Спортът в прегръдките на вируса

* Най-мъчителното за големите спортисти е угрозата от отлагането/непровеждането на Олимпиадата в Токио * Две рецепти за борба с коронавируса, съвсем елементарни и
 по възможностите на всеки
Извънредното положение
Стефан Генков
ОБИЧАЙНИЯТ ми седмичен репортаж за баскетбола или друг спорт в общината няма да е, и няма как да е, такъв, когато цялата страна и цялата планета е обхваната от истерията по страшния коронавирус. Телевизия, радио, национални и световни медии по всяко време на денонощието бълват короновирусни новини и информации. Парализират се икономика, туризъм, затварят се граници, въвежда се извънредно положение в много страни по света.

В УСЛОВИЯТА на всеобща криза няма как и спортните събития да не пострадат. А най-мъчителното за големите професионални спортисти е угрозата от отлагането/непровеждането на Олимпиадата в Токио. Не можете да си представите какъв ужас е това за тези, които години са полагали неимоверни усилия в тренировъчния процес, за да добият право на участие в най-големия спортен форум на планетата, провеждащ се веднъж на четири години. За много от тях това щеше да бъде последно участие, за много – съсипан един живот. Провалят се световни и европейски първенства, Шампионска лига, лига Европа, НБА и всякакви първенства до най-ниско ниво. Стотици хиляди състезатели, треньори и съпътстващ персонал остават без дейност, без работа, а може би и без препитание за неопределен период от време. Ненормално и стресиращо положение. Някои първенства ще приключат по административен ред, според временното класиране, други ще се прекроят, за да завърши сезонът, но така или иначе ще има голяма доза несправедливост, а някои ще бъдат жестоко ощетени.

ПРЕКРАТИ се и баскетболното първенство в България на всички нива. Нашият „Чавдар“ изигра последния си мач на 12 март в Шумен срещу местния отбор и очаквано загуби с резултат 99:61. Но този мач беше без значение, понеже отборът ни твърдо е на второ място и при очертаващото се прекратяване на първенството ще приключи на тази позиция. И тъй като няма какво да се коментира повече на спортна тема, да се върна отново към пандемията коронавирус.

МАКАР ЧЕ много организации, фирми и т. н. са засегнати от извънредните мерки, които се прилагат, аз лично подкрепям тези мерки. Друг е въпросът дали българинът ще ги спазва, тъй както ги прилагат дисциплинираните нации, в които вече е виден спад на разпространение на вируса. Прословута е „българската дисциплина“ и дано този път не ни изиграе лоша шега, а с тази епидемия, както се разбра шега не бива.

И НАКРАЯ нека споделя две рецепти за борба с коронавируса, съвсем елементарни и по възможностите на всеки, споделиха ми ги приятели по електронната поща.

• Първата е от Лайла Ахмади от Китай: „Нарежете един лимон на три части, всяка част е една доза. Парчето лимон сложете в голяма кафена чаша и залейте с вряла вода. Пийте три пъти на ден, този екстрат убива злокачествените клетки и може да спаси живота ви“;

• Втората е наша, българска: „Попарвате с вряла вода шепа прясна коприва, има я вече навсякъде, добавяте захар на вкус и изстисквате половин лимон. Пие се на гладно“.

Стефан Генков, треньор по баскетбол

Още по темата, сезон 2019/20 г.:

0 коментара:

Публикуване на коментар

Коментар от FIREFOX не успях да пусна! Използвайте Chrome!Моля, пишете на кирилица и използвайте големи и малки букви! Препинателните знаци също са желателни. Коментарите са разрешени само за потребители с профили в Google от 02.05.2018! Всеки има профил в Гугъл на телефона си - използвайте ги.
(Т21 - Вашият сайт и Вашият форум - мястото, където се чува Вашето мнение!)

 

©2009 Троян 21 - статии | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |