Рожденикът патриарх Неофит преряза лентата на новото манастирско крило

* Игуменът Сионий: „Изграждането на тази сграда започна преди много години и с много труд и ревност всички мои предшественици градиха, строиха, а на нас се даде честта да встъпим в новото здание“
 * Сред ВИП гостите - новият руски посланик у нас Анатолий Макаров
В Троянския манастир
Рожденикът патриарх Неофит реже лентата, до него е игуменът епископ Сионий
Лентата е прерязана, новото манастирско крило е открито
Негово светейшество благослови новата придобивка
СЛЕД МОЛЕБЕНА за здраве на Негово светейшество българския патриарх Неофит – който избра да отбележи 71-ия си рожден ден в Троянския манастир, където преди години е подстриган за монах, служил е известно време тук и е тясно свързан с обителта, тържествено бе открито новото манастирско крило (15 октомври). Крилото, известно вече като Патриаршеското, тъй като в него са уредени патриаршески покои с патриаршеска приемна за гости, разполага още с 26 стаи за ВИП гости на манастира и няколко зали за срещи и духовни събития.

И ДА ПРИПОМНИМ. Строителството на новото манастирско крило започна преди доста години – при игумена Генадий, който бе начело на обителта от 1998 г. до 2008 г., при наследниците му Теодосий и Григорий работата замря, а сегашният духовен пастир на Троянския манастир Велички епископ Сионий го възобнови, като миналата година правителството отпусна 300 хил. лв. за довършителните работи. Държавни средства за манастирското строителство бяха отпускани и преди това, а при неотдавнашното си посещение (на храмовия празник Голяма Богородица, 15 август 2016 г.) премиерът Бойко Борисов се похвали, че при двете му правителства за Троянския манастир са осигурени общо 1,3 млн. лв.

На празника в Троянската света обител, 15 октомври 2016 г.
„ИЗГРАЖДАНЕТО на тази сграда започна преди много години и с много труд и ревност всички мои предшественици градиха, строиха, а на нас се даде честта да встъпим в новото здание. Това е висока чест и от мое име и от името на цялото братство изказвам най-сърдечни благодарности на всички, които са помагали за построяването. Имената им няма да изброявам, но съм убеден, че пречистата Богородица ги споменава и въздига техните молитви към престола на Всеподателя Бога. Света Богородица Троеручица да им дава хилядократно и както и досега те да помагат на светата Божия църква“, каза в приветственото си слово игуменът Сионий и покани всички присъстващи да разгледат новата манастирска придобивка (поредната при едва двегодишния досегашен престой на дядо Сионий начело на обителта; сред другите са – новата манастирска зала на името на архимандрит х. Макарий, нов магазин за църковни стоки, обновяване на двете кули с параклисите в тях, цялостен ремонт на манастирския двор, ремонт на покрива на църквата, активно продължаване на реставрацията на стенописите, подготовка на проект за цялостен ремонт на голямото западно крило, осигуряване на средства за ремонт на скита „Св. Никола“ и планиран ремонт на Зелениковския скит, сериозно развитие на манастирското стопанство, нов сайт на манастира и т. н. – бел. Т21). Разбира се, честта да пререже лентата на новото Патриаршеско крило се падна на патриарх Неофит.

На празника в Троянската света обител, 15 октомври 2016 г.
Поглед към патриаршеските покои в новото крило
Мозаечната икона, дарена от троянски бизнесмен
МНОЖЕСТВО дарове получи светата Троянска обител в този ден. А най-впечатляващ бе този от Негово Светейшество – икона на св. Богородица, подарена на българския патриарх при посещението му в Санкт Петербург през 2014 г. Дар имаше и от Община Троян, новото двутомно изследване на акад. Георги Марков за Първата световна война – връчи го кметът Донка Михайлова. Особено щедър бе троянски бизнесмен (той държи името му да не се споменава) – от него е монтираната вече в специален кът в новото манастирско крило мозаечна икона на св. Богородица, дело на талантливата троянска художничка Стела Василева. Доста бяха и ВИП гостите – сред тях личаха чуждестранните групи от побратимените с Троян градове Елванген (Германия), Перн ле Фонтен (Франция) и Кашира (Русия), гостували за празника на града ни Петковден (14 октомври), областният управител Ирина Митева, голяма група от Община Троян, кметът на Ловеч Корнелия Маринова, депутатът Иван Миховски, представители на различни държавни институции, директорът на Националния исторически музей проф. Божидар Димитров и др. Сред гостите бе и новоназначеният посланик на Русия у нас Анатолий Макаров – научихме, че той е връчил акредитивните си писма във вторник и това е първото му посещение извън София. Очакваше се и премиерът Борисов, но височайшата визита, въпреки че бе обявена, не се осъществи.

По време на молебена за здраве на навършващия 71 години патриарх Неофит
И ДА СЕ ВЪРНЕМ към първата част от манастирския празник, честването на 71-годишнината на Негово Светейшество. За рождения ден бяха пристигнали митрополитите и други висши духовници от цяла България. А от тяхно име поздравителни слова към патриарх Неофит отправи ловчанският владика Гавриил. „От избирането Ви начело на Българската православна църква Вие се утвърдихте като истински духовен водач на православния български народ, като във всичките си дела се ръководите от мисълта за благото на поверените Ви от Бога души. С думи и най-вече с личен пример наставлявате и подкрепяте нуждаещите се. Призовавате към състрадание, насърчавате към любов към ближния, взаимопомощ и разбирателство. Честити сме да имаме във Ваше лице молитвен застъпник и първосветител. Вие сте пример за всички нас да живеем и да се трудим със съзнанието за огромната отговорност, която носим пред Бога за всяка наша дума, решение и дело“, се чу в поздравителното слово на дядо Гавриил. Патриарх Неофит получи и почетен медал.

Т21

Още по темата:

1 Коментара:

Анонимен каза...

Не мога да им се радвам на тия безбожници. При толкова манастирски имоти да лежат от едната кълка на другата и да чакат от бат Бойко, праведника с червен конец на ръката. А през това време 3 троянски дечица правят в църквата кухня за бедните. Срам дедо Сионий, срам! Тая църква даде на българите и руснаците четмо и писмо, тя спаси българщината на времето, тя ще я доубие утре.

Публикуване на коментар

Коментар от FIREFOX не успях да пусна! Използвайте Chrome!Моля, пишете на кирилица и използвайте големи и малки букви! Препинателните знаци също са желателни. Коментарите са разрешени само за потребители с профили в Google от 02.05.2018! Всеки има профил в Гугъл на телефона си - използвайте ги.
(Т21 - Вашият сайт и Вашият форум - мястото, където се чува Вашето мнение!)

 

©2009 Троян 21 - статии | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |