречените контролни органи.Да №4 написал си одисеята на един простосмъртен човечец, но си пропуснал един период за общуване с Кадастралните СПЕЦИАЛИСТИ в офисите в Троян. Девет месеца ме въртяха по всевъзможен начин комбина с ловешките си колеги. Стигна се да ме препратят и час ми определиха за консулт с адвокатка на ловешката агенцията?????.Без да оглеждат ситуацията на исканата ми от тях скица, ме въртяха, усукваха,препращаха,та чак в чужбина чрез Външно министерство.да търся човек за подпис.????Добре,че стана шеф на Държавната агенцията троянец,та без да го познавам, заплаших ловешките специалисти,че ще му се оплача и нещата станаха за три дни.Ако видите в сайта им какъв морален кодекс са си спретнали, ,какви срокове и ценоразписи са обявени,сърцето на човек може да се пръсне от възхищение!!!!.Това ходене по мъките и втората част написана от № 4. и като прибавим още скицата,която трябваше да ми се направи от картографската фирма намираща се в АПК-то е равно на две години от живота ми.От всичките тези мъчения разбрах едно много важно и актуално нещо за сега: скиците ми от картографската фирма се направиха за три дни! За 6 колчета - 411.00 лв. на ръка без документ.Вероятно уважаеми №4 трябва да се действа по този начин, за да не ни разиграват като маймуни по една - две години.ВСИЧКИ СМЕ В ЛАПИТЕ НА ДЪРЖАВНИЯ СЛУЖИТЕЛ.ГОРКИТЕ ХОРИЦА ОТ СЕЛАТА!

Анонимен каза...

ДНЕС Е ВЕЛИК ДЕН ЗА ТРОЯН. МИХАЙЛОВА Е ДЕПОЗИРАЛА ОСТАВКАТА СИ И СЕ ИЗВИНЯВА ЗА ПОРАЖЕНИЯТА В СЛЕДСТВИЕ НЕКОМПЕТЕНТНОТО УПРАВЛЕНИЕ НА ГРАДА НИ.

Анонимен каза...

крайно време беше къртицата да си ходи

Анонимен каза...

Не пипайте циганските коптори. Циганите са най-важните избиратели на Дона Къртицата. Тези наредби са за българите, които плащат данъци и хрантутят, както Дона Къртицата и антуража и, така и тези с незаконните коптори и каруците плъзнали из целия град. Поради неумолимите закони на Природата, червените бабички и старци намаляха и тези с каруците ще трябва да направят Къртицата отново кмет. Освен ако междувременно не се приеме закон, като в Румъния, забраняващ на лица заемали високи постове в обявената от НС за престъпна партия БКП, да бъдат в политиката!

Анонимен каза...

10-ти просто се шегува!
Нека Не си отиват надробилите попарите, нека си ги изсърбат! .
Какви са тия палати построени със заплати от 1500-2000 лв? Какви средства отиват за поддръжката на същите? Какви са тези теменужки по 1.20 броя, накрая, какви са тези марули по 3.00 лв.броя!!!???
При минимална пенсия от 600 евро-цена на марулите 0.60 евро, домати по 1.20, и т.н.

Анонимен каза...

Нивото на ГЕРБ - Троян падна обидно ниско. Активирането на троловете показва оскърбителни за троянци политически морал и липса на елементарна култура. Недай боже някога тези да решават съдбите на града ни!

Анонимен каза...

И аз намирам за срамно виден троянски работодател, вместо да плаща на работниците си, получаващи обидно малко, да плаща на очевидно малокултурни тролове, за да тези срамни постове.

Анонимен каза...

Съмнявам се, че някой плаща на малоумници да пишат. Относно работодателите - няма смисъл да се плаща много, като са навити да бачкат за малко.

Анонимен каза...

Къртицата е бита карта, самият Комунизъм безвъзвратно си отива, ами дано ГЕРБ сложат някой достоен човек, а не като оня милиционер-агент на КГБ!

troyan21 каза...

До №№5,6: Прави сте, качихме снимка и оттам.

Анонимен каза...

Уважаема г-жо Кмет, защо отблъснахте Lafka от Троян. Или това е защита на местните феодали? Те не искат незаконно строителство,а да инвестират и направят по хубав облик на остаряващия и "красив Троян". Преди години се обърках и гласувах за Вас, имахте идеи. Но сега няма да ме излъжите. doktord

Анонимен каза...

В Троян са арестувани хора за притежание на хашиш!

Анонимен каза...

19-ти, абе ти изобщо знаеш ли за какво става въпрос и на кого е притежание "Lafka"?!...
Айде малко да те поограмотим: https://bg-bg.facebook.com/az.ne.kupuvam.ot.lafka
,защото си и ти същия потурнак като Дебилян Свинеевски.

Анонимен каза...

Т21, благодаря за снимката от "Балабанския завой", ама можеше да се покаже и нещо по "така" от въпросното място. Там теми за снимки бол, защото тая ми се чини малко като "скрита камера" :) :) :), ама с "брачедите" майтап небива, че току резнали зелката. :) :) :)

Анонимен каза...

На снимката пет сателитни чинии и картина , ти да видиш.
Циганите искат да са информирани плюс което са хора на изкуството. :)

Анонимен каза...

Абе вие какво искате, бе ! На "Балабанския завой" живеят избирателите на др. Дона Къртицата, а в гаражите са колите на тези, дето плащат данъци и съответно хранят тези от копторите, защото от ромите се иска да гласуват правилно, а не да работят. Извод: щом имат пари за данъци-ще имат и за глоби!

Генадий Маринов, Т21 каза...

До №22: Снимал съм неведнъж циганските гета в Троян и не са ми "резнали зелката", не разбирам защо трябва да им се плашим на "братчедите". Сами си се плашим и това няма ни помогне да решим проблем №1 на България днес и занапред - циганския проблем. Другият ни голям проблем е лайняната правосъдна система, но и там е същото, плашим й се, треперим като мишки и проблемът няма да се реши. Май сме народ от мишки (щях да кажа "путки", но се въздържах - бел. моя)???

Анонимен каза...

Така е, господин Маринов. Проблем №1 днес и занапред е циганският проблем, колкото и нашите политици да си заравят главите в пясъка като щрауси и да се сещат за циганите само преди избори. Не нашите гаражчета, допълнителни саички и стрехички, а незаконните цигански къщи образуващи вонящи гета са проблем на Троян и на цяла България, Донеее !

Анонимен каза...

То на " братчедите" никой не им се плаши, ама свобода на действие няма. Я им спретнем една Сребреница и ще се кротнат...

Публикуване на коментар

Коментар от FIREFOX не успях да пусна! Използвайте Chrome!Моля, пишете на кирилица и използвайте големи и малки букви! Препинателните знаци също са желателни. Коментарите са разрешени само за потребители с профили в Google от 02.05.2018! Всеки има профил в Гугъл на телефона си - използвайте ги.
(Т21 - Вашият сайт и Вашият форум - мястото, където се чува Вашето мнение!)

 

©2009 Троян 21 - статии | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |