„Нали не сме във война?!“, попитахме на брифинга на щаба

* Търсим баланса между опазване на здравето на гражданите и запазването на спокойствието и нормалността в общината, бе отговорът на кмета Михайлова * Д-р Краевски: „На територията на община Троян няма дадена положителна проба за коронарирус“ * Троянската Белодробна болница – резервна за лечение на болни от коронавирус
* Откриват троянски кабинет за тестване за коронавирус * Инж. Петко Пенков: „Вече почна спекулата с цените на някои продукти“ * Затварят (ли) нехранителните магазини?
ПанТемия Актуализиран
Момент от брифинга – в средата кметът Донка Михайлова, вдясно са д-р Христо Краевски и д-р Цветомила Дудевска, неделя, 15 март, 12:00 ч.
„ОПЕРАТИВНИЯТ щаб в Троян търси баланса между опазване на здравето на гражданите и запазването на спокойствието и нормалността в общината. Мисля видяхте, че в мерките, които предлагаме, сме насочени както към сигурността на гражданите, така и към осигуряване на шанс след приключването на пандемията общината ни да продължи нормално своя път. Мисля, че гражданите на Троян трябва да бъдат спокойни и затова, че своевременно търсим верните решения. И в същото време – трябва да са достатъчно отговорни, защото днес здравето на всички наши близки зависи от здравето на всеки един от нас, от здравето на всеки един жител на общината.“

ТАКЪВ БЕ отговорът на кмета Донка Михайлова, която е и председател на общинския Временен оперативен щаб, на въпрос на Т21, зададен на брифинга непосредствено след днешното заседание на щаба (15 март, 12:00 ч.). А питането ни беше следното: „Сутринта един много уважаван лекар (д-р Стойчо Кацаров) зададе въпроса „Нали не сме във война?!“. И аз искам да задам същия въпрос, много смисъл има в него. Защото всичко много крайно, много строго, много сериозно ражда страх, ражда паника, а страхът и паниката помагат на лошото, не лекуват, а доразболяват. Как ще отговорите, нали не сме във война?! Тук подтекстът е дали няма и заплаха за някои фундаментални човешки права с разните недомислени мерки?“.

РЕШЕНИЯТА, взети на днешното заседание на Временния оперативен щаб в Троян, ще обявим отделно. Но в аванс ще кажем, че д-р Цветомила Дудевска, управител на Белодробната болница (СБАЛББ)  в Троян) и член на щаба, потвърди, че нейната болница е определена за резервна болница в Ловешка област за специализирано лечение на заболели от коронавирус и ако се наложи, ще влезе в тази си роля. Колегата й д-р Христо Краевски от Филиала за спешна медицинска помощ (ФСМП) в Троян, също член на щаба, пък категорично отрече слуховете за установен болен от коронавирус троянец: „Искам категорично да заявя, че до този момент на територията на община Троян няма дадена положителна проба за коронарирус. Спекулира се с всичко това!“.

Отляво: инж. Петко Пенков, д-р Пенко Бамбов, Донка Михайлова, гл. инсп. Радостина Петкова
Д-Р ПЕНКО БАМБОВ, управител на МБАЛ – Троян, член на щаба, обяви, че е взето решение двете болници в Троян да бъдат снабдени с достатъчни количества експресни тестове за доказване на зараза с коронавирус, с които ще се тества както персоналът, така и карантинираните жители на общината; тестът е кръвен, излиза за 15 минути и достоверността му според вносителите е около 95%. Отделно предстои да бъде открит, най-вероятно към заведението за доболнична помощ „Медицински център“, специализиран кабинет, в който всеки гражданин, заявил желание по телефона, ще може да си направи тест за коронавирус; тестът при свободния прием ще бъде платен и ще струва от порядъка на 18-20 лв. с ДДС. Тук председателят на Общинския съвет инж. Петко Пенков вметна, че се надява „това да е цената, защото докато тестовете дойдат до Троян, цената може да стане различна по спекулативни причини“; „Бих призовал към разум, защото нямаме ли разум, всичко друго е излишно. А към колегите, които се занимават с продажба на хранителни стоки – да няма спекули, защото вече почна спекулата с цените на някои продукти“, коментира още инж. Пенков. Как се определят хората, попадащи под карантина, обясни г-жа Михайлова – граничните власти подават информация до съответните Регионални здравни инспекции (РЗИ), в наши случаи до РЗИ - Ловеч, за граждани, пристигащи от рисковите страни, от РЗИ информират общопрактикуващите/личните лекари, полицията и Общината; личните лекари трябва да следят дали карантинираните спазват карантинния режим, като контролът е става по телефона.

КМЕТЪТ МИХАЙЛОВА отговори и на въпроса на Т21 какво се случва от днес, 15 март, нататък с нехранителните магазини, които на 13 март със заповед на здравния министър Кирил Ананиев бяха затворени, а на следващия ден, 14 март, след корекция в същата заповед получиха право да работят. Кметското обяснение – всички магазини без хранителните и аптеките трябва да преустановят дейността си, което става на база на предложение на Националния оперативен щаб, ръководен от ген.-майор Венцислав Мутафчийски. Оказа се обаче, че все още няма издадена министерска или друга валидна заповед за затваряне на нехранителните магазини. „Не знам какво да правя, трябва да се обадя на служителите си дали утре са на работа, да правя заявки и т. н., а нямам никаква яснота, нищо черно на бяло“, оплака ни се собственик на голям троянски магазин за мебелен обков, от който се снабдяват доста мебелни фирми в района.

НА БРИФИНГА бяха обявени няколко горещи кризисни телефони. За нарушения на епидемичните заповеди и мерки и за подкрепа на нуждаещи се възрастни хора гражданите могат да звънят на тел. 0670/6-80-50 (Община Троян), а за консултация за получаване на административни услуги – на тел. 0670/6-80-41 (Община Троян). Открит е допълнителен горещ телефон и в полицейското управление в Троян – тел. 0670/6-22-18 (пряк телефон на дежурния); „Телефонът работи денонощно и го открихме, за да не се претоварва тел. 112, откъдето сигналите на гражданите стигат до нас по-бавно“, коментира гл. инсп. Радостина Петкова, началник на РУ на МВР – Троян и член на щаба.

3 коментара:

Dobri каза...

Нехранителните магазини ще работят ли? Не стана ясно. И ако не работят до кога ще са затворени за да могат да уведомят своите клиенти?

troyan21 каза...

Няма яснота! Няма и писмена заповед – министерска или друга! Има устно потвърждение (от кмета) и обяснение за подобно нареждане (пак устно), дадено от щаба на ген. Мутафчийски. Засега единствената писмена, т. е безспорно валидна, заповед е тази на здравния министър Ананиев от 13-ти вечерта, коригираната, която разрешава дейността на всички магазини с изключение на МОЛ-овете. Това е положението, неясно. Получим ли някакъв писмен документ по въпроса, веднага ще го огласим.

troyan21 каза...

Най-после! Доживяхме смислено официално разяснение! Позакъсняло, но както е казал народът – по-добре късно, отколкото никога. Тази вечер по националните медии бе излъчено изявление на вицепремиера Томислав Дончев с уточнението, че заповедта на здравния министър е валидна и в понеделник, 16 март, всички магазини могат да отворят. със сигурност въпросната заповед важи и за община Троян.

Публикуване на коментар

Коментар от FIREFOX не успях да пусна! Използвайте Chrome!Моля, пишете на кирилица и използвайте големи и малки букви! Препинателните знаци също са желателни. Коментарите са разрешени само за потребители с профили в Google от 02.05.2018! Всеки има профил в Гугъл на телефона си - използвайте ги.
(Т21 - Вашият сайт и Вашият форум - мястото, където се чува Вашето мнение!)

 

©2009 Троян 21 - статии | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |