На празника на ромите

* Зам.-кметът Поля Димова връчи наградите в ученическия конкурс за есе  и рисунка на тема „Моят приятел/ка ром” * Сред песните и танците – рецитация на „Циганин съм” от Усин Керим
Джалем, джалем…
Ентусиазираната публика
Чаровните водещи на празничната програма
Поздравителното слово на зам.-кмета Поля Димова
На микрофона - двете здравни медиаторки
СВЕТОВНИЯТ ден на ромите, 8 април, бе отбелязан и в Троян – с мило детско тържество в салона на Общината, състояло се седмица по-късно (15 април); „Искахме да се съберат повече деца и ученици, но на 8-ми бяхте във ваканция и нямаше как да стане”, обясни закъснението зам.-кметът Поля Димова. А водещите припомниха, че на този ден – 8 април 1971 г., се провежда първият световен ромски конгрес, на който се събират представители на 30 държави и се поставя началото на световното ромско движение. Тогава  е избран и химнът на движението – песента „Джалем, джалем” („Пътувал съм, пътувал съм”); както и ромското знаме - с изображение на червено колело с 16 спици върху синьо небе и зелено поле, символика, напомняща за индийския произход на ромите и дългия път, който са извървели до Европа.

„МНОГО се радвам, че днес в тази зала се събраха толкова деца – роми и българи. Така както сте заедно в училище и в игрите, в песните и танците, така сте заедно и тук днес, на ромския празник, и това е много хубаво”, каза още в поздравителното си слово г-жа Димова. Тя връчи наградите в провелия се ученически конкурс за есе и рисунка на тема „Моят приятел/ка ром”, а победителите заедно с отличията получиха бурни аплодисменти от пълната зала; сред присъстващите бе и председателката на Комисията за образование, спорт, култура и граждански организации в Общинския съвет и директор на най-голямото троянско училище СОУ „Васил Левски” Розалина Русенова. С поздравление към всички присъстващи се обърнаха и двете здравни медиаторки за ромската общност в община Троян – Наргиз Михайлова и Камелия Маркова; „Днешният празник е една много хубава цветна китка – нека заедно да вървим напред и нагоре”, бе тяхното послание.

На сцената - феерия от песни и танци
С ФЕЕРИЯ от песни и танци ще се запомни празникът по случай Световния ден на ромите, а на сцената се редуваха българчета и циганчета – засмени, талантливи, радостни. И сред песните и танците бе изрецитирано стихотворението „Циганин съм” на прочутия цигански поет Усим Керим, започващо със строфата:

Циганин съм. Детството ми босо
прошумя с катун под нощи хладни.
Ала нож във джоба аз не нося
и не дебна кон да ти открадна!

Т21

34 коментара:

Анонимен каза...

Браво на злобарката Поля Димова( много ерудирана и опитна като ръководител). С тази изява спечели два гласа за Дона Къртицата

Анонимен каза...

Първи, знаеш ли на кой свят си? Не ти стига капацитета да коментираш тук? Да вземеш да отделиш време и да попогледнеш в други форуми как се коментира... дано да се понаучиш на нещо...липсва ти доброто възпитание... независимо от пола ти...жалка картинка....

Анонимен каза...

Като бях ученик имаше тук там някоя циганска къща и мангалите редовно ядяха бой. Сега полека стават кореняци троянци, трагично!

Анонимен каза...

2-ри я върви скочи от Марковския мост. Семейството ми е от 700 години в Троян. Върви Поля Димова(злобарка която в цял Ловеч я знаят каква е) да ти даде 2 лева за коментара ти.

Анонимен каза...

Жалко...много жалко 3-ти, че не си взел нищо от рода си. Ха сега, вземи и попрочети историята на града ни, пък не е зле да опиташ и с книгите на Иван Хаджийски, та да видиш духа на истинския троянец.

Анонимен каза...

Искам да поздравя Община Троян и Общинския педагогически център за организираното събитие. Не съм присъствал на него, но като гледам снимките, имало е много неподправена детска радост и удовлетвореност. Жалко, че негативните коментари, които са злостни и преднамерени, се опитват да унищожат всичко стойностно, което се случва в нашия град. Браво и на децата.

Анонимен каза...

Ще ми обясни ли някой какви "роми", като са си живи цигани?!...
http://grigorsimov.blog.bg/politika/2010/09/05/obsht-proizhod-na-evrei-cigani-i-gyrci-avtor-thedarkangel197.601295

Анонимен каза...

"Вънка вее силен вятър, циганин отива на театър...
Но не да гледа драма, а да преджоби един-двама."
Всичко е вятър и мъгла. Едно време по селата в нашия край хората не си заключваха портите, защото почти нямаше цигани, а тези дето ги имаше не смееха да шукнат, защото бяха капка в морето. По-късно кметовете - комунисти заселиха "роми", защото червените бабички са на изчезване и само "ромите" биха гласували за болшевизма и Дона Комсомолката!

Анонимен каза...

Така е 3,7 и 8 и това че нямаше социала за помощи на мързелаците,а да простеят из целия град с каруци-а чичко милиционер как биеше ама не им личеше по кожата,а сега права европеѝски колкото щеш.

Анонимен каза...

Искам да поздравя партийното тролче 6- ти, което не познавало никого и не гласувало - но сега щяло да гласува, и което не присъствало никъде, но много стойностно пише ли пише, направо мед му капе от устата...

бат Велко Сандокана каза...

СокереЗ бе! БратовчеТ!

Unknown каза...

С благодарност поздравявам организаторите на това тържество и всички деца, които са станали част от нещо обнадеждаващо. Вярвам, че същите тези деца, заедно с много още други, ще бъдат и част от промяната в страната ни към толерантност и обединение. Не етническите и културни различия ни разединяват сега, а начинът ни на мислене. И докато има майки и татковци, които наричат съседите си мангали и учат децата си да мразят, ще е трудно за всички деца на България. Ще е трудно не заради хората от различните етноси, с които имат обща родина, а заради омразата, засята дълбоко в тях. Децата са най-чистото и истинско огледало на нас, възрастните. Все още не е късно да спрем собствената си безотговорност към бъдещето им.

Иванко каза...

Това не са роми, а цигани. Мангали.

Анонимен каза...

Мангал и на снимка да го видиш трябва да биеш докато зареве снимката...

Анонимен каза...

А докато има майки и татковци които наричат съседите си гяури?

Анонимен каза...

Когато сеете омраза,ще пожънете война! Какво бъдеще градите за децата и внуците?
Действителността е такава и нищо не можем да променим, поне да се опитаме да имаме мир и разбирателство. Има начини, но нали сме си назад в начина на мислене и то със стотици години!!!

Анонимен каза...

15-ти, каквото повикало,такова се обадило!

Анонимен каза...

17-ти,за такава сган като теб сигурно е така! Ама за колко циганина са ограбени от българи? Я иди питай в бърза помощ кои правят повече проблеми - циганите или българите? И при все че онези са малцинство.Циганин с идеали е като свиня с добра хигиена - има го само в приказките!

Анонимен каза...

Защо водещите и медиаторите са българи? Защо публиката е рехава и вероятно докарана срещу някоя материална облага?

Анонимен каза...

18-ти, ако всички българи са грамотни като тебе, жална им майка на съседите ти! Нищо по-лошо от неграмотен човек, а когато е и по природа-още по-лошо!
Циганите са свободни хора и се чувстват такива. Нямат притеснението да се правят на нещо по-различно от това което са в действителност. Също, за разлика от нас българите, те си знаят правата и ги отстояват, и браво на тях! Като всеки народ, поставен при такива условия на битуване, както българите, така и циганите се върнахме много стъпала назад, а това се отрази и на държанието ни в обществото. Те са в много по-голяма степен засегнати от кризата след 89 година, а и преди това не бяха много долюбвани!
Ако трябва да теглим на кантар престъпленията на циганите и тези на българите, със сигурност ще ги победим! Злобата, която се наслоява няма да ни доведе до никъде!

Анонимен каза...

20-ти,според теб да се разбира жална им майка на всички дето съседите им са цигани ли? Съгласен съм,грамотен циганин е рядко явление :) А нищо не казваш за това как един мре от глад,а друг му бърка в пазвата за хляб! Или за това как се бият хора при които си отишъл за здравна помощ,без да си здравно осигурен? И 100 реда да напишеш тук,пръскайки монитора си със слюнка от злоба,за мен ще си останеш сган!

Анонимен каза...

20-ти, абе ти мангал ли си, или мангалолюбец?!

Анонимен каза...

Не е мангал,българка е ама ги обича черни ;-)

Анонимен каза...

Осемдесет и втората година
циганите станаха мнозина.

Ей, циганино, да живее всичкото цигани
Ей, циганино, да живее всичкото Бангладеш

Циганка на фабрика прилича,
вчера пак роди едно момиче.

Шъ ги праим сите бригадире,
че да строят кръчми,язовире.

Анонимен каза...

21-ви, наистина си много неграмотен!!! "ДЕТО" да се върнеш в първи клас и да се доограмотиш, "пръскаш" монитора с неграмотни изрази!
Ти не си виновен. Нечовешкото битие, което водиш ти е определило и нечовешкото съзнание, а и не само твоето.
Народа ни е подложен на нечовешки живот! Затова сме такива, вече не хора, а човекоподобни-"Акушерка преби дете...."!?

Анонимен каза...

Ако сичкото циган беше на 50% грамотно колкото мен - друго щеше да е ,но не би - затова са по-долу и от човекоподобните завалийките!

Unknown каза...

Не бих се унижавала да отговарям на анонимно зададени въпроси в съмнителен форум при никакви обстоятелства.
Но винаги бих изразила собствената си позиция в този вестник като човек, на когото не му е безразлично какво се случва в града, в който живее.
Една от моите истини е, че напоследък все по-често срещам негативизма, хленченето и озлоблението на тези от моите съграждани, които сякаш са родени само за това – да виждат единствено лошото около себе си, да не вярват в нищо добро и да страдат дълбокомислено. Страданието им обаче е облечено в думи и само в думи. И никакви конкретни действия към промяна поне на един ден от собствения им живот. Нещо повече – ако друг някой дръзне да направи нещо хубаво, то този друг бива веднага нападнат по най-груб начин. В момента не се сещам за по-добър терен на грубостта от анонимността в публичното пространство.
Мисля, че градът ни щеше да е едно далеч по-добро място за живеене, ако повече хора в него се опитваха да разберат гледната точка на другия, преди да я приемат или отхвърлят. И ако не бързаха толкова много заедно с различната гледна точка да отхвърлят и самия човек. Защото всички „декларираме” поне пред себе си, че се стремим към истината, но истината е диалогична, а не монологична.

nsdap каза...

Моме, абе ти туй "сиганията" и "сиганизацията" на града от мангалски орди за "убус" ли го имаш?!...14/88

Анонимен каза...
Този коментар бе премахнат от администратор на блога.
Сабри каза...

Како Емилиооо,очите ми на купп саабрррааа ...

Анонимен каза...

Аааааааа, стига бе! И празник си имат вече. Баси, няма изчистване от тях. Аз мисля да са на изчезване, те празник им правят ...

Unknown каза...

Само непоправимо заблуден човек би помислил, че циганите в България са на изчезване. Да, „празник им правят”. Защото имат празник. Точно толкова празник, колкото и нашите български празници. Факт!
И ако ще говорим за изчистване и чистота, най-добре е всеки да започне да чисти първо от мръсотията в себе си. Най-здравословно е. После може да се поогледа и да изхвърли от боклуците в дома си, но не през терасата, а в определените за целта места. Не е зле да изхвърли и от боклуците в гаража си, та да се отвори място за колата, вместо да я паркира на тротоара. Като поразчисти одаите, гаража и двора, добре е да поизчисти и враждата с комшиите българи, които кълне през оградата. И чак като поразчисти още там каквото има, да се върне пак към мръсотията в себе си. За да не се трупа нова.

Анонимен каза...

А къде беше ти като те нахрани 29? А патко неонодена?

Анонимен каза...

С какво я нахраниха 29-ти? Да не е с "Разградско рязано"?!... :) :) :)

Публикуване на коментар

Коментар от FIREFOX не успях да пусна! Използвайте Chrome!Моля, пишете на кирилица и използвайте големи и малки букви! Препинателните знаци също са желателни. Коментарите са разрешени само за потребители с профили в Google от 02.05.2018! Всеки има профил в Гугъл на телефона си - използвайте ги.
(Т21 - Вашият сайт и Вашият форум - мястото, където се чува Вашето мнение!)

 

©2009 Троян 21 - статии | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |