Започва се

* Първенството в „А“ РБГ започва на 13-ти, отборите само шест
 * „Чавдар“ (Троян) с впечатляваща селекция и основен фаворит за златото * Тази година ще е високосна, лисвам канчето с
 вода и да бъде!

Стефан Генков
Баскетбол, „А“ РБГ,Сезон 2019/2020

Рубриката се води от 
треньора по баскетбол Стефан Генков

СЛЕД около  пет месеца ваканция първенството в „А“ РБГ - втория ешелон на мъжкия ни баскетбол, се подновява отново на 13 октомври. За разлика от предишни години, когато участниците в групата достигаха до 12 отбора, този път са само шест, от които три отбора („Славия“, ЦСКА и „Рилски спортист 2“) са с юношески състави. Миналогодишният първенец в групата „Академик 2“ (София),  ИУ (Варна), „Атлетик“ (София), както и включилият се в НБЛ отбор на „Черноморец“ (Бургас) – всъщност първите четири отбора от миналия сезон, вече не са част от надпреварата.

НАШИЯТ „Чавдар“ (Троян) тази година направи страхотна селекция, като включи в състава си може би най-добрите в момента баскетболисти в страната, ненамерили място в отбори от НБЛ; което идва да подскаже, че апетитите на ръководството са само към една цел – първото място. Мисля, че най-после след класиранията на 2-ро и 3-то място през годините, сега златните ни медали няма да са под въпрос. Още повече че отборът, както сподели пред специализирания сайт BGbasket.com селекционерът Лъчезар Диков, е добре финансово обезпечен. И за да вмъкна малко политически нюанс в коментара си – няма как да е иначе в тази предизборна обстановка. Не е тайна, че във финансирането или да го кажем по-точно спонсорството основните донори на отбора са „Калинел“ ЕООД и Общината, а знаем кои политически сили в стоят зад тях. Дано и след изборите подкрепата за най-елитния колективен спорт в Троян да продължи!

СЕГА за любопитните привърженици на баскетбола да изнеса някои неизвестни подробности около състава. Ще ви запозная с новите попълнения. На първо място - Антон Диков, идващ от Шумен, който бе екзекуторът на нашите в последния домакински мач в предишния сезон, изпращайки ни на незавидното пето място. Че Диков ще бъде водеща фигура в отбора ни, няма спор, но искам да споделя една любопитна подробност – той се изявява за първи път и като основен анализатор на баскетболните мачове в НБЛ за най-добрия ни спортен сайт, споменатия  BGbasket.com и трябва да отбележа, че в първите си шест прогнози позна крайният победител на 100%. Както се казва – коментарът е излишен!  Друго интересно попълнение е Станислав Славейков, играл за последно в „Атлетик“ (София), очертаващ се като най-опитният в отбора. Връщат се бившият юноша на Троян Николай Маринов (от ИУ, Варна) и игралите преди години тук Райко Дундалов и Денис Петков (от „Атлетик“, София). От „Академик“ (София) идват Георги Дамянов и троянецът Камен Пенчев, а от „Рилски спортист“ (Самоков) – Дамян Стоянов. Останалите в отбора са мениджърът към БФБ и троянско лоби там – Тодор Колев, дългогодишният „чавдарец“ Данаил Христов и юношите Габриел Йонков, Васил Найденов, Никола Цоневски, Георги Павлов, Румен Илиев.

ПРОВЕДОХ разговори с отговорни хора от клубовете на новите членове на „А“ РБГ „Славия“ и ЦСКА и ги попитах каква е целта на участието им. Бяха повече от откровени – обиграване на собствени кадри, без големи цели, но със амбиции за повече победни мачове. В заключение какво може да се каже за предстоящото първенство? Мисля, че макар и в твърде камерен състав, групата ще ни предложи интересни двубои, може би не от това ниво, което ни показваха преди „Буба“, „Академик“, ИУ, но достатъчно интересни за нашите разбирания и очаквания. Убеден съм, че „Чавдар“ няма да загуби повече от един мач, визирам гостуването в Шумен, където също са сглобили добър отбор, но не чак толкова, колкото нашия; пък и Магьосника Диков си знае работата срещу тях. Така че тази година ще е високосна, лисвам канчето с вода и да бъде!

Стефан Генков, треньор по баскетбол

 Още по темата: 
     сезон 2018/19 г.

0 коментара:

Публикуване на коментар

Коментар от FIREFOX не успях да пусна! Използвайте Chrome!Моля, пишете на кирилица и използвайте големи и малки букви! Препинателните знаци също са желателни. Коментарите са разрешени само за потребители с профили в Google от 02.05.2018! Всеки има профил в Гугъл на телефона си - използвайте ги.
(Т21 - Вашият сайт и Вашият форум - мястото, където се чува Вашето мнение!)

 

©2009 Троян 21 - статии | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |