Приказката свърши – „Шумен“ нокаутира „Чавдар“ в Троян

* Един бивш играч, положил началото на сегашния ни отбор, след мача пророни: „Стигнахме там, откъдето започнахме преди седем години!?“

Стефан Генков
Баскетбол, „А“ РБГ, Плейофи

Рубриката се води от 
треньора по баскетбол Стефан Генков

СЕЗОНЪТ (2018/19) приключи за „Чавдар“ на троянска земя  и по един много болезнен и разочароващ начин за всички нас, болеещи за баскетбола в Троян. Въпреки очакванията за рутинна домакинска победа, традицията бе нарушена и „Шумен“ записа първа историческа победа при гостуване в Троян и доби право да играе за медалите в „А“ РБГ, а троянци се сринаха до 6-тото място в крайното класиране.

Преди първия съдийски сигнал на последната за сезона среща на "чавдарци", Троян, 3 април
ЕДИН бивш играч, положил началото на сегашния ни отбор, след мача пророни: „Стигнахме там, откъдето започнахме преди седем години!?“. Не мога да се съглася с него, защото по тази схема, по която се провежда настоящото първенство (копирана от щатската НБА), е възможно един мач да прати по дяволите усилията през целия сезон. Но и това е част от играта, а треньорът ни – Магьосника Диков, изглежда за най-важния мач не случи с „магията“. Превъзнасял съм го до небесата в не един мой коментар, но в най-решителния мач да вкараш играч, който цяла година не е бил част отбора (визирам Любомир Лилов, 2 точки), и то с капитанската лента е повече от наивно и меко казано необяснимо? Недоумението беше видно и по лицата на някои от основните ни играчи... 

НО В ОСНОВАТА на поражението считам, че лежи преумората в попрехвърлилите 32 години наши играчи. Обяснимо е и оправдано за тях - 3 мача за 7 дни, множко е, твърде множко, а свежа троянска кръв така и няма и не се вижда да има в скоро време. Последният ни успешен юноша Леонид Бажанов се контузи и изгледа мача от трибуните, а другият доста добре представящ се младок Габриел Йонков незнайно защо беше оставян в сянката на едно момче от Велико Търново, което с нищо не го превъзхожда?

Срещата бе поверена на топ рефера Мартин Хорозов
ЗА ТОЗИ решителен двубой в троянската зала имаше много авторитетно съдийско присъствие; съдийската тройка се оглавяваше от топ рефера на България Мартин Хорозов (международна категория), другите бяха Славчо Нучев и Ангел Иванов (национална категория). В цифри нещата в този злополучен мач изглеждаха така: първа четвъртина – 11:24 за „Шумен“, втора – 22:9 за „Чавдар“, равенство и надежди за успешен край. Третата фатална четвъртина преминала при пълната хегемония на гостите от Шумен – 9:24. Последна решителна част, в която за първи път треньорското ръководство на Шумен в лицето на сръбския наставник Звонко Папак и помощника му Янко Янков не „оплетоха конците“, отборът игра разумно, а нашите бяха „свалили гарда“ до минимум и логично – 21:25, и крайното 63:82 за „Шумен“.

КАКТО се очертава, това беше последният мач за сезона на „Чавдар“ и най-вероятно ще се срещнем на баскетболни теми чак в средата на октомври.

***
Понеже в отбора на гостите и в предишния мач, и сега се открояваше един играч – Антон Диков „Поразяващата ръка“, разговарях с него преди началото и след последния съдийски сигнал.
Антон Диков „Поразяващата ръка“ след убедителната победа над "Чавдар"
- Антоне, за предния мач каза, че ви е липсвал късметът. Сега мислиш ли, че ще бъде с вас?
- Убеден съм, че ще бъде с нас и ще бием (позна и отгоре на това – ВИП играч на мача с 24 точки, 15 овладени топки и 5 асистенции – бел. моя).

- Как тренирате, колко пъти в седмицата?
- Пет пъти, двуразово, оставам и индивидуално за стрелба (с това героят на мача отговори и на следващия ми въпрос – на какво се дължи голямата му успеваемост при стрелба в коша; на голямата разлика в подготовката на техния и нашия отбор).

- Знам, че няма да получа конкретен отговор, но все пак ще попитам как си заплатен в „Шумен“?
- Ааа (смее се), тайна, но сме професионалисти, получаваме заплата и съответно премия при победа.

- Предстоят ви мачове в четворката с „Черноморец“ (Бургас), как ще се представите?
- Те са по-добри, имат и домакинско предимство, но ние изпълнихме основната си цел  – влизане в четворката, и сега ще играем освободено, пък каквото стане. Имаме своите шансове.

Стефан Генков, треньор по баскетбол

 Още по темата: 
     сезон 2018/19 г.
     сезон 2017/18 г.

0 коментара:

Публикуване на коментар

Коментар от FIREFOX не успях да пусна! Използвайте Chrome!Моля, пишете на кирилица и използвайте големи и малки букви! Препинателните знаци също са желателни. Коментарите са разрешени само за потребители с профили в Google от 02.05.2018! Всеки има профил в Гугъл на телефона си - използвайте ги.
(Т21 - Вашият сайт и Вашият форум - мястото, където се чува Вашето мнение!)

 

©2009 Троян 21 - статии | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |