„Чавдар“ победи „Шумен“ като гост

* След равенство в редовното време и продължения мачът приключи с успех за нашите – 96:89 * Но защо е необходимо, питам аз, номинациите да се правят от клубовете?!
Баскетбол, „А“ група, Зона Изток 

Стефан Генков
Рубриката се води от 
треньора по баскетбол Стефан Генков 

СЛЕД КАТО преди месец „Чавдар“ победи същия съперник с 104:102 в Троян, стори същото и в Шумен. Многократно съм подчертавал, че този отбор („Шумен“) не е от калибъра на троянските момчета и те за пореден път го потвърдиха. И понеже проследих по интернет мача минута по минута, ще запозная интересуващите се (а те не са никак малко), как се развиха събитията на терена в шуменската зала „Младост“. Макар и без основния си реализатор Антон Диков (влязъл в игра три минути преди края), домакините диктуваха играта през трите части на мача, поддържайки разлика, понякога минаваща десетте точки. Първа четвърт – 30:23, втората – 31:29, третата – 13:11 за „Шумен“. И когато минута преди края шуменци водеха с 7 точки и се виждаха победители, „Чавдар“ нанесе своя удар – изравни резултата и прати мача в продължение (10:19 за нашите в тази четвърт). В продължението „Шумен“ психически бе рухнал и нямаше никакви съпротивителни сили – 12:5 за „Чавдар“, и крайното 96:89 за по-добрите на терена.

Лъчезар Диков (Магьосника) дава наставления на своите момчета
Ивайло Вучев бе над всички при гостуването на "Шумен"
КАКВО МОЖЕ да се каже още? Първо – треньорът на „Чавдар“ Лъчезар Диков (когото, явно неслучайно, наричам Магьосника) за пореден път води мача отлично, дори бих казал перфектно; и отново надхитри самонадеяния сърбин Звонко Папак, треньора на „Шумен“. Главни действащи лица в нашия отбор бяха Ивайло Вучков (с дабъл-дабъл – 29 точки и 12 борби), Михаил Капитанов (Джобния Херкулес, 21 т. и 12 асистенции), Михаил Танев (19 т.), Денис Титов (11 т. и 9 борби), Тодор Колев (9 т. и 8 асистенции). Под обичайното си ниво бе Данаил Христов (3 т. и 9 борби), но той игра след боледуване. Единственото смущаващо нещо и в този мач бе незадоволителното ниво на младите троянските играчи: Габриел Йонков (2 т.), Леонид Бажанов и Васил Найденов с нулев принос.

***

КАКТО обещах в предишния си репортаж ще ви запозная с хода на първенството оттук нататък. С тази си победа „Чавдар“ измести „Шумен“ от третото място в Регион Изток и ще играе с четвъртия от Регион Запад – „Рилски спортист 2“ (Самоков), два мача на разменено гостуване (6-ти и 10 януари), като вторият мач е в Троян. „Шумен“ ще стори същото с третия от Регион Запад – „Шампион 2006“ (София). След това победителите ще играят на неутрален терен за свободното място в първата петица, а падналите ще оформят втората четворка. По мое мнение, първите два отбора на Запад – столичните „Академик 2“ и „Атлетик“, както и първите два на Изток – „Черноморец“ (Бургас) и ИУ (Варна), значително превъзхождат кандидатстващите за петицата и ще е чудо някой да се вмести между тях. Остава поле за размисъл на клубовете – класиране на пето място с повече загуби, но публиката ще наблюдава по-качествени двубои или класиране на шесто място с повече победи, но и по-посредствени мачове?

И ПОНЕЖЕ това навярно ще е последният ми спортен материал за 2018 г., искам да се спра и на една друга тема. Както всяка година, така и тази, както правят навсякъде по света, и в Троян тече кампания по номиниране за „Спортист на годината“ – едно чудесно начинание, стига да не се превръща в демонстрация на некомпетентност и необективност. За жалост провинциалният привкус си личи. От този и онзи клуб, както и миналата година, нямало да направят свои номинации. Но защо е необходимо, питам аз, номинациите да се правят от клубовете?! Доколкото ми е известно, такива класации се извършват от спортни журналисти, спортни деятели и хора, запознати със спортните постижения. Опасявам се да не стане така, че някой състезател, подвизаващ се в селска, окръжна или регионална група, да се нареди на по-предна позиция от световен, европейски или републикански шампион? Или казано по друг начин – все едно ли е да биеш „Вихър“ (Гулянци) и „Устрем“ (Градежница) или „Левски“ (София) и ЦСКА (София). Не е все едно, разбира се. В Общината има специалист по спорта с висше спортно образование и дългогодишен организационен опит – той трябва да създаде нужната организация, за да не се допусне подобен гаф. А големите треньори и големите спортисти са много обидчиви…

Стефан Генков, треньор по баскетбол

 Още по темата: 
     сезон 2018/19 г.
     сезон 2017/18 г.

0 коментара:

Публикуване на коментар

Коментар от FIREFOX не успях да пусна! Използвайте Chrome!Моля, пишете на кирилица и използвайте големи и малки букви! Препинателните знаци също са желателни. Коментарите са разрешени само за потребители с профили в Google от 02.05.2018! Всеки има профил в Гугъл на телефона си - използвайте ги.
(Т21 - Вашият сайт и Вашият форум - мястото, където се чува Вашето мнение!)

 

©2009 Троян 21 - статии | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |