Смениха игумена дядо Сионий, пратиха го в Бачковския манастир

* Дядо Сионий дойде в една голяма и важна обител, която обаче години, дори десетилетия, не намираше верния си стопанин. И за своите само 5 години начело направи много – и като градежи и ремонти, и в духовен план * Ново пет – Сионий остава, ще е първият двоен игумен
Рокади
 Актуализиран
Велички епископ Сионий, Троянски манастир, 2015 г.
ИГУМЕНЪТ на Троянския манастир „Успение Богородично“ си отива. Слухът за преместването му, който вървеше от известно време, се оказа верен. Вчера, 3 април, в официалния сайт на Светия синод бе публикувано негово решение от същия ден, гласящо: „Назначава, считано от 3 април 2019 г., на длъжността игумен на Бачковския манастир Негово Преосвещенство Величкия епископ Сионий“. Но защо духовникът, вдигнал на крака и върнал блясъка на Троянската обител, получава друго назначение, не се казва; нито кой ще заеме овакантеното игуменско място

С патриарх Неофит на храмовия празник на Троянската обител, 15 август 2014 г.
ДА ПРИПОМНИМ. Дядо Сионий пое игуменството на Троянския манастир на 1 май 2014 г. – на мястото на Браницки епископ Григорий, игумен от 2011 г., който бе повикан за викарий на патриарх Неофит и който не бе запомнен с нищо. Преди това прочутата Троянска обител се тресеше от властови скандали – предшественикът на Григорий, Деволски епископ Теодосий, бе уволнен заради скандал с група поклонници инвалиди и обвинения в дискриминация. След него Светият синод назначи на игуменския пост архимандрит Григорий Лазов, срещу когото пък въстана монашеството братство и той тъй и не встъпи в длъжност, като бе подменен от съименника си Браницки епископ Григорий. А преди Теодосий доста години начело на третия по големина и значимост манастир в България бе Мелнишки епископ Генадий, изявявал се основно като строител и предприемач, ще се запомни и с изографисването на портрета му в манастирската магерница. Най-общо – дядо Сионий дойде в една голяма и важна обител, която обаче години, дори десетилетия не намираше верния си стопанин. И за своите само 5 години начело направи много – и като градежи и ремонти, и в духовен план.

Гледка към манастирската църква, Троянски манастир, 2018 г.
Гледка към манастирския двор, Троянски манастир, 2018 г.
ПО-КОНКРЕТНО. Завърши изцяло новото западно крило (на мястото на рухналото старо), чието строителство започна при игумена Генадий, но „замръзна“ по една или друга причина и се бе превърнало в голям проблем. Крилото бе открито от патриарх Неофит, като в него има и патриаршески покои. Обнови и двете манастирски кули и уреди параклиси в тях. Вдигна нов параклис аязмо „Св. Георги“ зад манастира. Започна мащабен ремонт на възловото източно манастирско крило, където е скривалището/музеят на Левски. Извърши и задължителния, но пропускан през годините солиден ремонт на покрива на манастирската църква и продължи и ускори реставраторската работа по ценните стенописи, дело на големия ни възрожденски художник Захарий Зограф. Подреди занемареното (за срам!) през годините манастирско гробище, където е и гробът на величавия някогашен игумен и съратник на Левски архимандрит Макарий. Отворена бе новата лекционна зала, носеща името на арх. Макарий. Манастирският магазин също получи ново помещение, дворът и районът около манастира добиха различен вид. Много сили се хвърлиха в развитието на манастирското стопанство, а за мащаба може да се съди по огромната манастирска сливова градина в непосредствена близост до обителта. Планиран е и ремонтът на двата чудно красиви, но овехтели и амортизирани скита (малки прилежащи манастири) – „Св. Никола“ и Зелениковския манастир. 

Премиерът Борисов целува ръка на дядо Сионий, Троянски манастир, 15 август 2016 г.
ЦЯЛАТА тази мащабна материална дейност стана благодарение на управленските умения на дядо Сионий, дипломатичността, позициите и контактите му; със сигурност и с известни компромиси и „заиграване“ със светската власт, но явно иначе не става.

Игуменът епископ Сионий освещава новия църковен магазин в Троянския манастир, 2015 г.
Гробът на арх. Макарий в манастирското гробище, Троянски манастир, 2019 г.
В ДУХОВЕН план заслугите на дядо Сионий също не са за пренебрегване, ще споменем някои – новият манастирския музей, проучването на манастирското книжно богатство, възобновяване на почитта към арх. Макарий, параклисите, новите икони и утвар, реставрацията на иконописта, партньорството с културните институции в района и особено с Троянския музей, духовното присъствие и съучастие на Негово преосвещенство във всички важни културни събития в района… 

Т21

Уволненият игумен архм. Самуил
Ново пет – Сионий остава, ще е първият двоен игумен

* Архимандрит Самуил научил за уволнението си от приятели, все още няма депеша от Светия синод

ПО ПОСЛЕДНА информация Велички епископ  Сионий остава игумен на Троянския манастир, като едновременно ще бъде и игумен на Бачковския манастир (въводът му в новия пост ще стане в неделя, 7 април). „Това не означава, че напускам Троянската обител – още много работа имам да свърша тук. Ще изпълнявам длъжността игумен и в двата манастира“, потвърдил дядо Сионий (цитатът е по в. „24 часа“). Макар че в официалния сайт на Светия синод все още няма потвърждение/пояснение по казуса с двойното игуменство.

„ОТ ПРИЯТЕЛИ научих за решението на Светия синод да ме сменят като игумен на Бачковския манастир, те видели решението в сайта на синода. Вярна е информацията, че е взето такова решение. Но все още от Светия синод не са ми се обаждали. Никой не ми е казал защо. Дори официално нямам заповед за преместване“, коментирал архимандрит Самуил (цитатът е по агенция „Монитор“).

АКО ВСЕ ПАК двойното игуменство на дядо Сионий се случи, ще е някакъв църковен прецедент. Отделно че е и управленски парадокс изобщо – нещо като например кметът на Троян да стане и кмет, да речем, на Созопол. Говори се, че цялата работа е заради провал на досегашния игумен на Бачковския манастир архм. Самуил и успешният Сионий е изпратен да спасява положението. Но не е изключено ключът от бараката да е заровен другаде, и то май е по-вероятното – рокадата да е проекция на боричканията между групировките във висшия ни клир. Които пък боричкания и групировки са проекция на едни други боричкания и групировки.

Още по темата:

1 Коментара:

Ст. Борджуков каза...

Централният печат твърди, че многоуважаваният Дядо Сионий ще е игумен и на двата манастира, за пръв път в историята!
Аз никак не разбирам от духовните неща, но четох тук: https://www.24chasa.bg/novini/article/7383570

Публикуване на коментар

Коментар от FIREFOX не успях да пусна! Използвайте Chrome!Моля, пишете на кирилица и използвайте големи и малки букви! Препинателните знаци също са желателни. Коментарите са разрешени само за потребители с профили в Google от 02.05.2018! Всеки има профил в Гугъл на телефона си - използвайте ги.
(Т21 - Вашият сайт и Вашият форум - мястото, където се чува Вашето мнение!)

 

©2009 Троян 21 - статии | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |