Грипна ваканция цяла седмица, на училище – от сряда

* Мярката е за всички училища на територията на община Троян, детските градини ще работят при засилен контрол

Внимание! Актуализиран

ОТ 5 МАРТ (четвъртък) до 10 март (вторник) включително всички училища на територията на община Троян прекратяват занятия заради обявената грипна ваканция от Областната комисия за борба с грипа и острите респираторни заболявания. Училищата ще отворят врати на 11 март (сряда). Детските градини в общината ще работят, но при засилен контрол; като препоръката на Регионалната здравна инспекция (РЗИ) е „медицинските специалисти в детските заведения, с помощта на възпитателите, да провеждат засилен филтър, откритите болни деца да се връщат по домовете, а заболелите лица от персонала на детските заведения да не се допускат на работа“ и да се засили дезинфекционния режим.

„НА ВСИЧКИ ученици, които прегряха телефона ми и задръстиха месинджъра ми, препоръчвам да не се разстройват особено“, бе шеговитият коментар на кмета Донка Михайлова във фейсбук. Но с напълно сериозното предупреждение в добавка: „Нали разбрахте – целта е ограничаване на контактите!“; т. е. по време на грипната ваканция е добре да се избягват масови ученически събирания, което е и смисълът на цялото „упражнение“. От здравната инспекция пък напомнят, че по време на епидемиологичната обстановка медицинското обслужване на болните от грип трябва да се извършва по домовете, съветът към гражданите с оплаквания е да не предприемат самолечение и непременно да се обръщат към личния си лекар.

***

ОБЩИНА ТРОЯН е изпратила до всички учебни заведения на територията на общината препоръки за предприемане на превантивни мерки за опазване здравето на учениците. Сред препоръчаните мерки, съобразени и с писмо на министъра на образованието и науката, са:
1. Стриктно спазване на пропускателния режим за ограничаване достъпа на външни лица;
2. Ограничаване организирането на публични масови мероприятия и събития в учебните заведения, както и извеждането на деца и ученици на места със струпване на много хора;
3. Създаване на организация за регулярно почистване на помещения, класни стаи, коридори и санитарни възли с препарати на спиртна основа;
4. Контрол за наличието на дезинфектанти в санитарните възли за деца и ученици и ежедневно напомняне на правилата за спазване на лична хигиена.
СЪС ЗАПОВЕД на кмета бе сформиран и Временен оперативен щаб за превенция и оценка на риска от новия коронавирус (COVID-19), в който се включиха и директорите на двете троянски болници – д-р Цветомила Дудевска (Белодробната болница) и д-р Пенко Бамбов (МБАЛ - Троян). Сред задачите на щаба е ефективната организация за връзка и сътрудничество между компетентните ведомства за недопускане и/или ограничаване на разпространението на вируса на територията на общината.

Т21

0 коментара:

Публикуване на коментар

Коментар от FIREFOX не успях да пусна! Използвайте Chrome!Моля, пишете на кирилица и използвайте големи и малки букви! Препинателните знаци също са желателни. Коментарите са разрешени само за потребители с профили в Google от 02.05.2018! Всеки има профил в Гугъл на телефона си - използвайте ги.
(Т21 - Вашият сайт и Вашият форум - мястото, където се чува Вашето мнение!)

 

©2009 Троян 21 - статии | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |