Министър Ананиев ревизира собствената си заповед, магазините ще работят

* Затварят само големите търговски центрове тип МОЛ, на всички останали им се размина и „ще продължават да функционират по досегашния ред при строго спазване на 
санитарно-хигиенните изисквания“

министър Кирил Ананиев
Хубава работа, ама...

НЯКОЛКО часа след като издаде заповедта си (РД-01-124/13.03.2020 г.) с драстичните противоепидемични мерки от италиански тип във връзка с обявеното на 13 март от Народното събрание извънредно положение в страната и препоръките на Националния оперативен щаб, здравният министър Кирил Ананиев я ревизира.

ПРОМЯНАТА е в текста на първата точка от заповедта, която гласеше: „1. Преустановяват се посещенията в увеселителни и игрални зали, дискотеки, барове, търговски обекти и центрове, заведения за обществено хранене, с изключение на магазините за хранителни стоки, аптеките и дрогериите“. След ревизията въпросната първа точка доби следния детайлизиран и не така драстичен вид: „1. Преустановяват се посещенията в увеселителни и игрални зали, дискотеки, барове, ресторанти, заведения за бързо обслужване, питейни заведения, кафе сладкарници и големи търговски центрове тип МОЛ, с изключение на банковите и застрахователните офиси, хранителните магазини и аптеките в тях. На ресторанти и заведенията за бързо обслужване се разрешават доставки на адрес при строго спазване на санитарно-хигиенните изисквания. Всички търговски дейности, неупоменати по-горе, продължават да функционират по досегашния ред при строго спазване на санитарно-хигиенните изисквания“.

Ревизираната заповед на министър Ананиев
РАЗЛИКАТА е, че при първия вариант се забраняваше работата на абсолютно всички търговски обекти без „магазините за хранителни стоки, аптеките и дрогериите“. А в актуализирания нов вариант се затварят „само големи(те) търговски центрове тип МОЛ“ (без намиращите се в тях банкови офиси, хранителни магазини и аптеки). С други думи – всички магазини, различни от МОЛ-овете, могат да продължат да работят; остави се вратичка и за заведенията за обществено хранене, които, без да приемат посетители, могат да работят и извършват доставки по домовете. Обявеният срок на противоепидемичните мерки в министерската заповед е 13-29 март.

В МИНИСТЕРСКАТА ревизия на собствената заповед има логика и със сигурност ще бъде приветствана от малките, средни и по-големи собственици на обекти в търговския сектор, както и от потребителите. Но без отговор остава въпросът как така днес въпросната забранителна мярка бе наложителна, а няколко часа по-късно отпадна като ненужна?! И дали няма да последват и други подобни ревизии или казано по-директно – побългарявания, на противоепидемичните мерки, които кой знае докъде ще (ни) доведат?!

Т21

0 коментара:

Публикуване на коментар

Коментар от FIREFOX не успях да пусна! Използвайте Chrome!Моля, пишете на кирилица и използвайте големи и малки букви! Препинателните знаци също са желателни. Коментарите са разрешени само за потребители с профили в Google от 02.05.2018! Всеки има профил в Гугъл на телефона си - използвайте ги.
(Т21 - Вашият сайт и Вашият форум - мястото, където се чува Вашето мнение!)

 

©2009 Троян 21 - статии | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |