Пир по време на чума (не по Маркес)

* „Решават новото заседание на Общинския съвет да бъде изчистено от всички маловажни, рутинни, неспешни въпроси и проблеми и те да отпаднат от дневния ред“
Платена публикация

Този материал е на гражданското сдружение „Граждани за Троян“, в момента в регистрация – сдружение на млади хора, троянци и съмишленици, заявили безкомпромисност към грешките на управляващите независимо от политическата им окраска и желание за промяна към по-добро в родния град. От сдружението обявиха, че веднага след юридическата му регистрация ще представят официално целите и задачите си и самите себе си. Редакцията на вестника не се ангажира със заявените позиции. Т21

МАЛЪК планински град управляван за трети пореден път от харесван от гражданите кмет със самомнение, че е и успешен. Епидемия в Континента, в Държавата, в Града - сърцето на Балкана, от непознат вирус. Сградата на Общината. Брифинг (кратка пресконференция) на кризисния щаб с водач харесвания кмет. Участниците в брифинга са в полукръг на задължителните 2 метра разстояние между тях. Водачът на града е  застанал в средата със сериозен вид и поглед едновременно на Наполеон преди битката при Ватерло и майка, току-що нашамарила непослушното си дете. И с глас, опитващ се да докара звученето на Левитан (говорител, обявил на 22 юни 1941 г. нападението над СССР от Хитлер), прави извода, че „Ние, сме кораво племе. В трудни моменти се справяме. Вярвам, че ще се справим и сега“. И още от кмета: „Бизнесът изпитва сериозни затруднения. Ще си призная, че в ежедневието ми е най-трудно да взимам решения, които да намират верния баланс между грижата за здравето на хората и опазването на работните им места. Естествено здравето е безусловен приоритет. Но не спирам да мисля и за това как ще продължим, когато всичко отмине“. И съобщава за забраните които се налагат и жертвите които трябва да се направят и лишенията които трябва да се изтърпят за да се оцелее като общност и като хора. Това се отнася за всички, за абсолютно всички. Защото се нарушава сигурността на бизнеса, работата на администрацията, на институциите, на отделния човек.

ЗА ДА ПРЕМИНАТ през това изпитание всички се съгласяват да се лишат, да се откажат, да пестят. Защото изкуствено и злонамерено създаден или природен, коронавирусът хвърли в смут цялата цивилизация. Агресивното настъпление на микроскопичния злосторник сред хора и народи илюстрира по един безпощаден начин безсилието на човешкия род пред природните стихии. И гражданите от града - сърце на Балкана, подчиняват ежедневието си така, че да победят. Градските им водачи (общинските съветници и кмета) също се вписват в ситуацията. Решават новото заседание на Общинския съвет да бъде изчистено от всички маловажни, рутинни, неспешни въпроси и проблеми и те да отпаднат от дневния ред. Да останат само тези, без които е невъзможно функционирането на институциите и общинската администрация. Или казано простичко, да остане в дневния ред само най-, най-важното.

КМЕТЪТ на общината прави неотложно предложение относно „Определяне на работни заплати на кметове на кметства“: „III. В случаите на реализирани икономии на разходите за персонал по чл. 76 ал. 4 от Закона за държавния бюджет на Републиката  за 2020 г., Общинският съвет  определя размера на допълнителни възнаграждения за постигнати резултати на Кмета на общината, Председателя на Общински съвет и кметове на кметства, равен на средния процент на допълнителните възнаграждения на служителите в администрацията“. И веднага след това група общинските съветници предлагат проект за решение с което да се увеличи и заплатата на Кмета (Председателят на Общински съвет получава 90% от заплатата на кмета на Общината, което означава увеличение и на неговата заплата): „На основание чл. 21, ал. 1, т. 5 от ЗМСМС, Общинският съвет определя основна месечна заплата на кмета на общината , считано от 01.01.2020 г. равна на средна брутна работна заплата на едно лице в общинската администрация със завишение от 3,7 пъти, но не повече от максимално определения размер, съгласно чл. 5, ал. 16  от Постановление № 67/2010 на Министерски съвет“.

ТЕЗИ работници за благото, щастието и сигурността на жителите решават, че кмета  ще  пребори „короната“ в града си само, ако се увеличи заплатата му сега и веднага, защото от количеството й зависи победата. И както всички знаят те (съветниците) са абсолютни безкористни в политическото си поведение. Те не осребряват политическите си подпорки и няма да искат нищо в замяна. И е сигурно, че кметът не е знаел за тяхното предложение. И когато го научи, ще бъде много изненадан. Няма да е съгласен, ще се „дърпа“, ще се противи, но накрая с нежелание ще отстъпи пред съветническата любов и настоятелност.
Всички знаят, че предложението на вносителите е придобило най-висока степен на важност и е оставено в кризисният дневен ред заради преклонението пред организационните и морални устои на кмета и саможертвата му за благото на хората.  Всички знаят, че ако не се увеличи заплатата, обшината ще спре да работи и народонаселението ще се окаже на произвола и в лапите на тази гад COVID-19.

И ЗА ДА се гарантират срещу случайни ситуации и издънки, на Председателски съвет се взима рещение (заради спасението на града - сърце на Балкана) на заседанието да няма изказвания и дебати. Обаче... няколко дена преди датата на общинското събрание Председателят на градските трибуни (трибуните са длъжностни лица, избирани от плебеите, за да защитават правата им) безотговорно отменя провеждането му. Това рязко застрашава победата над непознатата гад COVID-19. Но гражданите на планинския град са кораво племе. В трудни моменти се справят. Със сигурност ще се справят и сега въпреки опасната безотговорност на Председателя.

Илия Симеонов, Сдружение „Граждани за Троян“

П. П. Истината винаги е много по-проста и скучна. Само трябва да си припомним българската поговорка „Риба се лови най-лесно в мътни води“.


Още по темата:

3 коментара:

троянец каза...
Този коментар бе премахнат от автора.
Z@Q каза...

"цялата нация се чуди как ще свърже двата края" гаранция за претворяване на приказката... "седя и мисля, по едно време гледам само седя"!
Ако имах дарбата да пиша, то заглавието на книгата ми щеше да бъде"50 години живот, в не мислещо общество"

Unknown каза...

Г-н Симеонов, поздравления за позицията, изказа и каузата! Според мен, последната е "perduta" в "града - сърце на Балкана", но може пък, ако станем достатъчно много, последното да се промени? Подкрепям гражданската Ви позиция, извън всякакъв политически, социален или личностен контекст. Браво!

Публикуване на коментар

Коментар от FIREFOX не успях да пусна! Използвайте Chrome!Моля, пишете на кирилица и използвайте големи и малки букви! Препинателните знаци също са желателни. Коментарите са разрешени само за потребители с профили в Google от 02.05.2018! Всеки има профил в Гугъл на телефона си - използвайте ги.
(Т21 - Вашият сайт и Вашият форум - мястото, където се чува Вашето мнение!)

 

©2009 Троян 21 - статии | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |