„Чавдар“ реди победи, „Троян Волей“ печели позиции

*   Очаквана победа при гостуването на „Видабаскет“ – 119:97 за нашите и затвърдено лидерство в „А“ РБГ * В училищното салонче се раждаше нещо ново и особено приятно за любителите на волейбола и изобщо на спорта в Троян!

Стефан Генков
Баскетбол и волейбол, Сезон 2019/2020
Рубриката се води от 
треньора по баскетбол Стефан Генков

ЩЕ СЕ ОПИТАМ в днешния си репортаж да подходя малко нестандартно, като направя един паралел между два колективни спорта, които след футбола се радват на най-голяма популярност по света и у нас – баскетболът и волейболът. Защото в настоящата 2019 г. баскетболът в Троян навършва юбилейната си, бих казал старческа 65-годишнина (необяснимо защо все още няма честване?!), в България пък – 100-годишнина (също неотбелязана по подобаващия начин), а бебето „Троян Волей“ става на една година. Хубавото е, че троянци вече могат да се радват и на двата спорта.

БАСКЕТБОЛ

Тимът на „Чавдар“ затвърди лидерството си в „А“ РБГ
МЪЖКИЯТ баскетболен отбор на „Чавдар“ (Троян) тази неделя гостуваше на аутсайдера „Видабаскет“ (Видин) и очаквано и закономерно взе убедителна победа с резултат 119:97, при непрекъсната доминация на нашите от първата до последната минута. Няма да се спирам на подробности на този протоколен мач, само ще отбележа, че когато се натрупа впечатляваща разлика в резултата, на терена за по пет минути се появиха и юношите Йордан Кънчев и Кристиян Славков, отбелязвайки дебюта си съответно с 3 и 2 точки. Най-добър реализатор отново беше боецът ветеран Станислав Славейков с 30 т., Георги Дамянов реализира 18 т., с по 16 т. се отчетоха Денис Петков и Антон Диков, Тодор Колев е с 11 т. и останалите с по-малък актив.

ВОЛЕЙБОЛ

„Троян Волей“ – напред, момчета!
ТРИ ЧАСА преди баскетболния мач във Видин, който проследих минута по интернет, заинтригуван от обявата за волейболно събитие, бях в спортния салон на троянското ОУ „Васил Левски“, за да проследя двубоя на нашия „Троян Волей и „Монтана“ (Монтана) при юношите. Предварително се информирах от специализирания сайт за волейбол BGvolleyball.com за досегашните резултати на отборите, така че бях наясно какъв ще е крайния изход. И още с първия поглед върху загрявката на двата отбора се видя разликата в класите. Гостите превъзхождаха ръстово, атлетически бяха едно ниво отгоре, личеше и игровият им опит, което беше обяснимо - те са клуб с многогодишна история, а нашите правеха първите си стъпки. От другата страна на мрежата видях ентусиазирани троянски момчета, които излъчваха позитивизъм и много амбиция за достойно представяне. В хода на мача те го показаха, а многобройната публика, над стотина, колкото бе и пределният капацитет, не спираше да ги подкрепя и аплодира. Да, в това училищно салонче се раждаше нещо ново и особено приятно за любителите на волейбола и изобщо на спорта в Троян!

Сред вярната троянска публика
И АЛО, другари и господа управляващи, тези ентусиасти, поставили основите на волейбола в Троян, както и всички троянски спортисти отново крещят въпроса: „Кога и Троян ще има свой спортен дом, отговарящ на спортните му успехи?“. Научавам, че спечелилият конкурса и вече афиширан идеен проект за нова спортна зала е обжалван от загубил участник, а това значи отлагане във времето до неясно кога? И се говори под сурдинка, че това е някаква игра с цел да се осуети новата зала; и ако е така – много жалко за всички нас, обичащи спорта.

СЛЕД ОТКЛОНЕНИЕТО от темата да се върна на терена. „Троян Волей“ загуби с 0:3 гейма от „Монтана“, но показа равностойна игра, дори момчетата надскочиха боя си, играха със самочувствие и което е най-важното – показваха, че чувстват удоволствие от играта. С две думи позитивизъм: от играчите и от треньора – младия Анатоли Пенев, местен специалист, който излъчваше спокойствие, познаване на тънкостите на волейбола и възможностите на състезателите си; от инициатора за появата на волейбола в Троян – студента по журналистика в Софийския университет и вече част от спортния екип на водещата българска телевизия бТВ Калоян Кюркчиев, той аплодираше и се вживяваше в играта, сякаш бе на терена; от заслужилия майстор на спорта по волейбол, дългогодишен национал, олимпийски медалист и изявен треньор – земляка Христо Илиев, съветващ и насърчаващ момчетата през цялото време на двубоя, но без да се намесва в решенията на младия си колега.

Наставления за волейболистите ни от треньора Анатоли Пенев
РАЗГОВАРЯХ и с тримата преди и след мача. Ето какво споделиха. Приели са каузата много насериозно. Вече има и мъжки отбор на „Троян Волей“ (мъжете ни играят в трета дивизия на Националната волейболна лига и са в една група с отборите на „Локомотив“ - Червен бряг, „Козлодуй“ - Козлодуй и „Изгрев“ - Ябланица; вече изиграха един мач като гости, а първият им домакински е на 30 ноември от 15:45 ч. срещу „Изгрев“ – бел. моя). На въпроса ми – а с деца от по-малка възраст, отговориха: да, работим, засега с един треньор, но се надяваме в най-близко бъдеще да се включат още двама местни специалисти и да разширим обхвата на групите. Христо Илиев специално наблегна на работата с подрастващите. От всичко видяно и чуто на този първи мач – както казах, бях „на живо“ и със сигурност няма да ми е за последно – трябва да призная, че съм силно впечатлен от всички, прегърнали идеята за волейбол в Троян. Дерзайте момчета! Така както сте започнали, успехите ще дойдат, няма начин да не дойдат!

***

ОТНОВО се връщам в колонката на моя спорт (баскетбола). Бия тревога - волейболът е игра за високоръстови състезатели, както и баскетболът. Другите местни спортове не са конкуренция за набиране на високи деца и сега при наличието на новия спорт (волейбола) ще проличи кой е по-можещ. Отново призовавам: Балкана ражда високи деца, виждам ги под път и над път, затова, господа треньори, търсете ги, агитирайте ги, водете ги (ако трябва и с каишка, шегувам се, разбира се, в залата, но тази работа с обяви по интернет не става, трябва пряк разговор и контакт)! Повярвайте на дългогодишния ми опит – ако искате да се докажете като специалисти и да постигнете нещо значимо в кариерата си, това е пътят.

И НЯКОЛКО думи за последния мач от елитната баскетболна група Запад на 16- годишните. „Чавдар“ гостува на ЦСКА в София и 2:35 минути преди края водеше с 5 точки. Гледах мача по интернет и виждах първата победа на любимците на троянските приятели на баскетбола. Но учудващо защо треньорът Лъчезар Диков замени отлично представящия се Тервел Бажанов, последва изравняване и около 40 секунди преди края инкасирахме 5 точки и загубихме мач, в който доминирахме изцяло. Като заключение – мъжкият ни отбор няма спиране, ще бъде шампион в групата и в този състав с треньор или без треньор все ще побеждава непретенциозните си противници. Затова нека, и без това е само един, треньорът да хвърли повече усилия към подрастващите, защото те са бъдещето на троянския баскетбол!

Стефан Генков, треньор по баскетбол

Още по темата:
     сезон 2019/20 г. 

0 коментара:

Публикуване на коментар

Коментар от FIREFOX не успях да пусна! Използвайте Chrome!Моля, пишете на кирилица и използвайте големи и малки букви! Препинателните знаци също са желателни. Коментарите са разрешени само за потребители с профили в Google от 02.05.2018! Всеки има профил в Гугъл на телефона си - използвайте ги.
(Т21 - Вашият сайт и Вашият форум - мястото, където се чува Вашето мнение!)

 

©2009 Троян 21 - статии | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |