За циганското гето на Балабанския завой по Нова телевизия

* Водещите на „Здравей, България“: „Хората твърдят, че гетото се разширява и обитателите му стават все по-дръзки и нагли“ * Съветникът Николай Тодоров: „Това не са постройки, това е някакъв тип неолитно поселище“ * Съкварталка: „През 2017 г. изпратихме една подписка, подписана от 300 души, но дотук никакво действие от Община Троян“
Хубава работа, ама…
"Тормоз от гето в Троян", бе озаглавен репортажът от Троян по Нова телевизия, 14 януари
ЕМБЛЕМАТИЧНОТО троянско циганско гето на т. нар. Балабански завой (завършващо двата съседни квартала „Буковец“ и „Черногор“, по пътя към с. Балабанско), станало неизменна „визитка“ на този район, влезе и в централните медии. От сутрешния блок „Здравей, България“ на Нова телевизия бяха командировали репортера Мартин Георгиев, който се срещна с потърпевши граждани и представители на институциите на фона на живописната гледка от гетото (14 януари, понеделник). А водещите в студиото Виктор Николаев и Аделина Радева анонсираха репортажа на живо така: „След случилото се във Войводиново има протестиращи срещу незаконните ромски постройки и в Троян. Там има 200 жители, които искат премахването на ромското гето (на Балабанския завой). Хората твърдят, че то се разширява и обитателите му стават все по-дръзки и нагли“.

Николай Тодоров: "40 години страдание на всички хора от квартала"
НАЙ-НАПРЕД думата взе общинският съветник и бивш председател на местния парламент в Троян Николай Тодоров, който явно бе говорител на гражданското недоволство. „Това не са постройки, това е някакъв тип неолитно поселище. Което съществува над 40 години – 40 години безвластие, протести, сигнали, 40 години страдание на всички хора от квартала“, очерта проблема г-н Тодоров. Като добави, че в гетото живеят около 50-60 човека, но преди избори се увеличават и че „съвместно живеят животни и хора, както искате го разбирайте“.

Съкварталка: "Боклукът се вади от контейнерите, горят се жици, чалга, някаква грозна картинка"
ДУМАТА бе дадена и на млада дама от съкварталците: „Боклукът се вади от контейнерите постоянно, горят се жици, чалга, някаква грозна картинка. През 2017 г. изпратихме една подписка, подписана от 300 души, но дотук никакво действие от Община Троян. Някаква проверка направиха, но никакви конкретни действия. Обърнахме се и към областния управител в Ловеч, откъдето дори отговор не получихме“.

Румен Варчев: „Общината постоянно търси най-правилното решение на въпроса"
СЛЕД ТОВА дойде ред на представителите на властта. Румен Варчев, главен експерт по сигурността в общинската администрация, призна, че „действително на територията на град Троян съществува проблем с незаконните постройки на ромите“. Но поясни: „Общината постоянно търси най-правилното решение на въпроса. В тази връзка миналата година проведохме среща с всички представители на гетата, обитавани от роми. На прословутия Балабански завой се извършват проверки най-малко четири пъти в годината, съвместно с РУ на МВР – Троян, и никога не са установявани лица, които да не са адресно регистрирани. Обитава се от трима братя с децата и домочадията им – около 35 до 38 човека“.

Инж. Николай Хитров: "Целта е всички да започнат да строят законно"
ДОПЪЛНИ го инж. Николай Хитров, началник отдел „ТСУ, кадастър и регулация“ в Община Троян: „Още от миналата година е разработен технически план, който е приведен в действие конкретно по този казус. След като премахнахме стопанските постройки и освободихме (завзетите) частни имоти, целта, която си поставихме по втората част от плана, е да принудим хората, живеещи в тези незаконни постройки, да закупят имотите – така както прави всеки един от нас, да проектират и да изградят жилища“. Подчертан бе и първият успех в борбата с гетото на Балабанския завой: „Постигнахме голям успех и вече е налице първият инвестиционен проект от човек от гетото (който иска да строи законно). Целта е всички да започнат да строят законно, да си закупят земята, а не някой да им я подарява“.

Бойко Пъдарски: "Не е вярно, че няма отговор от Областната управа"
ПО-НАТАТЪК становището и действията на Областната управа разясни зам.-областният управител троянец Бойко Пъдарски, който бе категоричен, че това, което е в техните правомощия, е свършено и топката е в полето на общинските власти и кмета. „Не е вярно – заяви г-н Пъдарски, – че няма отговор от Областната управа. Проверката беше предизвикана със заповед на областния управител. Това, което можеше да направи областният управител, го е направил – заповед за съвместна проверка на всички институции, след което е поискано писмено становище от всяка една институция какво ще предприеме съгласно законовите си правомощия. Но да сме наясно – Законът за устройство на територията дава правомощия единствено на кмета на общината да се разпорежда с незаконните строежи“.

***

КАКВО в крайна сметка се случи? Важното е, че национална медия даде гласност на един доста тегав десетилетен троянски проблем, който тъй и не намира решение. Което е добре и вероятно ще даде някакъв тласък на решаването му, още повече в настоящия контекст (напрежението около случилото се в с. Войводиново, добило национални измерения и наближаващите местни избори). Но проблемът с гетото на Балабанския завой не е целият проблем, дори не е най-същественият по темата, а само малка част от проблема – защото незаконните цигански обиталища/гета в Троян и Троянско не са едно и две и истинското решение не става „на парче“, би трябвало да обхване всички тях. Специално искаме да обърнем внимание на може би най-скорошното, но най-голямото и най-бързо разрастващо циганско гето в града – след завоя за с. Белиш (между производствените бази на фирмите „Ослар“ и „Елпром Троян“). Решаването задължително минава и през отговор на един тежък въпрос – как така на незаконни постройки са открити партиди за ток и вода и защо подобни постройки не се разрушават, както повелява законът; и не е ли това несъобразяване със закона/беззаконие (тук визираме власт и институции) съществен стимул за разрастване на гетата и изобщо на циганското беззаконие?!

Т21

Още по темата:

2 коментара:

Unknown каза...

И на дапа има две неолитни постройки с 10тина обитаващи мургавели ама никой не говори за тях...

АНН каза...
Този коментар бе премахнат от автора.

Публикуване на коментар

Коментар от FIREFOX не успях да пусна! Използвайте Chrome!Моля, пишете на кирилица и използвайте големи и малки букви! Препинателните знаци също са желателни. Коментарите са разрешени само за потребители с профили в Google от 02.05.2018! Всеки има профил в Гугъл на телефона си - използвайте ги.
(Т21 - Вашият сайт и Вашият форум - мястото, където се чува Вашето мнение!)

 

©2009 Троян 21 - статии | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |