Пиронков получи отговор от властта

* От Президенството и Министерския съвет препратиха троянското писмо до МТСП, настояха за отговор по същество и уведомиха автора * Г-н Пиронков не бе удовлетворен, последва ново писмо

Стефан Пиронков
Тема с продължение

В КРАЯ на миналата година публикувахме писмото на съгражданина ни Стефан Пиронков – дългогодишен счетоводител и главен счетоводител в няколко троянски предприятия, работил и в Русия и Либия, сега пенсионер, – озаглавено „Увеличението на пенсиите с 5,7% е несправедливо“. И адресирано и изпратено десетина дни по-рано до най-високите етажи на властта – президента на Република България и Министерския съвет (МС). Г-н Пиронков призоваваше управляващите да внесат социална справедливост с промяна на подхода при увеличение на пенсиите – т. е. не с един и същ процент за всички, малки и големи, което разтваря допълнително ножицата на социалното разделение и задълбочава неправдата. А с еднаква (абсолютна) сума за всички пенсии, малки, големи и най-големи. Съгражданинът ни подчертаваше и друг съществен момент – че увеличението на пенсиите се прави основно поради инфлацията, а тя (инфлацията) засяга най-силно хората с най-малките пенсии и процентното увеличение, а не с еднаква сума за всички, допълнително ги ощетява.

Отговорът от Президенството
Отговорът от Министерския съвет
КАКВО последва? На 3 януари от директора на президентската канцелария Мая Славчева се получил отговор, препращащ писмото на съгражданина ни към Министерството на труда и социалната политика (МТСП). Поставеният въпрос от г-н Пиронков е определен като „принципен въпрос от пенсионен характер“. „Моля да вземете отношение по изложеното (поставения въпрос и направеното предложение в тази насока), като за Вашето становище уведомите подателя, с копие до администрацията на президента“, настояват от президентската канцелария. По-рано, на 21 декември, г-н Пиронков получава и отговор от Министерския съвет, подписан от началник отдел „Приемна“ Соня Божикова. От МС също насочват сигнала на троянеца към МТСП и уведомяват автора за това си действие.

НА 10 ЯНУАРИ 2019 г. Стефан Пиронков получава и отговор по същество от МТСП, подписано от Калина Петкова, директор на дирекция ТПООУТ в министерството. Там се казва, че „при определяне размера на всяка една пенсия за осигурителен стаж и възраст, отпусната до 31 декември 2018 г., оказват влияние редица показатели“. Сред споменатите показатели са: избраните от съответното лице 3 последователни години от последните 15 години осигурителен стаж (до 1 януари 1997 г.) и продължителността на периода след тази дата; размерът на осигурителния доход, върху който са внасяни осигуровки и е изчислен индивидуален коефициент; продължителността на осигурителния стаж; категорията труд; средномесечният осигурителен доход за страната за предходната година на отпускане на пенсията. Като никъде не се споменава ролята на инфлацията, което е съществен момент в питането.

Отговорът по същество от Министерството на труда и социалната политика
РАЗБИРА СЕ, отговорът не удовлетворява г-н Пиронков и той пише ново писмо, адресирано до МТСП. Писмото, което съдържа и конкретно предложение за решаване на проблема, бе изпратено и до Т21, публикуваме го отделно.

Т21


Възможно е, разбира се!

* „Сборът от всички пенсии в България се умножава по 5,7% и полученото произведение се разпределя на всички пенсионери по равно“

До: Министерството на труда и социалната политика
Копие: вестник „Троян 21“

Г-Н МИНИСТЪР, в отговор на моето (предишно) писмо Вашата служителка Калина Петкова ми обяснява как се определят пенсиите. В писмото си след обяснение на методиките, по които се определят пенсиите, бях посочил и други, на които не е обърнато внимание. Вашата служителка не казва и дума за инфлацията и какво общо има тя с участието на осигурените лица в общественото осигуряване и с размера на пенсиите.

ЗАТОВА ще си позволя да се обърна към г-жа Петкова и да й обясня малко за инфлацията. Инфлацията е преди всичко дело на управляващите и на министър-председателя, ярък пример в това отношение бе Жан Виденов. Инфлацията намалява покупателната стойност на лева. Актуален пример: един хляб преди неотдавнашното вдигане цената на ток, вода, газ и други основни стоки струваше 0,90-0,95 лв., а сега струва 1,05 лв. Трябва да се знае, че нископлатените пенсионери харчат повече от 70-80% от пенсиите си за храна, а пенсионерите с високи пенсии за същото харчат по 20-30%.

ВЪЗМОЖНО ли е да не се преизчисляват пенсиите по начина, по който предлагате Вие, г-жо Петкова? Възможно е, разбира се! Но понеже не знаете или не искате да знаете, ще Ви кажа как да се преизчислят. Сборът от всички пенсии в България се умножава по 5,7% и полученото произведение се разпределя на всички пенсионери по равно.

18 януари 2019 г.
Стефан Пиронков, Троян


Още по темата: 

0 коментара:

Публикуване на коментар

Коментар от FIREFOX не успях да пусна! Използвайте Chrome!Моля, пишете на кирилица и използвайте големи и малки букви! Препинателните знаци също са желателни. Коментарите са разрешени само за потребители с профили в Google от 02.05.2018! Всеки има профил в Гугъл на телефона си - използвайте ги.
(Т21 - Вашият сайт и Вашият форум - мястото, където се чува Вашето мнение!)

 

©2009 Троян 21 - статии | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |