Декларация на протестиращите срещу циганското гето на Балабанския завой

Платена публикация

ДЕКЛАРАЦИЯ
от представителите на протестиращите срещу незаконното циганско гето на така наречения Балабански завой

 

Уважаеми граждани,

     ВЕЧЕ НАД 40 ГОДИНИ всички ние и вие ставаме почти безучастни свидетели на разрастването на въпросното незаконно циганско гето. Това прави всички нас едно безволево общество, което допуска съществуването на подобни уродливи и срамни за града ни незаконни гета, останали сякаш от епохата на неолита.

     ВЕЧЕ НАД 40 ГОДИНИ ние ставаме свидетели как властта във всички етажи и структури проявява търпимост към това беззаконие. Политическата класа по гнусен начин експлоатира циганския електорат, като на карта залага незаконното и мизерно бъдеще на тези хора, а нас останалите, съкварталци и съграждани, ни налага да търпим последиците от това.
   
     УВАЖАЕМИ ГРАЖДАНИ, през последните дни, непосредствено след репортажа по Нова телевизия за циганското гето на Балабанския завой (виж "За циганското гето на Балабанския завой по Нова телевизия" – бел. ред.), станахме свидетели на поредната порция от гнусно политическо заиграване. Немалко политически субекти, използвайки нагнетената ситуация, започнаха спекулативни политически игри. Както към едната страна, така и към другата. Тръгнаха пласьори на политическите партии навсякъде. Но ние искаме да им заявим, че нашият, събран за 40 години протест, е протест основно срещу тях самите, партийните мошеници. Нашият протест е срещу тези, които домогвайки се до властта, допуснаха подобни незаконни гета.

Категорично заявяваме, че ние сме протестираща
 гражданска структура, която не иска да е субект
 в политическо съзаклятие.

     НИЕ НЕ ИСКАМЕ да насаждаме етническа враждебност, нито да отнемаме нечии права. Напротив, нашата цел е да отстояваме конституционните си български права. Може би в Европа няма общество и държава, които да позволяват толкова дълго време да се гаврят с правата на гражданите им. Обществото ни трябва да се отърси от летаргията и след като институциите не работят за него, нека този път ги накараме да го направят.

     НИЕ ИЗРАЗЯВАМЕ състраданието си към хората, които живеят в подобни крайно мизерни условия. Загрижени сме към децата, които се раждат там и които по волята на съдбата, политиците и властта са принудени да имат мизерно детство в гетото. Ние знаем, че те не са виновни. Ние съзнаваме, че битът, който имат тези хора, е същият, който те са имали и преди 100 години и който през отминалото време те не са променили. Циганският етнос е сходен навсякъде по света. Различна по света е само регулаторната воля на държавната власт и гражданското общество.

С оглед на гореизложеното, ползвайки се от нашите конституционни права за изразяване на публичен протест и достъп на публична информация, ние заявяваме:
1. Изискваме публично в средствата на масова информация да бъдат оповестени и разяснени мерките, стъпките и действията от страна на властта по отношение съдбата на незаконното циганско гето на Балабанския завой. Ако, разбира се, това го има в намеренията на властта;

2. Изискваме да бъде изнесена информация за планираните реални действия и датите, които въвежда планът за изпълнението им. Ако, разбира се, това го има в намеренията на властта;

3. Ние не сме безчувствени и ни интересува и това, което властта предвижда по отношение разселването на хората, живеещи в гетото. Ако, разбира се, това го има в намеренията на властта.

     • С НАСТОЯЩАТА ДЕКЛАРАЦИЯ НИЕ НЕ ПРЕГОВАРЯМЕ, ЗАЩОТО СЧИТАМЕ, ЧЕ ВРЕМЕТО ЗА ПРЕГОВОРИ ВЕЧЕ Е ИЗЧЕРПАНО.

     • ДАВАМЕ ВРЕМЕВИ ТОЛЕРАНС НА ВЛАСТТА, ЗА ДА РЕШИ В КРАТКИ СРОКОВЕ ПРОБЛЕМА С НЕЗАКОННОТО ЦИГАНСКО ГЕТО.

     • ЗАЯВЯВАМЕ, ЧЕ КОМУНИКАЦИЯТА СИ С ВЛАСТТА ЩЕ ВОДИМ БЕЗ ДЕЛОВОДНИ СИСТЕМИ, ЕДИНСТВЕНО И САМО ПУБЛИЧНО, ЧРЕЗ СРЕДСТВАТА ЗА МАСОВА ИНФОРМАЦИЯ.

     • ОБЯВЯВАМЕ, ЧЕ АКО ПЛАНЪТ НА ВЛАСТТА ЦЕЛИ ОТВЛИЧАНЕ НА ВНИМАНИЕТО И ОТЛАГАНЕ ВЪВ ВРЕМЕТО НА ПРОБЛЕМА, А СЪЩО ТАКА АКО НЕ ВИДИМ РЕАЛНИ ДЕЙСТВИЯ ПО ПРЕДВИДЕНИЯ ПЛАН ДО ПРОЛЕТТА НА 2019 Г., ЩЕ ПРЕДПРИЕМЕМ ЕФЕКТИВНИ ПРОТЕСТНИ ДЕЙСТВИЯ. 

Николай Тодоров
Мариела Христова














Ние заявяваме твърдата си воля, че ще протестираме твърдо и с всички законови средства дотогава, докато проблемът
 не бъде решен!

25 януари, Троян
От името на протестиращите граждани: 
Николай Тодоров, Мариела Христова

Още по темата:

3 коментара:

Danchevi каза...

Подкрепям декларацията!
Власти, институции и общество, дълго време не намираме смелост да се изправим срещу проблема! Бездействието и безотговорността доведоха до разрастването му, до степен на ЕДИН ОТ НАЙ-СЕРИОЗНИТЕ! Някои сериозни анализатори смятат, че той няма решение. Аз не споделям тяхното мнение.
ТОЛЕРАНТНОСТТА И ТЪРПИМОСТТА са полезни ценности в демократичното общество, НО САМО АКО СА ЯСНО ОПРЕДЕЛЕНИ ТЕХНИТЕ ГРАНИЦИ!
КОИ са границите на ТОЛЕРАНТНОСТТА?
В медицината, ТОЛЕРАНТНОСТ без ГРАНИЦИ означава СМЪРТ!

Мариян Данчев

genadi каза...

Циганите са роми, ще извикам т.нар. Хелзинкски комитет!

kiril каза...

andrey nickolov не са роми , те са мангали които всички ние работещите ги издържаме и търпим.

Публикуване на коментар

Коментар от FIREFOX не успях да пусна! Използвайте Chrome!Моля, пишете на кирилица и използвайте големи и малки букви! Препинателните знаци също са желателни. Коментарите са разрешени само за потребители с профили в Google от 02.05.2018! Всеки има профил в Гугъл на телефона си - използвайте ги.
(Т21 - Вашият сайт и Вашият форум - мястото, където се чува Вашето мнение!)

 

©2009 Троян 21 - статии | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |