Препоръките на проф. Коста Костов

* „Ако сте на възраст под 40 години и нямате придружаващи хронични болести, няма защо да се страхувате“ * „Болшинството от децата не боледуват, боледуват леко или инфекцията при тях остава безсимптомна“ * „Дезинфекцирайте дръжки на врати у дома и в офиса… Миенето на ръцете трябва да е достатъчно продължително“ 

проф. д-р Коста Костов
  Коронавирусът
Проф. д-р Коста Костов е специалист по белодробни болести. Ръководител е на медицинския център „Inspiro“ – водещо лечебно заведение у нас, фокусирано върху белодробното здраве и медицината на съня, и на фондация „Inspiro“, основана с мисията да работи в полза на пациенти с белодробни болести. Издател и главен редактор на „Inspiro“ – списание „за респираторна медицина и вдъхновение“.

Професорът е на 64 години, родом от Бургас, живее в София. Но има и здрава „троянска връзка“ – преди години си е купил и стегнал стара къща в Троян (в живописния квартал „Бонковски дол“ на южния вход на града, недалеч от местността Шамака, където се е намирал едноименният санаториум) и прекарва ваканциите си тук.

Проф. Костов нашумя в последните дни с безкомпромисните си коментари във връзка с обявеното у нас извънредно положение заради епидемията от COVID-19. По-долу ви представяме извадка от статията му „Обобщени данни и препоръки относно пандемията COVID-19“, публикувана на 17 март в сайта на медицински център „Inspiro“ - www.inspiro.bg.
Т21

КОРОНАВИРУСЪТ И ДРУГИТЕ ЗАПЛАХИ

СВЕТЪТ пощуря по пандемията от новия коронавирус COVID-19 (болест, причинена от вируса SARS-CoV-2). Пандемията е уникална по своите мащаби и глобалните мерки, които предизвика – над 198 000 заразени в 154 страни (до 17 март 2020 г.). Реакциите на обществата и политиците към глобалната заплаха са мярка за тяхната зрялост, тест за готовността на здравните системи и политиците да посрещнат това предизвикателство. От успешното или безуспешното справяне с него зависи както броят на физическите жертви, така и съдбата на правителства и политици, отговорни за съдбата на милиони. През 1976 г., по време на президентската кампания, Джералд Форд реагира твърде агресивно на епидемията от „свински грип” и разпореди масова имунизация на населението, което предизвика разболяване и смърт на голям брой ваксинирани американци; след като не се разрази пандемия, тази паническа реакция предизвика малко по-късно, през м. ноември, неговото поражение.

ВСЕ ПАК, увлечени в пандемията да не забравяме, че по други причини, с които се сблъскваме ежедневно, умират всеки ден хиляди по целия свят – тютюнопушене, замърсен въздух, катастрофи… В България ежегодно заболяват от белодробен рак не по-малко от 4000 души, повечето мъже, от катастрофи по пътищата си отиват около 1000 човека всяка година, а от лошото качество на въздуха – не по-малко от 18 000. Това са патогенни фактори, на които можем да повлияем и да снижим тяхната болестност и смъртност, като: ограничим тютюнопушенето, опазваме естествената среда, в която живеем, караме автомобилите си с повишено внимание и без да сме консумирали алкохол и пр. Вирусните епидемии не са изцяло под наш контрол, защото те идват без да сме ги повикали и единственото, което можем да направим, е да направим всичко, за да ги изпратим по-бързо и с по-малко загуби.

КОИ СА НАЙ-ЗАСТРАШЕНИТЕ?

ТОВА, КОЕТО знаем до момента е, че от COVID-19 боледуват предимно хора в зряла възраст, средна възраст 50-60 години, малко по-често мъже и пушачи, с придружаващи хронични болести. Болшинството от децата не боледуват, боледуват леко или инфекцията при тях остава безсимптомна. Много малко деца прекарват тежко болестта. Един вирусоносител заразява средно 2-3 души.

АКО СТЕ на възраст под 40 години и нямате придружаващи хронични болести, няма защо да се страхувате, защото ще преминете през епидемията без последствия, но вашите родители, баба и дядо, вероятно ще имат по-сериозни проблеми, ако бъдат заразени. Успеваемостта зависи от готовността на здравната система да поеме свръхнатоварване с болни. Рисковите фактори за смърт са: напреднала възраст, данни за сепсис (системна инфекция) и емболични инциденти.

В ЦЕЛИЯ СВЯТ (данни от 17 март) има над 198 000 заразени, в 154 страни – от тях 7 954 смъртни случаи и 79 433 напълно излекувани, което показва, че са заболели по-малко от 50% от заразените. Смъртността е различна, според региона и готовността на здравната система за справяне с епидемията, сумарната е около 3-4% от заболелите, но ако се има предвид предполагаемият брой безсимптомни заразени, леко протичащи, които остават извън обсега на медицински контрол и регистрация, то общата смъртност се предполага, че е по-ниска – около 1%. При възраст над 60 години смъртността е между 5-10%. До този момент COVID-19 е отнел живота на над 8000 души, колкото приблизително са жертвите за цяла година от обичайните грипни епидемии.

МЕРКИТЕ СРЕЩУ ЗАРАЗАТА

• БЕЗ РЪКОСТИСКАНЕ! Използвайте юмрук, лек поклон, лакът и др. Разговаряйте с външни хора от по-голяма дистанция. Най-рисковата дистанция е до 1 метър от вирусоносителя, затова е добре да спазвате по-голяма дистанция – над 2 метра; все още не е определена безопасната дистанция.

• ИЗПОЛЗВАЙТЕ само кокалчето си, за да докоснете светлинните ключове асансьорни бутони и др. Използвайте дезифектанти на основата на повече от 60 % алкохол, за да са ефективни. Дезинфекцирайте дръжки на врати у дома и в офиса. Отваряйте вратите със затворен юмрук, лакът или крак – не хващайте дръжката с ръка, освен ако няма друг начин да отворите вратата, особено важно е за обществените и търговски врати. Ако го направите, не си докосвайте лицето, докато не си измиете или дезинфекцирате ръцете. Използвайте дезинфектанти в магазините, преди и след пазаруване, включително избърсване на дръжката и детското столче в колички за хранителни стоки. Не докосвайте лицето си докато пазарувате. Съхранявайте бутилка дезинфектант на разположение на всеки от входовете на дома си. Имайте такъв и в колата си за употреба след докосване на замърсени предмети, когато не можете веднага да измиете ръцете си.

• ИЗМИВАЙТЕ ръцете си със сапун минимум 20 секунди и/или използвайте дезинфектант за ръце на минимум 60 % алкохолна основа, когато се върнете у дома или сте били на място с много хора. Миенето на ръцете трябва да е достатъчно продължително. Може да го правите докато изпеете песничката „Зайченцето бяло” или по-подходящата за случая „Хей ръчички, хей ги две, едната мие другата…“, и трябва да внимавате с продължението – „а пък двете – лицето“, защото лицето се измива само след щателното измиване на ръцете със „Зайченцето бяло”.

• АКО Е ВЪЗМОЖНО, кашляйте или кихайте в тъкан за еднократна употреба и изхвърлете. Използвайте лакътя си само по изключение. Дрехата на лакътя ви ще съдържа вирус, който може да се предава до седмица или повече!

• ОБИКНОВЕНИТЕ хирургически маски за еднократна употреба не са надеждни в предпазването на носещите ги от инфектирани аерозоли във въздуха, а се използват, за да не позволяват да докосвате носа и/или устата си (докосваме носа/устата си 90 пъти на ден, без да знаем!). Маската няма да попречи на вируса, съдържащ се в микроаерозолите при директно кихане или кашляне в близост до вас. Такава маска трябва да се носи задължително от доказано заразените и болните, за да снижат до минимум излъчване на инфектирани аерозоли към околните. По-надеждна защита предоставят маските със специален филтър.

КАК СЕ РАЗПРОСТРАНЯВА ВИРУСЪТ?

ТОЗИ ВИРУС се разпространява чрез аерозолите, които се излъчват в околното пространство при кашляне и кихане. Вирусът остава жизнеспособен в тези аерозоли в рамките на три часа, с постепенна редукция в течение на времето. Въздухът няма да ви зарази, ако не сте в непосредствена близост до инфектиран! Но всички повърхности, по които се приземяват инфектираните аерозоли (капки), могат да бъдат заразителни средно около седмица – всичко, което е свързано със заразени хора, ще бъде замърсено и потенциално инфекциозно. Различните повърхности имат различна способност да задържат във времето инфектираните аерозоли. Повърхности от неръждаема стомана и пластмаса задържат по-дълго вирусните аерозоли от мед или хартия.

НА ТОЗИ ЕТАП се счита, че този вирус има рецептори само за белодробни клетки (заразява само белите дробове). Инфекцията идва от дихателната система – специфичен е за белите дробове. Единственият начин вирусът да ви зарази е през носа или устата – чрез инфектираните ви ръце, с които докосвате лицето си или чрез заразени пръски върху носа или устата ви от кашлица или кихане на заразен с вируса.

ЛЕЧЕНИЕТО

ИМА отделни съобщения за ефект от таблетки, съдържащи цинк, блокиращи коронавируса (и повечето други вируси) от умножаване в гърлото и назофаринкса; но тези съобщения са казуистични и им липсва научна достоверност. Докато трае епидемията, може да приемате ежедневно по-високи дози витамин С (1000-2000 мг) и антиоксиданти, например резвератрол; и двете субстанции нямат неблагоприятни ефекти върху човешкото здраве. Подготвена и чака навлизане в изпитание е ваксина, изработена от американски колеги от Кеймбридж, Масачузетс, по изработване на нова ваксина работят и в Канада и Германия. Но навлизането й в практиката няма да стане скоро, защото изисква време за преминаване през всички фази на клинично проучване.

17 март 2020 г.
Проф. д-р Коста Костов


Още по темата:

0 коментара:

Публикуване на коментар

Коментар от FIREFOX не успях да пусна! Използвайте Chrome!Моля, пишете на кирилица и използвайте големи и малки букви! Препинателните знаци също са желателни. Коментарите са разрешени само за потребители с профили в Google от 02.05.2018! Всеки има профил в Гугъл на телефона си - използвайте ги.
(Т21 - Вашият сайт и Вашият форум - мястото, където се чува Вашето мнение!)

 

©2009 Троян 21 - статии | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |