Отслужиха 40-те на патриарх Максим

* Заупокойната служба в Троянския манастир водеше Кирил Варненски, сред миряните бяха експремиерът Симеон Сакскобургготски и троянският градоначалник Донка Михайлова * Паралелна
 панихида в Пловдив
In memoriam

ВРЕМЕННИЯТ наместник на Българската православна църква – Варненски и Великопреславски митрополит Кирил, води заупокойната литургия в Троянския манастир за 40-те дни от кончината на патриарх Максим (15 декември 2012 г., събота). Негово светейшество почина на 6 ноември и по волята му бе погребан в Троянската обител, в манастирската църква непосредствено зад чудотворната икона на св. Богородица Троеручица.

КАКТО СЕ полага, в службата участваха множество висши клирици, сред които и представители на православните църкви на Русия и Румъния. Тук бе и покаялият се бивш разколник и ръководител на алтернативния синод Крупнишки епископ Инокентий; но пък личеше отсъствието на три знакови фигури – сърдития на Светия синод Пловдивски митрополит Николай, Сливенския митрополит Йоаникий и митрополит Калиник Врачански. 

МИРЯНИТЕ, както и на погребението на дядо Максим на 9 ноември, не бяха кой знае колко, а сред тях биеше на очи присъствието на бившия цар и премиер на България Симеон Сакскобургготски. На панихидата присъства и троянският кмет Донка Михайлова, както и други представители на троянската управа, дошли да отдадат почит на именития ни земляк и почетен гражданин на Троян.

ПАРАЛЕЛНА панихида в памет на патриарх Максим бе отслужена същия ден и в Пловдив – от споменатия вече митрополит Николай, който след края на службата заявил, че идната седмица ще обясни позицията си. Преди да се оттегли пловдивският владика сравнил патриарх Максим с Евтимий Търновски – заради търпението му в дългите години на разкола и преодоляването на тази кървава рана.

Т21 
Снимки: Милко Недялков

Още по темата:

16 коментара:

Анонимен каза...

Тази снимка е интересна....лъч светлина над Царя и кметицата Донка Михайлова. Милко Недялков изполвал ли е фотошоп?!

troyan21 каза...

До №1: Снимката наистина е много интересна и не е обработвана - просто попадение. Но има и друго, по принцип витражите на църквите се правят така, че да се случват подобни светлинни "закачки".

Анонимен каза...

Закачката на царя-премиер с България е несравнима.

Анонимен каза...

Лакеи,блюдолизци,фарисеи - типично за пред гроба на агент на Империята на Злото!!!!
"Защото мнозина са звани,а малцина избрани."/Ев.Мат.22:1-14/

Анонимен каза...

4ti що не се хванеш за палците,ами само бращолевиш тъпизми........човека умрял и те немогат да се разберат кой да хване кокала и кой да се облизва
хахаахаааььььхаахаааааахаа

Възмутен от другарката Донка каза...

Само не ми е ясно какво прави комунистката в светия храм. Болшевиките десетилетия гонеха хората от храма, а сега тази последователка на Ленин-Сталин –Димитров мърси святото място. Техния (болшевишки) храм е на Чевения площад в Москва. По подли, човеконенавистни и лицемерни от комунистическата измет-няма !

Анонимен каза...

Очевидно са поканени само най-близките - дедо Симо-Крадливий,дедо Киро Лъжливий,дедо Галактион Нечестивий и т.н. плюс Кметица Дона,бат Миньо Тралчански и бат Милко Недялков,който улови този светлинен ефект,който,вън от всякакво съмнение,е знамение!!!Само не знам за какво - дали дедо Дамаскин/зад дедо Симо,по известен като "кака Дуца",който,както виждате е баш в "лъчът на прожектора"/ще открие на стари години,че и мъжете плачат,или дедо Киро Варненчик/от първата снимка/ще реши,че приликата с Тайната вечеря не е случайна и следователно той става......
При всички случаи предстои развръзка,а може и завръзка,но в никой случай хепиенд.Виновна ще е сферичната аберация!

Анонимен каза...

5 дни до края !

Анонимен каза...

Не са 5 дни до края, а 5 дни до Началото :)
ИП

Анонимен каза...

Леле, 7-ми, колко си "умен"!Ама то прелива бе, човек! Като прочетох това, което си написал, просто получих компекс.

Анонимен каза...

По–видно от всичко са опушените и на места заличени стенописи, които са уникални и безценни. Но при многото други проблеми, какво значат някакви си стенописи?

Скептичен оптимист каза...

Начало...А дано, ама надали!Май по-добре е да се свършва, защото агонията е ужасна (:

Анонимен каза...

"Старата епоха завърши 1987 г, новата започва от 2012, между тези две години има преход от 25 години.
В момента приключва една ера на материалното. В известен смисъл ние наистина живеем в края на времето, в епохата на смяна на световете. Старият свят се руши, умира, отива си, за да отстъпи място веднага на новия свят. Маите говорят за промени в съзнанието – за събличане на дрехата на материализма, комерсиализма, за възраждане на човешкия Дух. В момента навлизаме в следващия цикъл, в който планетата ни ще бъде управлявана от Духовната сила на човешкото същество, от така наречения наш вътрешен Аз. Очаква се от хората да се събудят и да осъзнаят кои са всъщност, да намерят в себе си Твореца, връзката между всички хора, връзката с Природата."
Дали е така - предстои да видим. И нещо също интересно:
"Всички велики духовни учения казват, че буквално сме се редили на опашка /днешните жители на Земята/, за да имаме възможността да живеем на тази планета точно по времето на Великия Преход. Защото това е най-мощния инструмент за израстване.
ИП

Анонимен каза...

Дано!

Анонимен каза...

Един съвет и от мен към властимащите:
Дайте и на ИП да гризне от кокала ,че човека много се пени вече 5години и нищо!!!!!!!!1
ооохоххголеммайтапхахахахаххаахаа
майтап бе Уили

Анонимен каза...

А на теб и хапчета няма да ти помогнат...

Публикуване на коментар

Коментар от FIREFOX не успях да пусна! Използвайте Chrome!Моля, пишете на кирилица и използвайте големи и малки букви! Препинателните знаци също са желателни. Коментарите са разрешени само за потребители с профили в Google от 02.05.2018! Всеки има профил в Гугъл на телефона си - използвайте ги.
(Т21 - Вашият сайт и Вашият форум - мястото, където се чува Вашето мнение!)

 

©2009 Троян 21 - статии | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |