Лошото дойде – трябва да се изколят всички домашни прасета в Троянско

* Мярката е само за животните, отглеждани в обекти тип „заден двор“, за двете промишлени свинеферми в района не важи * Срокът е до 31 юли, но ще има толеранс от няколко дни, месото ще може да се използва  * Акцията е превантивна, засега африканска чума по свинете (АЧС) при нас не е открита * Премиерът Борисов обяви – удължават срока със седмица; държавата дава по 300 лв. обезщетение на двор
АЧС Актуализиран
ЕДНА спешна заповед на министъра на земеделието, храните и горите Десислава Танева от понеделник, 29 юли, адресирана до областния управител на област Ловеч Ваня Събчева и свързаната с нея заповед на г-жа Събчева от днес, 31 юли, насочена към общините в областта, всяха смут (и) в Троян.

Министерската заповед от 29 юли 2019 г.
Заповедта на областния управител от 31 юли 2019 г.
МИНИСТЕРСКАТА депеша, която е абсолютно категорична и безалтернативна, е свързана с пълзящата зараза от т. нар. Африканска чума по свинете (АЧС). И изисква в „20-километровите зони около индустриалните ферми да се преустанови отглеждането на свине в обекти тип „заден двор“, т. е. да се преустанови отглеждането на прасета за собствени нужди вкъщи (личните стопанства); като основанието е, че „подобна практика е показала положителни резултати в борбата с разпространението на заболяването в други области на страната“. Има и уточнение, че преустановяването на отглеждането трябва да стане чрез „доброволно клане на животните от стопаните им“, като срокът за кланетата в Северна България е до 31 юли, т. е. до днес. Важно пояснение е, че стопаните могат да използват (готвят и ядат) месото на изкланите животни, могат и да го съхраняват дълго, но „само след топлинна обработка за минимум 30 минути на 70 градуса, достигнати във вътрешността на късовете месо, предвид факта, че вирусът на АЧС е изключително устойчив при изсушаване, осоляване, пушене, охлаждане и замразяване на месото“.

В ЗАПОВЕДТА на областния управител се предупреждава, че след изтичане на последния срок, 31 юли, за доброволно клане на свинете, отгледани в обекти тип „заден двор“, ще се премине към насилствено умъртвяване на животните от компетентните органи, в случая от служители на местната структура на БАБХ – Областната дирекция по безопасност на храните в Ловеч. И че контролът по изпълнението на заповедта ще се осъществява лично от областния управител, а отговорността за изпълнението ще се носи от общинските кметове и кметовете и кметските наместници по селата; ангажирани с акцията са и местните управления на МВР и Държавните горски стопанства.

Отляво – гл. инсп. Милен Бочев, Донка Михайлова, инж. Петко Пенков, инж. Бистра Чолакова
Сред участниците в срещата, Община Троян, 31 юли 2019 г.
ВЕДНАГА след получаването на заповедта на областния управите в Община Троян бе свикана среща на общинското ръководство с кметовете и кметските наместници на троянските села. В срещата участваха кметът на община Троян Донка Михайлова, председателят на Общинския съвет инж. Петко Пенков, зам.-кметът Бистра Чолакова, експерти от общинската администрация, зам.-шефът на РУ на МВР гл. инсп. Милен Бочев, представител на ОП „Комунални услуги – Троян“. Срещата бе в изключително оперативен порядък и се набелязаха конкретни мерки.

АКЦЕНТИТЕ от срещата:

Трябва да започне мощна разяснителна кампания сред жителите на община Троян, като тук основната отговорност е на кметовете и кметските наместници на общо 22-те селища в общината; разчита се и на местните медии.

Уточнено беше, че на територията на община Троян има две промишлени ферми – по-голямата е в мах. Длъжковска (с. Горно Трапе), другата в мах. Маргатина (с. Белиш). Сегашните мерки не засягат животните при това промишлено отглеждане.

Всички кметове и кметски наместници по селата в партньорство с общинската администрация трябва изберат подходящо място за изкопаване на гробни ями – които ще се използват при евентуалното навлизане на АЧС в района.

Решено бе с общински средства да се закупи дезинфекционен препарат за обезпаразитяване на транспортните средства, които ще се използват при нужда; това е отговорност на ОП „Комунални услуги - Троян“. Осигурена е и техника за транспортиране, обезпаразитяване и загробване на животните (при необходимост).

Важна роля в битката срещу заразата ще имат организираните ловци от 27-те дружинки на Сдружение „Ловно-рибарско дружество – Троян“. Авджиите са призовани към т. нар. индивидуален лов и ще бъдат насърчавани за максимален отстрел на диви прасета, които са потенциален приносител на заразата.

Гл. инсп. Бочев информира, че според вътрешна заповед от 30 юли полицейски служители и служители на БАБХ охраняват месопреработвателните предприятия в района, които са две – „Зюмбилски“ в Троян и „Агротел“ в Априлци. Охраната е денонощна, а ако АЧС навлезе в района, ще бъдат изградени ККП-та (контролно-пропусквателни пунктове), които в Троян ще са шест; полицаят обаче се оплака, че това ще изисква голям ресурс (жива сила, техника, средства), който засега не е осигурен.

Ясно е, че срокът до 31 юли (т. е от днес за днес) за клане на прасетата в обектите от типа „заден двор“ в община Троян, посочен в заповедите на министъра и областния управител, е неизпълним. Кметът Михайлова коментира, че със сигурност ще има негласен толеранс от два-три дни, което обаче не означава отлагане/отмяна.

Нещо изключително важно! Стопаните, които откажат доброволно да изколят прасетата си, подлежат на тежки санкции. При проверка (проверките ще се извършват от служители на БАБХ и МВР) и откриване на живи прасета, отглеждани в обекти тип „заден двор“, животните ще бъдат умъртвени и изхвърлени в съответните гробни ями, без месото им да може да се използва, а в добавка стопаните ще бъдат глобени.
Ще има извънредни мерки са събиране на месните хранителните отпадъци на предстоящия Орешашки панаир (с. Орешак, 15-18 август), където се очаква струпване на хиляди хора. Организаторите трябва да приготвят места за събиране на тези отпадъци и да ги съхраняват във фризери до изхвърлянето им в специално подготвена яма на троянското сметище.

„ЗА ХОРАТА не е опасно, но ако консумират заразено месо, те стават приносители и разпространители на заразата. Затова всички тези превантивни мерки са много важни и трябва да се вземат“, коментира за Т21 еколожката на Община Троян Таня Рогачева.

ПРИНУДИТЕЛНОТО клане на домашните прасета в Троянско и Априлци засега върви без сериозна съпротива и противодействие, на каквито станахме свидетели в други краища на България (Бургаско, Пловдивско). Разбира се, недоволство има: например – на срещата на 31 юли кметът на с. Голяма Желязна Иван Христов не скри несъгласието си срещу наложената мярка; а на редовната си месечна пресконференция ден по-късно (1 август) кметът на общината Донка Михайлова сподели, че има опити да се крият прасета, дори била разкрита „партизанска“ акция – в едно от троянските села прасетата били натирени в гората, за да избегнат ножа. Но като цяло „лятната Коледа“ в Троянско върви мирно и без ексцесии, което, според нас, доказва отговорността на местните хора.

Премиерът Борисов на срещата в Пазарджик, 2 август 2019 г.
МЕЖДУВРЕМЕННО бе обявено, че държавата ще обезщети с по 300 лв. (на двор) собствениците на изкланите принудително прасета, отглеждани в обекти от типа „заден двор“. А премиерът Бойко Борисов на извънредна среща на 2 август в Пазарджик, на която присъства и министър Танева, заяви, че срокът за изпълнение на мярката за принудителното умъртвяване на домашните прасета в санитарните зони се удължава с още една седмица, т. е. до 7 август. По думите му, ако се остави срок до 31 декември, както са поискали някои стопани, ще съсипем изцяло промишленото свиневъдство в страната. „Този щам е от 30 години и няма имунизация срещу него. 200 милиона прасета са умъртвени в Китай. Две години успявахме да я овладеем, но въпреки това ни завладя“, каза още министър-председателят (цитатът е по dariknews.bg). 

Т21  

1 Коментара:

Unknown каза...

Подобна заповед е неправомерна и закононесъобразна-това твърди през интернет на протеста пред кметството в Костинброд, човек от партия "Възраждане". Няма текст в български закон който да задължава гражданите да умъртвяват домашните си животни. Нещо повече-европейска директива описва процедурите при наличие на подобен проблем-карантина, болните животни се убиват, останалите са в карантина. Такова поголовно изтребвяне не е предвидено. До 10 дни болното животно умира. Стадото на баба Дора е живо и здраво. Свинското поскъпна с 30 %, до нова година предвиждат още 30% увеличение.

Публикуване на коментар

Коментар от FIREFOX не успях да пусна! Използвайте Chrome!Моля, пишете на кирилица и използвайте големи и малки букви! Препинателните знаци също са желателни. Коментарите са разрешени само за потребители с профили в Google от 02.05.2018! Всеки има профил в Гугъл на телефона си - използвайте ги.
(Т21 - Вашият сайт и Вашият форум - мястото, където се чува Вашето мнение!)

 

©2009 Троян 21 - статии | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |