За Троян и неговите писатели

* „Така, 77 години по-късно, с ново осъвременено издание на антологията „Писатели от Троян“ се добавя още едно малко зрънце към литературната история на града (ни)“ * Представянето на книгата – на 1 август, четвъртък, 17:30 ч., ИКЦ
Предпремиерно
Рада Ганкова
Съгражданката ни Рада Ганкова, която в повечето време живее в Западна Европа, е завършила троянското СУ „Св. Климент Охридски”, а след това Великотърновския университет. Специализирала е в Мадрид, Сантяго де Компостела, Лондон, Толедо, Белфаст и др. Работи като преводач в институциите на Европейския съюз в Брюксел. Владее испански, английски, френски и португалски език. Страстен читател и любител  литератор. Този й текст е за книжката на троянеца Георги Стоев „Писатели от Троян“ , издадена през 40-те години миналия век, а сега (2019 г.) преиздадена от дъщеря му Станислава Г. Стоева в партньорство с Община Троян и с предстояща премиера на 1 август, четвъртък, в Информационно-културния център в Троян.

1942 ГОДИНА. Едни 22-годишен троянец се завръща в родния град след странство и започва работа като счетоводител. Наред с това се занимава с читалищна дейност и пее в местния хор. Будният му дух и желанието да отрази културния принос на нашия град към българската литература го подтикват да състави книжка с българските творци, родени в Троян и свързани с града ни и така да се отбележи 50-годишнината от основаването на троянското читалище. Това е Георги Стоев.

ТАЗИ АНТОЛОГИЯ е малка, но с културно-историческа и сантиментална стойност. Културно-историческа, защото съдържа биографична справка за всеки автор и избрани едно или две произведения. По професия те са учители, лекари, адвокати, учени и културни дейци, а тяхното творчество включва различни жанрове - поезия, белетристика, драматургия и трудове по икономика, медицина, краезнание и история. Родени са в период от около 50 години след Освобождениета и повечето са учили в Западна Eвропа. 23-ма будни тронянски мъже и една жена от първото поколение свободни граждани или както казва д-р Найден Шейтанов в своите халюцинации за миналото на България „Аз и съвремениците ми не помним да сме били под никакво робство - било турско или византийско“. Една единствена дама присъства в тази компания - Екатерина Ненчена, от първите представителки на нашата женска лирика, работила в списание „Мисъл“ със Славейкови и Яворов и сравнявана с Хайне. Другите автори са талантливи наши съграждани, известни на всички, като социологът Иван Хаджийски, поетът Лалю Маринов-Ламар, писателят Димитър Гимиджийски и още. Те, както се мотивира самият Георги Стоев, заслужават да бъдат помнени, защото допринасят „за издигане на общия духовен уровен на страната ни“.

А САНТИМИМЕНТАЛНАТА стойност на книжката е усетена първо от дъщерята на Георги Стоев – Станислава Г. Стоева, която в един горещ, леко морен юлски  следобед преди около две години пресича троянския площад и влиза в Общината, за да помоли за съдействие книжката да бъде пренаписана на съвременна правописна норма и преизнадена. Така, 77 години по-късно, с ново осъвременено издание на антологията „Писатели от Троян“ се добавя още едно малко зрънце към литературната история на града и към миналогодишните чествания по повод градската 150-годишнина на Троян.

26 юли 2019 г., Троян
Рада Ганкова

Покана   

Станислава Г. Стоева
Скъпи приятели, 
съграждани и гости на Троян,

ЗА МЕН е чест да Ви поканя на представянето на книгата антология „Писатели от Троян“ на баща ми Георги Стоев, преиздадена с любезното съдействие на Община Троян – на 1 август 2019 г., четвъртък, от 17:30 ч. в Информационно-културния център на град Троян!

ПРЕДИ 4 години преоткрих културно-историческата ценност на тази книга във включените от баща ми кратки биографични бележки за 23-мата наши съграждани, „боравели с перото в областта на литературата и науката“. Впечатли ме фактът, че половината от тях са учили и специализирали в Западна Европа и след това са се завърнали, за да допринесат „за издигане на общия духовен уровен на страната ни“. Като по този начин спомагат за укрепване на нашата национална идентичност и самочувствие. Това са и моите мотиви за преиздаване на тази антология, същите като на баща ми през 1942 г., тяхната давност е валидна и днес - 2019 г.

ПРЕКЛАНЯМ се пред авторите, представени в книгата, автори от Троян и околните села, живели и творили в края на 19-ти и началото на 20-ти век, които не са се срамували от произхода си и са прегърнали науката и изкуството за по-велики цели - тези „троянски писатели са обогатили съкровищницата на българската мисъл“.

ПРОЕКТЪТ е общ, не е индивидуален, тъй като е създаден да ни напомня за нашата собствена стойност. Затова най-сърдечно благодаря на зам.-кмета по образование и култура в Община Троян Розалина Русенова, която от сърце прегърна идеята ми преди 2 години. Отправям голяма благодарност и на кмета Донка Михайлова, подкрепила предложението, както и на Ангелина Иванова, реализирала идеята на хартия в съвременен български правопис. Добре сте дошли – четвъртък, ИКЦ, 17:30 ч.!

Станислава Г. Стоева

0 коментара:

Публикуване на коментар

Коментар от FIREFOX не успях да пусна! Използвайте Chrome!Моля, пишете на кирилица и използвайте големи и малки букви! Препинателните знаци също са желателни. Коментарите са разрешени само за потребители с профили в Google от 02.05.2018! Всеки има профил в Гугъл на телефона си - използвайте ги.
(Т21 - Вашият сайт и Вашият форум - мястото, където се чува Вашето мнение!)

 

©2009 Троян 21 - статии | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |