И в Троян – случай на заразен с коронавирус

* Млад троянец е дал положителна проба, бил ски учител в Банско
 * Контактните ни съграждани са установени и карантинирани * Шестима троянци са арестувани, повдигнати са им обвинения * Д-р Дудевска: „Да, на война сме, с невидим враг
Коронавирусът Актуализиран
В ТРОЯН има случай на заразен с коронавирус – това научихме от наши източници, информацията е точна и малко по-късно бе обявена на започналия в 10:00 ч. брифинг на кмета Донка Михайлова и ръководения от нея Временен оперативен щаб. Г-жа Михайлова не отрече новината, но от РЗИ - Ловеч отказаха да коментират (?!).

ЗАРАЗЕНИЯТ е млад наш съгражданин, троянец, който е бил ски учител в Банско за сезона (който приключи предварително, заради огнището на зараза в курорта) и вероятно оттам е прихванал заразата. Когато се прибрал в Троян и усетил симптомите, потърсил помощ и пробата му за коронавирус се оказала положителна (малко по-късно младият мъж обяви информацията в профила си във фейсбук, предупреди роднини и приятели, които са имали контакти с него в последните дни, че е заразен, изрази съжаление и ги посъветва да направят консултация с личния си лекар; от нас – поздравления за доблестта, коректността и куража на този наш съгражданин, така се прави – бел. ред).

Момент от брифинка, говори Донка Михайлова
ЕТО ГОРЕЩАТА информация от кмета Михайлова, минути след приключване на брифинга на щаба: „Има регистриран троянец с COVID 19. Стана както не сме го очаквали – млад троянец, работещ другаде в страната. Контактните ни съграждани са установени и карантинирани. Оперативният щаб, който приключи брифинга си току-що, реши да наложи строги мерки. Какво ще се случи от тук нататък зависи от нас. Ние, троянци, сме кораво племе. В трудни моменти се справяме. Вярвам, че ще се справим и сега“.

Гл. инсп. Радостина Петкова: „Много хора не спазват карантината“
ЗАРАЗЕНИЯТ млад мъж от Троян в момента е в ловешкото инфекциозно отделение, всички, роднини и други, били в досег със заразения, са поставени под карантина, обяви на брифинга троянският полицейски шеф гл. инсп. Радостина Петкова; като добави, че по-подробна информация ще бъде подадена от Областния кризисен щаб. „Много хора не спазват карантината – каза още гл. инсп. Петкова, – вчера, 16 март, установихме шест (6) такива лица в Троян. Те бяха дадени на прокуратурата, образувано им е досъдебно производство, арестувани са и им е повдигнато обвинение. Мерките са много сериозни за всички, които не спазват карантината. Апелирам към близките на карантинираните също да си стоят по домовете!“.

Д-р Цветомила Дудевска, вляво:„На война ли сме?“ – да, на война сме, с невидим враг“
„В КРИЗА сме, уважаеми съграждани! Първият случай на троянец с COVID 19 вече е установен, установени са и неговите контакти. Надявам се всички (в Троян) вече да осъзнават сериозността на положението. Един журналист зададе въпроса „На война ли сме?“ – да, на война сме, с невидим враг. Това е изключително сериозно!“, заяви д-р Цветомила Дудевска, управител на Белодробната болница, председател на Комисията по здравеопазване и социална политика в местния парламент и член на щаба. Уважаваната лекарка подчерта, че изцяло се присъединява към апела на кмета и моли всички, които са били в контакт с пътували по какъвто и да е повод в чужбина (завърнали се студенти, тираджии и други), да си останат вкъщи; другата й молба бе всички граждани с остри респираторни заболявания, напомнящи им COVID 19, най-напред да се обръщат по телефона към личните си лекари и чак тогава, ако случаите наистина са спешни, да се пренасочват към болницата. Д-р Дудевска напомни също, че карантинният срок вече е 20 дни (а не както бе досега само 14 дни – бел. ред.).

ИНФОРМАЦИЯ по случая със заразения с COVID 19 наш съгражданин по-късно получихме и от Областния кризисен щаб в Ловеч. Здравословното състояние на младия мъж, работил като ски учител в Банско, се влошава на 10 март, за пръв път е прегледан на 14 март в Разлог, където му е направена рентгенова снимка и диагнозата е „вирусна пневмония“. На 15 март, неделя, се прибира в Троян, като единствените му контакти тук са със семейството; веднага си прави преглед в неотложния кабинет на МБАЛ - Троян и след консултация с инфекционист същия ден е приет в инфекциозното отделение на Ловешката болница (МБАЛ - Ловеч). Установени са контакти на болния с 6 човека в семейството, други 8 души – две приятелски семейства, гостували му в Банско на 12-13 март; плюс други двама – служителка на бензиностанция в Троян и лекарят, осъществил прегледа в неотложния кабинет в Троян. В момента (17 март, следобед) пациентът е в задоволително състояние – с двустранна пневмония, но се чувства добре и не се налага апаратна вентилация

Т21

Видеозапис от брифинга на Временния оперативен щаб, 
Троян, 17 март, вторник, 10:00 ч.



Още по темата:

15 коментара:

Anna42 каза...

Според Донка Михайлова, вие, троянци, сте кораво племе. Вирусът не се интересува от това. При условие, че в Троян вече има установен болен от COVID-19, не смятате ли че РЗИ трябва да обозначи по някакъв начин домовете на контактните лица? Доколкото знам, във Варна и Бургас са постъпили точно така.

todor каза...

Пълна ЛЪЖА

Tsarovski каза...

Скъпа Анна42 , тези твоя идеи са използвани преди 70-80 г. Тогава се е обозначавало , че тук живее евреин , фашист , кулак . Това на никого не е помогнало. Сега е 2020 година. Прочетете конституцията и тогава давайте такива съвети . Ако питате медицинската сестра , която заплашваше парламента , сигурно ще ви преложи още по радикални идеи за борба с коронавируса.

Pepi каза...

"Млад троянец"...няма ли име този човек?

Anton каза...

Има име. Един приятел е . Истина е. Не се е крил. И колко ски учители троянци има в Банско?! Ще разберете кой е. Троян е малък град.

Anna42 каза...

Г-н, Tsarovski, а Вие съгласен ли сте да живеете в жилищна сграда, където има човек под карантина и същият този човек свободно се разхожда, вземе че си издуха носа с ръчичка, защото не знае за какво служи носната кърпа. После със същата тази ръчичка хване дръжката на входната врата, след това си включи стълбищното осветление, а Вие 10 минути след него повторите същата процедура. По този начин не излагате ли Вашето здраве и това на близките Ви на риск? Според същата тази конституция е въведено и извънредното положение. Аман от демократи!

Unknown каза...

Хорa щом имa един ,aко е вярно рaзбирa се той преди дa усети симптомите е общувaл с половинaтa грaд.Този вирус имa инкубaционен период от2до 10денa.Помислете aко е вярно зa кaкво стaвa нa въпрос?!?!

Unknown каза...

Хорa щом имa един ,aко е вярно рaзбирa се той преди дa усети симптомите е общувaл с половинaтa грaд.Този вирус имa инкубaционен период от2до 10денa.Помислете aко е вярно зa кaкво стaвa нa въпрос?!?!

Tsarovski каза...

Уважаема Анна , извънредното положение е временно ограничаване на упражняването на отделни права на гражданите съгласно чл. 57, ал. 3. Основните права, предвидени в чл. чл. 28, 29, 31, ал. 1, 2 и 3, чл. 32, ал. 1 и чл. 37, не могат да бъдат ограничавани. Поставянето и контролирането на ЧОВЕК под карантина е уредено със закон. Наказанията за неспазване не са малки. Вие , ако не познавате вашите съседи и си нямате доверие , не е проблем на общината и държавата.Проблем е създаването и разпространението на фалшива информация.Може би ще се извините за манипулацията ? Може би искате да се отвори лагера в Белене ? Вероятно от Вас би станало добър диктатор . Бих Ви препоръчал да си купите имение на отдалечено място , където никой няма да Ви пречи. Може в България , Русия или Америка ако желаете. Решението е Ваше.

Троенец каза...

Знаят се идиотите,нарушители ще им бръкнете ли ...в джоба???

Anna42 каза...

Г-н Tsarovski, объркан човек сте Вие. Цитирате конституцията, но не я четете (чл. 37, ал. 2). Става въпрос за свободите и правата на други граждани. Не разбрах на кого трябва да се извиня. И за фалшивата информация не разбрах. Вие ако нямате работа и следите съседите си, аз имам други много по-важни дела. И най-малко Вие сте човека, който ще ми казва къде и как да живея. Не ме познавате, за да знаете от мен добър диктатор ли ще излезе или не. Объркан човек сте Вие. Не Ви познавам, за което не съжалявам. Но от бъртвежите Ви си правя извода, че или детската Ви мечта е била да станете юрист, или сте нереализирал се политик. До тук - с дървени философи не споря! Лек ден!

NIK каза...
Този коментар бе премахнат от автора.
NIK каза...

До Tsarovski
Отиди да се прегледаш при психиатър , не си добре. Има ИЗ фейса един болен мозък като теб който се заяжда с хората и обикаля с едно ударено Пежо и води статистика кой работи и кой не. А може да си един човек, едва ли има толкова много луди в града ни.

r3d33ms каза...

Не си губете времето да се разправяте с дебили ... все едно да пикаеш срещу вятъра!

Tsarovski каза...

Драга Ана , виж чл. 57, ал. 3. а не ми пиши за
какво си нещо което не знаеш.

Публикуване на коментар

Коментар от FIREFOX не успях да пусна! Използвайте Chrome!Моля, пишете на кирилица и използвайте големи и малки букви! Препинателните знаци също са желателни. Коментарите са разрешени само за потребители с профили в Google от 02.05.2018! Всеки има профил в Гугъл на телефона си - използвайте ги.
(Т21 - Вашият сайт и Вашият форум - мястото, където се чува Вашето мнение!)

 

©2009 Троян 21 - статии | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |