Весели и в боя – не, изобщо не се майтапя!

* Там, където сегашните коронавируси, карантини, блокади, „генералски“ щабове и т. н. изглеждат като детска игра при баба на село през лятната ваканция
Коронавирусът Предизвикано

 
В ТИЯ МРАЧНИ ДНИ една позната ме попита недоумяващо, по-точно – направо си ме нахока, как може да се майтапя и да ми е смешно/весело, когато светът, България, Троян са в голяма мъка и в страшна схватка със заразата. И трябва да съм сериозен, не весел, и аз, и всички! Казах й – точно заради това. И за да не съм голословен, дадох пример, мисля, достатъчно красноречив. Пример, че веселото не е „вредно“, не е безотговорно, нещо повече – то е лек, оръжие срещу злото, начин да се изправим и да не се предаваме.

ЕТО ГО ПРИМЕРЪТ – най-гордият и смел български военен марш „Весели и в боя“. Маршът е троянски, на нашия 34-ти пехотен Троянски полк, написан е при обсадата на Одрин по време на Балканската война от диригента на полковия оркестър кап. Камен Луков (родом от Монтанско); тогава, през Балканската война, маршът е изпълнен за пръв път. Троянският полкови марш е звучал неведнъж и на друго едно място, от което сегашните коронавируси, карантини, блокади, „генералски“ щабове и т. н. изглеждат като детска игра при баба на село през лятната ваканция – Дойранската позиция през Първата световна война. Там, където великият български войник постига една от най-великите си победи (някои историци казват – най-великата) в цялата военна история на България. Там, където смъртта дебне отвсякъде, и това продължава с години. Там, където в окото на бурята са момчетата от 34-ти пехотен Троянски полк; нашите троянски момчета, които имат огромна заслуга за най-великата победа и плащат тежка цена, кървава (виж „Как „Весели и в боя“ ми обясни Дойран“ – бел. авт.).

ТАМ, КЪДЕТО слушат и си тананикат „Весели и в боя“ и побеждават, именно защото са весели и в боя. Има и още нещо – защото на пояса им, до бомбите, виси павурчето с троянска сливова „ваксина“; сигурно тук моята позната пак ще се нацупи и ще ми размаха пръст да не се майтапя. Не, изобщо не се майтапя! (виж „Кратко и величествено“ – бел. авт.)

Генадий Маринов

Още по темата:

0 коментара:

Публикуване на коментар

Коментар от FIREFOX не успях да пусна! Използвайте Chrome!Моля, пишете на кирилица и използвайте големи и малки букви! Препинателните знаци също са желателни. Коментарите са разрешени само за потребители с профили в Google от 02.05.2018! Всеки има профил в Гугъл на телефона си - използвайте ги.
(Т21 - Вашият сайт и Вашият форум - мястото, където се чува Вашето мнение!)

 

©2009 Троян 21 - статии | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |