Европа по време на коронавирус

* „След време в учебниците по европейска история ще пише за нашата карантина, само че в тези учебници няма да има картини на мор, а най-вероятно снимка на гражданин с количка от супермаркет,
 пълна с тоалетна хартия“
От вкъщи
Рада Ганкова
Рада Ганкова е наша съгражданка, троянка, и от години живее в Брюксел, преводач в Европейския парламент, преподавател. Приятел е на „Троян21“ и ни праща карантинни поздрави от столицата на Европа. Заедно с писания специално за вестника ни материал по горещата тема. Т21

НА 13 МАРТ, ден петък, 2020 година Европа започна нова глава от съвременната  си история и първата и последната дума в тази глава е „коронавирус“.

Актуална гледка от брюкселски магазин – спагетите са изчезнали
КАКВО има между първата и последната дума на тази глава всички знаем. Почти едновременно европейските страни взеха мерки и наложиха извънредно положение, ограничиха пътуванията, отмениха се всички обществени събирания, и затвориха училища и заведения. Похвално, бих казала, че поне един път действаха в унисон и нямаше разнобой в решенията и мерките на европейските правителствата. Страх лозе пази, както е казал народът. Останалото го видяхме и преживяхме. Изпразнени рафтове и опустошени супермаркети, запаси от тоалетна хартия и спагети, дълги часове във фейсбук и пред телевизора. Разбрахме също, че хигиените навици на европейците са незадоволителни и че миенето на ръце е по-скоро изключение, отколкото правило.

Сапунът също го няма по рафтовете
РЕАКЦИИТЕ на хората са в двата полюса – от паника и страх до другата крайност, безхаберие и безотговорно отношение към взетите мерки и епидемията. Второто особено важи за младите хора, които не искат да си седят вкъщи под карантина и да спазват правила, нито пък се замислят, че пренасят заразата на бабите и дядовците си. Това така нареченото „дигитално поколение“ или поколението Z има свой цвят – жълтото. Е, който е измислил това да е цветът на сегашните млади, явно е бил пророк. Сещате ли се какво е символизирал този цвят? В миналото жълтият флаг се е използвал да обозначи карантина и се е слага по пристанища и кораби, където върлува епидемия. Ирония на съдбата или случайност!?

Намигване от Брюксел – и паметниците спазват противоепидемичните мерки
ИНАЧЕ едва ли сме си представяли, че ще живеем като в някои книги и филми от жанра научна фантастика. И изобщо, когато не е комична, картината е апокалиптична.

ТУК ЩЕ цитирам една видеоигра, която сигурно е позната на геймърите и която се развива на фона на всичко това, което преживяваме – паника, епидемия, свръхпотребление, битка (в нашия случай в супермаркетите). Играта се казва „Дивизията“ (The Division на английски.) Сюжетът е като на всяка видеоигра – простичък. Някой се бори срещу някой друг или срещу нещо, но по-интересен е поводът за битката в този случай. По време на Черен петък, ден за френетично пазаруване във Вашингтон и Ню Йорк, пламва зараза от опасен вирус, наречен „доларов вирус“, който се разпространява чрез банкнотите по хората и се превръща в епидемия. Светът изпадна в хаос и цели градове са поставени под карантина. Тълкованията оставям на вас.

Агенция „Галъп“, 2015 г., резултати от общоевропейско проучване, поставеният въпрос е „Миете ли си ръцете със сапун и вода след ходене до тоалетна?“, отговорите са любопитни, България със своите 72% стои сравнително добре
ТОЧНО както сега учим за чумата през Средновековието, за епидемиите от холера, за испанския грип през 1919 г., след време в учебниците по европейска история ще пише за нашата карантина, само че в тези учебници няма да има картини на мор, а най-вероятно снимка на гражданин с количка от супермаркет, пълна с тоалетна хартия.

14 март 2020 г., Брюксел
Рада Ганкова
Снимки: авторката

П. С. По фейсбук препоръка на редактора на „Троян 21“ започнах да препрочитам „Декамерон“ – вечния разказ за това как хората са се утешавали по време на чума. Моята рецепта за оцеляване по време на епидемия е библиотерапията.
 

Още от същия автор:

1 Коментара:

r3d33ms каза...
Този коментар бе премахнат от автора.

Публикуване на коментар

Коментар от FIREFOX не успях да пусна! Използвайте Chrome!Моля, пишете на кирилица и използвайте големи и малки букви! Препинателните знаци също са желателни. Коментарите са разрешени само за потребители с профили в Google от 02.05.2018! Всеки има профил в Гугъл на телефона си - използвайте ги.
(Т21 - Вашият сайт и Вашият форум - мястото, където се чува Вашето мнение!)

 

©2009 Троян 21 - статии | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |